مقالات این سری آموزشی
عمل متقابل: چیزی به مخاطب خود بدهید، تا چیزی از او بگیرید
7 اصل اساسی متقاعدسازی از نگاه دکتر رابرت چالدینی
اقرار کنید... حتماً شده به تبلیغی نگاه کنید و با خودتان فکر کنید "من هم به یکی از این کوسنهای نرم و راحت نیاز دارم." به احتمال زیاد، خودتان هم در این مواقع، ته ذهنتان میدانید که واقعاً اینطور نیست. شما به این کوسنها نیاز ندارید. اما چیزی راجع به این تبلیغ، باعث شده بخواهید تلفن را بردارید و یک جفت سفارش بدهید. بله، شما باید قبل از تمام شدن این محصول، خرید خود را انجام دهید. کاملاً هم در این مورد مجاب شدهاید. اما چگونه؟ چه چیزی راجع به این محصول شما را متقاعد به خرید کرده است؟
بگذارید واقعیت را به شما بگویم - اصلاً ذهن شما به این محصول اهمیّت نمیدهد. فقط در یک میانبر ذهنی افتاده است و بر اساس آن رفتار میکند.
اما منظور ما از میانبر ذهنی چیست؟ در این سری مطالب نه تنها میفهمید که میانبر ذهنی چیست و چرا به رفتار غیر منطقی ما منجر میشود، بلکه با 7 اصل اساسی برای متقاعدسازی مشتریان به گفته چالدینی آشنا میشوید. بله! همان اصولی که هیچ ربطی به محصول یا خدمات ما ندارند، ولی همچنان در فروش آنها تاثیرگذار هستند.
ما انسانهای ماشینی و میانبرهای ذهنیمان
درد خوب نیست. اگر بحثی در این مورد دارید، خواهشاً همین الان یک سوزن در دست خود فرو کنید. آی... شما درد خود را با یک صدا نