کارآفرینی واژۀ بسیار شیرینی است چون با شنیدنش یاد استعفا از کارمندی و پولدار شدن میافتیم. داشتن کسبوکاری برای خودمان و درآمد بالا رویای بسیار شیرینی است اما اجازه دهید همین اول کار توی ذوقتان بزنم! خیلی از کارآفرینها شکست میخورند، خیلیها فقط درجا میزنند و فقط تعداد خیلی کمی میتوانند کارآفرین موفقی شوند. قبل از هر چیز باید با این واقعیت مواجه شوید تا بتوانید راه درست و اصولی موفقیت در کسب و کار را طی کنید.
خب حالا برویم از صفر شروع کنیم.
- ببینیم این کارآفرینی چیست که همه عشقش را دارند و دوست دارند انجام دهند؟
- اصلا مزایای کارآفرینی چیست؟!
- چطور میتوان تبدیل به یک کارآفرین موفق شد؟
- ایده چقدر مهم است و از کجا ایده کارآفرینی پیدا کنیم؟
کارآفرینی چیست؟
اگر بخواهیم تعریف کارآفرینی یا entrepreneurship را خیلی ساده و خلاصه بگوییم به صورت زیر است:
وقتی میگوییم تلاش منظورمان سرمایهگذاری کردن، وقت گذاشتن، یادگیری و قبول تمام مسئولیتها و ریسکها است.
این تعریف کارآفرینی خیلی ساده و بیتعارف است؛ اما وقتی نگاهی به تعاریف بزرگان دنیای تجارت و کارآفرینی بیاندازید، تعریفهای متفاوتی از کارآفرینی میبینید.
ژوزف شومپیتر (Joseph Schumpeter) بهعنوان اولین فردی که از اصطلاح کارآفرینی استفاده کرد، کارآفرینی را در تبدیل یک ایده به نوآوری میبیند. البته شومپیتر در مدت حیاتش تعریفهای مختلفی از کارآفرینی گفت که اگر خلاصهاش کنیم به همان تعریف خودمان میرسیم.
برخی دیگر از بزرگان هرکدام تعاریف قصار و کمی شاعرانه خودشان را گفتند. یکی گفت «کارآفرینی یعنی تعقیب فرصتها»، دیگری گفت «کارآفرینی یعنی ایجاد ارزش». تا دلتان بخواهد از این تعریفها هست.
فکر میکنم با چند مثال ساده بهتر میتوانیم کارآفرینی را درک کنیم:
- راهاندازی یک کارخانه تولید پارچه با ۳ هزار نیرو که شبانهروزی کار میکنند.
- راهاندازی یک استخر ماهی خاویاری مدرن که قبل از آن هیچکس چنین کاری نکرده بود.
- استارتاپی که برای اولین بار میوه و سبزیجات را به صورت مستقیم از باغدار به دست مشتری میرساند.
- خانم خانهداری که در اوقات بیکاری کارهای هنری میسازد و در اینستاگرام میفروشد.
- جوان نخبهای که یک قطعه الکترونیکی اختراع کرده و در کارگاهی به همراه دوستانش آن را تولید میکند.
تمام این مثالها فارغ از ابعاد و محصولی که تولید میکنند کارآفرینی هستند.
کارآفرین کیست؟
کارآفرین به کسی گفته میشود که علاقه و توانایی این را دارد که یک کسب و کار را با وجود ریسکی که به همراه دارد، راهاندازی کند. کارآفرینان معمولاً به عنوان یک مبتکر شناخته میشود که یک ایده جدید وارد جامعه میکند یا اینکه کالا یا خدمات موجود را بهبود بدهند و به عنوان یک جایگزین بهتر به مصرفکنندگان معرفی کنند.
به طور خلاصه، هر کسی که اراده قوی برای راه اندازی یک شرکت جدید داشته باشد و با تمام خطرات ناشی از آن مقابله کند، میتواند یک کارآفرین شود.
البته این را هم بدانید که بعضی از افراد خیلی تصادفی وارد کارآفرینی میشوند؛ مثلاً فرض کنید که یک نفر علاقه به عکاسی دارد و در کنار کارش به صورت پاره وقت عکاسی میکند. بعد از مدتی عکاسی به یک کار تمام وقت تبدیل میکند و یک کسب و کار تمام عیار راهاندازی میکند.
نگاهی به تاریخچه کارآفرینی
بیایید با همدیگر یک نگاه به تاریخچه کارآفرینی بیندازیم؛ سفری که از دل تاریخ شروع میشود و تا دنیای مدرن ادامه دارد!
کارآفرینی از همان روزی که بشر تصمیم گرفت که دیگر شکارچی نباشد و شروع به تولید و تبادل کالا کند شکل گرفت. در تمدنهای باستانی مثل مصر و روم، اولین بازرگانان و صنعتگران با خلاقیت و نوآوری شروع به تغییر دنیا کردند.

این حرکت در دوران رنسانس و بعدتر با انقلاب صنعتی سرعت بیشتری گرفت؛ جایی که آدمهای خلاقی مثل ادیسون و فورد با اختراعات و تولید انبوه، دنیا رو متحول کردند!
امروزه کارآفرینی دیگر فقط ساختن یک محصول نیست؛ هر ایدهای که بتواند مشکلی را حل کند و یا یک ارزش جدید خلق کند، جرقهای برای آغاز کارآفرینی است.
از استارتاپهای کوچک تا غولهای بزرگ تکنولوژی، همه نتیجه همین روحیه کارآفرینی هستند که از گذشته تا امروز در جریان بوده و در حال شکل دادن آینده است...
کارآفرینی چه تفاوتی با استارتاپ دارد؟
کارآفرینی شامل کل راه انداختن یک کسب و کار بازارهای جدید برای یک کسب و کار است. اما استارتآپها نوع خاصی از کسبوکار هستند که ایده کاملاً جدید و نوآورانهای دارند و به کمک فناوریهای جدید ایده خود را اجرا میکنند. مثلاً راهکارهای آنلاین (اپلیکیشن یا سایت) را جایگزین روشهای سنتی میکنند یا محصولی پیشرفته میسازند که چند کار را همزمان انجام میدهد یا هزینه کمتری دارد.
همه استارت آپها نوعی کارآفرینی هستند، اما کارآفرینیها یک استارت آپ نیستند.
استارتاپ یک کسب و کار نوپاست که تازه شکل گرفته و که میخواهند با آن مشکلی را حل کنند یا از فرصتی برای درآمدزایی کنند.
بگذارید چند مثال برای شما بزنیم. اسنپ وقتی اولین بار با ایده تاکسی آنلاین وارد بازار شد، یک استارتاپ بود. همین اسنپ حالا یک کسبوکار بزرگ و با ثبات است.
استارتاپها چون ایده کاملاً جدیدی دارند، معمولاً مسیر پر پیچ و خمی را طی میکنند و ریسک زیادی را قبول میکنند. اصلاً به همین دلیل است که به استارتاپ میگوییم استارتاپ! چون آنها نیاز به حمایتهای خاص دارند، نیاز دارند خیلی سریع پیشرفت کنند و معمولاً سرمایه کمی برای شروع دارند.
ما یک سری کامل از مقالات درباره راهاندازی استارتاپ نوشتهایم. در سری آموزش استارتاپ توضیح دادیم که باید از کجا شروع کنید و چه مراحلی را طی کنید.
اغلب استارتاپها هم مثل هر پروژه کارآفرینی شکست میخورند. اما خب درصد کمی که با ایدههای بکر وارد بازار میشوند و دانش و تخصص لازم را دارند به موفقیتهای بزرگی دست پیدا میکنند.
حالا که حرف از ایده شد اجازه دهید توضیح دهیم که وقتی میگوییم ایدۀ بکر منظورمان چیست؟ هر ایدهای که نمیتواند موفق شود اما از کجا بفهمیم کدام ایده خوب است و کدام ایده جواب نخواهد داد.
انواع کارآفرینی چیست؟
حالا که فهمیدیم استارتاپها خودشان یک مدل کارآفرینی محسوب میشوند، بیایید بقیه مدلهای کارآفرینی را هم بشناسیم.
اما قبل از اصل ماجرا لازم است که یک نکته را بدانید؛ کارآفرینی یک دنیای بزرگ و پیچیده است که هر کس از یک زاویه به آن نگاه میکند. به همین دلیل هم دستهبندیهای مختلفی در منابع گوناگون برای کارآفرینی وجود دارد. علت اصلی این تنوع، دیدگاههای متفاوت محققان، کارشناسان و حتی خود کارآفرینهاست.
هر کسی با توجه به تخصص و تجربه خودش یک جنبه خاص از کارآفرینی را میبیند و براساس آن دستهبندی میکند. اما نمیشود گفت یک دستهبندی درستتر از بقیهست. هر کدام بسته به نیاز و موقعیت میتوانند درست باشند.
در ادامه یکی از دستهبندیهای جامع و کاربردی کارآفرینی را برایتان آوردهایم که حوزههای مختلف را پوشش میدهد و به درک کارآفرینی کمک میکند:
- کارآفرینی سنتی: این نوع کارآفرینی بیشتر در جوامع کوچک دیده میشود و خیلی به نیازهای محلی وابسته است. مثل راهاندازی یک مغازه، رستوران یا فروش تولیدات محلی و...
- کارآفرینی نوآورانه: استارتاپها و شرکتهای فناوری معمولا در این دسته قرار میگیرند. این نوع کارآفرینی به ریسکپذیری بالا نیاز دارد چون با ایدههای جدید راهاندازی میشود.
- کارآفرینی اجتماعی: این نوع کارآفرینی به دنبال ایجاد تغییرات مثبت اجتماعی است؛ یعنی هدف فقط کسب درآمد نیست! پروژههای زیست محیطی یا برنامههای آموزشی رایگان برای کودکان و... در این دسته قرار میگیرند.
- کارآفرینی درون سازمانی: زمانی که یکی از کارمندان در یک شرکت بزرگ ایده نوآورانهای دارد و آن را پیاده میکند، به آن کارآفرینی درون سازمانی میگویند. این نوع کارآفرینی به شرکتها کمک میکند همیشه به روز و خلاق بمانند.
- کارآفرینی دیجیتال: افرادی که کسب و کارهای آنلاین، فروشگاههای اینترنتی یا پلتفرمهای دیجیتال راهاندازی میکنند، در این دسته قرار میگیرند.
موفقترین ایدههای کارآفرینی چه ویژگیهایی دارند؟
یک راست برویم سر اصل مطلب؛ در کارآفرینی ایدههایی موفق میشوند که چند ویژگی زیر را داشته باشند:
۱. مشکلی را حل یا نیازی را برطرف کنند
هر محصولی که به بازار عرضه میشود در دو حالت میتواند مشکلی را حل کند یا نیازی را برطرف کند:
- مشکل یا نیازی که قبلاً هیچ کاری برای آن نشده یا محصولی نساختهاند.
- محصولی وجود دارد اما نتوانسته مشکل را یا نیاز را کامل برطرف کند.
در کل هر کسبوکاری سعی میکند یا یک محصول جدید بسازد، محصول جایگزین معرفی کند یا محصولی بسازد که مثل لوازم جانبی یا افزونه استفاده از محصول فعلی را آسانتر و بهتر کند.
اگر ایده شما در هیچکدام از این حالتها نیست راه سختی در پیش خواهد داشت.

محصولی که متناسب با نیاز کاربر نباشد، احتمال شکستش خیلی بالاست.
۲. مقیاسپذیر باشد
هر کسبوکاری بهتر است از مقیاس کوچک شروع کند، اما باید به این فکر کنید که آیا ایده شما قابل توسعه است؟ آیا وقتی مشتریان شما بیشتر شوند میتوانید محصول موردنیازشان را تأمین کنید؟
۳. محصول قیمت و سود مناسبی داشته باشد
قیمت محصول از دو جهت مهم است:
- قیمت تمام شده برای مشتری قابل توجیه باشد. نه قیمتش آنقدر بالا باشد که خارج از توان مشتری باشد و نه آنقدر پایین که در چشم مشتری بیارزش به نظر برسد. به عبارتی قیمت نسبت به خدمت دریافتی و محصول خریداری شده متناسب باشد.
- قیمت طوری باشد که سود خوبی برای سرپا نگه داشتن و توسعه کسبوکار بدهد.
۴. به راحتی آب خوردن کپی نشود
اغلب ایدههای جدید دیر یا زود کپی میشوند. هرچند قوانین زیادی برای حفظ حق و حقوق صاحبان ایده نوشته شده، میتوان پتنت ثبت کرد یا حتی مجوز حق تولید انحصاری گرفت اما در نهایت هر محصولی مشابهش یا حتی بهترش تولید خواهد شد.
در این بازار پررقابت و حضور پررنگ کپیکنهای ایده، نباید سراغ ایدههایی رفت که به راحتی آب خوردن کپی میشوند. یعنی اگر میخواهید یک پیتزا فروشی راه بیندازید که پیتزا را با شکل و بستهبندی بهتر و سریعتر آماده میکند، مطمئن باشید بعد از چند روز خیلیها به سرشان میزند که پیتزا فروشی مشابه شما بزنند.
اگر فیلم بنیانگذار (The Founder) را دیده باشید حتماً این نکته را خوب درک میکنید. این فیلم داستان بنیانگذاران رستورانهای زنجیرهای مکدونالد است.
با این که ایدۀ فروش همبرگر ایده جدیدی نبود، اما بنیانگذاران مکدونالد توانستند طوری آن را ارتقا دهند که هیچکس نتوانست ایده آنها را به درستی کپی کند!
البته کپی شدند اما هیچکدام از کپیکنندهها نتوانست با مکدونالد وارد رقابت شود. به زبان ساده، ایده مکدونالد به راحتی قابل کپی نبود.
۵. بتوانید خوب اجرایش کنید
خیلی از ایدهها به ذهن آدم میرسد، اما قدرت اجرایش را نداریم. چند سال قبل ایده ساخت تاکسی اینترنتی به ذهنم رسیده بود، اما نه بلد بودم اپلیکیشن بسازم، نه بلد بودم چطور میشود رانندهها را راضی کرد به جای کار در تاکسی تلفنیها یا تاکسیهای خطی برای شرکتی اینترنتی کار کنند.
وقتی اسنپ راه افتاد به یاد ایدهام افتادم. حالا با توجه به وسعت و مشکلاتی که چندبار از آنها شنیدهام میفهمم که واقعاً نمیتوانستم چنین ایدهای را اجرا کنم.
شما هم اگر ایدهای دارید، حتماً اول توانایی خودتان را بسنجید. شاید با یادگیری و استخدام افراد متخصص بتوان ایدهای را اجرا کرد اما حتماً خودتان باید تا حدودی اطلاعات و مهارتهای اولیه را داشته باشید.
پیشنهاد میکنیم که حتماً ویدیو زیر را هم نگاه کنید تا بفهمید که ایدهتان پولساز هست یا نه؟
چطور ایده کارآفرینی را قبل از اجرا تست کنیم؟
هرچقدر هم که فکر میکنید، ایده کارآفرینی شما قوی است، اما بهتر است قبل از اجرا آن را بررسی و آزمایش کنید.
برای آزمایش خیلی از ایدهها اصلاً نیازی نیست که هزینه کنید. مخصوصاً اگر ایده شما یک کسبوکار اینترنتی یا محصول دیجیتال است.
در این بخش چند راهکار کلی برای آزمایش و اعتبارسنجی ایده یا محصول قبل از شروع جدی را معرفی میکنیم.

۱. تحقیقات بازار انجام دهید
تحقیقات بازار یعنی جمعآوری، تحلیل و تفسیر اطلاعات درباره بازار و مشتریان کنونی، قدیمی یا بالقوه.
در این تحقیق اطلاعاتی از خصوصیات، عادت مصرف، محل زندگی و نیازهای بازار هدف را پیدا میکنیم. بعد با تفسیر این اطلاعات میتوانیم به سوالات متعددی جواب دهیم. سوالاتی مثل این که آیا مشتریان احتمالی حاضر هستند برای محصول ما هزینه کنند، جمعیت مشتریان بالقوه این محصول چند نفر است، کدام گروه یا طبقه اجتماعی هدف این محصول هستند و ...
شاید قبل از تحقیقات بازار با حدس و گمان فکر کنیم که محصول یا ایده ما حتماً مشتری دارد. بعد از تحقیق اطلاعاتی به دست میآوریم که میتواند به ما اطمینان خاطر دهد یا حقایقی را که ندیده بودیم برای ما روشن کند.
برای انجام تحقیقات بازار چندین راه و روش مختلف وجود دارد.
شما یا به صورت مستقیم اطلاعاتی را از مشتریان احتمالی و کاربران سرویس خودتان جمع میکنید؛ یا از منابعی که اطلاعات به دردبخوری دارند استفاده میکنید. این منابع را به اصطلاح اولیه (Primary) و ثانویه (Secondary) میگویند.
راههای اطلاعات گرفتن از منابع اولیه:
- مصاحبه
- نظرسنجی
راههای جمعآوری اطلاعات از منابع ثانویه:
- استفاده از آمارهای عمومی منتشر شده توسط نهادهای دولتی یا شرکتهای خصوصی
- تحقیق کلمات کلیدی
استفاده از هر دو راهکار در کنار هم باعث میشود اطلاعاتی که به دست میآورید دقیقتر و درستتر باشد.
در مصاحبه فردی یا نظرسنجی، اطلاعاتی را به صورت مستقیم از مشتریان احتمالی میگیرید. نکته مهم در این دو روش، طراحی درست سوالها برای گرفتن بهترین نتیجه است. پرسیدن سوالهایی مثل «اگر این محصول را تولید کنم آن را میخرید؟» یا «برای حل این مشکل چقدر هزینه میکنید؟» کمک زیادی نمیکند و حتی بدتر امکان دارد شما را دچار خطا و اشتباه کنند.
در عوض سوالات باید متمرکز بر شناخت رفتار و دیدگاه مشتریان باشد.
هیچ وقت از مادرتان نپرسید ایده من خوب است یا نه؟ چون که اگر ایده شما افتضاح باشد مادرتان به شما دروغ میگوید. این یک نمونه ساده از سوال اشتباه است. کتاب «تست مامان» دقیقاً با این هدف نوشته شده تا درست سوال پرسیدن در تحقیقات بازار را آموزش دهد.
تحقیقات بازار در محصولات یا خدماتی که فروش آنها اینترنتی است نسبتاً آسانتر است چون میتوانید نظرسنجی یا مصاحبه را به صورت اینترنتی و با کمترین هزینه انجام دهید. سرویسهای پرسشنامه و نظرسنجی مختلفی وجود دارد که کار را بسیار آسان کردهاند. حتی میتوانید پرسشنامههای تعاملی طراحی کنید که صحت جوابها در آن قابل سنجش است. ابزارهای پرسشنامه را در مقاله ابزارهای دیجیتال مارکتینگ معرفی کردهایم.
در کنار روشهای اولیه، استفاده از آمار و دادههای منتشر شده هم مفید است. برای مثال، مرکز آمار ایران اطلاعات جمعیتشناختی را به صورت عمومی منتشر میکند. یا شرکتهای بزرگی مثل دیجیکالا گزارشهایی از فروش ومشتریانشان منتشر میکنند که نیازها و رفتارهای بازار را به خوبی نشان میدهند. برای مثال نگاهی به گزارش سال ۹۸ دیجیکالا بیندازید.
یک روش عالی دیگر برای درک نیازها و رفتار مشتریان، علایق و دغدغههای آنها، انجام تحقیق کلمات کلیدی است. تحقیق کلمات کلیدی به زبان ساده یعنی جمعآوری و تحلیل عبارتهایی که مردم با گوگل جستجو میکنند.
در مقاله تحقیق کلمات کلیدی توضیح دادیم که با چه ابزارهایی و چطور میتوان این تحقیق مهم و آسان را انجام داد. یک دوره تحقیق کلمات کلیدی ۵ ساعته هم داریم که در آن به صورت عمیقتر چگونگی انجام کار را به صورت عملی آموزش دادیم.
۲. محصولتان را در ابعاد کوچک و بدون هزینه بالا عرضه کنید
اگر محصولی دارید که قابل تولید یا عرضه در ابعاد کوچک است، به راحتی میتوانید آن را به جمعیت کوچکی عرضه کنید و بازخوردهای آنها را ببینید. به این مثال توجه کنید:

علی یک گرافیست خلاق است که میخواست یک فروشگاه اینترنتی تیشرتهای طرحدار با طرحهای خاص راهاندازی کند. او هنوز دستگاه چاپ روی تیشرت را نخریده است و حتی یک تیشرت چاپ شده هم نداشت. اما علی برای این که ایده خودش را تست کند، یک راه حل خوب به ذهنش رسید. علی بهترین طرحهایی را که داشت را به صورت موکاپ (Mockup) روی تیشرت درست کرد. بعد با هزینه کمی یک فروشگاه اینترنتی راهانداخت.
علی تیشرتها را به صورت پیشخرید روی سایت گذاشت و بعد با چند تبلیغ کوچک در صفحههای اینستاگرامی با موضوع مد و فشن، مشتریهایی را به سایتش جذب کرد. با این تبلیغات توانست حدود ۱۰۰ تیشرت را پیشفروش کند. وقتی دید طرحهایش برای مردم جذاب است و حالا ۱۰۰ تا فروخته است، سریع دستگاه چاپ و تیشرتها را خرید و کسبوکارش را شروع کرد.
این یک مثال ساده از چگونگی تست ایده با ارائه محصول در ابعاد کوچک و بدون هزینه کلان است.

دنبال یه کار پر درآمد از اینترنتی؟
برای مشاوره رایگان، همین الان با ما تماس بگیرید.
از کجا و چطور ایده یا فرصت برای کارآفرینی پیدا کنیم؟
همین حالا میتوانید در گوگل برای پیدا کردن ایده جستجو کنید.
شاید ایدههای زیادی پیدا کنید اما احتمال کمی دارد ایدهای بکر و مناسب خودتان پیدا شود. دلیل آن هم ساده است: کسی که ایده کارآفرینی خوبی پیدا کند آن را به کسی نمیگوید یا آن را در سایتش منتشر نمیکند. نکته مهمتر که قبلاً هم گفتیم، توانایی و علاقه شما برای اجرای ایده است!
برای پیدا کردن ایده کارآفرینی نیازی نیست به دنبال چیزی عجیب و غریب باشید؛ کافی است دقیقتر به اطرافتان نگاه و فرصتها را کشف کنید. در ادامه چند راه ساده برای پیدا کردن ایدههای خلاقانه کارآفرینی برای شما آوردهایم:
- مشکلات و نیازهای روزمره: از مشکلاتی که خودتان یا دیگران با آنها مواجه میشوید ایده بگیرید. هر مشکلی که راهحلی ندارد، میتواند یک فرصت کارآفرینی باشد.
- ترندها و تغییرات بازار: پیگیری ترندهای جدید، خصوصاً در حوزههای تکنولوژی و دیجیتال، میتواند به شما در شناسایی فرصتهای جدید کمک کند.
- شبکههای اجتماعی و رسانهها: از شبکههای اجتماعی، اخبار تکنولوژی و سایتهای تخصصی برای آگاهی از ایدههای جدید و فرصتهای کسبوکار استفاده کنید.
- صحبت با مردم: با دوستان، خانواده و مشتریان در مورد نیازها، مشکلات و تجربیاتشان صحبت کنید. این گفتوگوها میتواند به شما ایدههای جدید بدهد.
- بررسی کسبوکارهای موفق در سایر کشورها: ایدهها و مدلهای کسبوکار موفق در کشورهای دیگر را بررسی کنید.
- ترکیب ایدهها: خلاقیت داشته باشید و ایدههای مختلف را با هم ترکیب کنید تا به ایدههای جدید و نوآورانه برسید.
- شرکت در رویدادها و همایشها: در همایشها، نمایشگاهها و رویدادهای کارآفرینی برای شناخت ایدههای جدید و یادگیری از دیگران، شرکت کنید.
- مطالعه و تحقیق: مقالات، کتابها و منابع آموزشی در حوزههای مختلف را برای الهام گرفتن از ایدههای خلاقانه و جدید، مطالعه کنید.
- مشاهده رفتار مشتریان: رفتار مصرفکنندگان در بازار را مشاهده و نیازها و خواستههای جدید آنها را شناسایی کنید.
- نوآوری و ایجاد ارزش: به جای صرفاً دنبال کردن ایدهها، بر روی ایجاد ارزش واقعی و کمک به دیگران تمرکز کنید.
جانِ کلام
از آنجایی که کارآفرینی و راه انداختن کسب و کار، دنیایی ناشناخته است، پیشنهاد میکنیم بدون آگاهی وارد آن نشوید و حتماً از قبل آموزش ببینید. هرچند با آموزش دیدن باز هم ریسک شکست وجود دارد ولی احتمال آن خیلی خیلی کمتر میشود.
ما در نوین یک دوره کامل «راهاندازی کسب و کار اینترنتی موفق» داریم که با شرکت در این دوره میتوانید از صفر صفر برای خودتان یک کسب و کار راه بیندازید و به فروش بالا برسانید؛ حتی اگر الان هیچ ایدهای ندارید و هیچ چیز از کسب و کار اینترنتی نمیدانید. در این دوره، فرصتها و ایدههای اینترنتی را به شما میگوییم، یاد میگیرید خودتان سایت بسازید، تک تک مراحل ساخت کسب و کار را یاد میگیرید و در نهایت آموزش میبینید که چطور بفروشید و رشد کنید.
در کنار آموزش حرفهای دیدن، یک توصیه هم برایتان داریم؛ آشنایی با زندگی کارآفرینهای بزرگ دنیا و استفاده از تجربیات آنها میتواند کمک بزرگی به شما بکند!
کمترین سودی که این کار دارد این است که دید شما را گستردهتر میکند و نگرش متفاوتی به شما میدهد تا اگر قصد راهاندازی کسب و کاری را داشتید، با نگاهی باز و همه جانبه پیش بروید. یا ببینید چه ایدههایی به ذهنشان رسیده و چطور مسیر موفقیت را طی کردهاند!
ما در ۳۶۵ بوک این کار را برایتان راحت کردهایم؛ چگونه؟ ۳۶۵ بوک، مجموعه فایلهای صوتی از خلاصه برترین و کاربردیترین کتابهای دنیا در زمینه کارآفرینی، کسب و کار، بازاریابی، توسعه فردی و ... است. ما به مدت یک سال هر روز یک خلاصه کتاب منتشر میکنیم تا در پایان سال با گوش دادن به ۳۶۵ کتاب، هم کلی مهارت جدید یاد بگیریم و هم نگاهمان به زندگی شخصی و شغلی بهبود پیدا کند. پیشنهاد میکنیم تو هم در ۳۶۵ بوک با ما همراه شو!



دنبال متخصص دیجیتال مارکتینگی؟
بهترین متخصصها رو در تمام زمینهها از بین دانشجوهای نوین استخدام کن.
همراه با رزومه، اطلاعات
تماس و نمونهکار
شهرام نجفی
واقعا توضیح عالی و مفیدی بود
سبا حیدری
خیلی خوشحالیم که این مقاله برات مفید بود.
نادر فتاحی
اره حیف شد واقعا
حبیب الله حسینی
شادکام و سلامت باشید
نادر خانی
مشاوره آنلاین هم دارید
سبا حیدری
مرسی از اینکه به ما اعتماد داری. ما فقط روی آموزش تمرکز داریم و خدمات مشاوره آنلاین ارائه نمیدیم
مسعود فرد
چطوری می تونم باهاتون ارتباط بر قرار کنم
میثم محمد
مثل همیشه عالی و کاربردی
سبا حیدری
سلام میثم عزیز
خیلی خوشحالیم که مقاله را دوست داشتی! مثل همیشه سعی کردیم بهترین و کاربردیترین مطالب رو آماده کنیم.
غلامعلی عباسی
دمتون گرم
سبا حیدری
خیلی ممنون از توجهت و انرژی مثبتی که به ما میدی.
مریم یگانه دوست
سلام مقالات شما واقعا عالی هستن، ممنون
سبا حیدری
سلام مریم عزیز
خیلی خوشحالیم که مقالات برات مفید بودن. مرسی که میخونی و انرژی میدی
مرضیه اقبالی
ممنون از توجهتون ❤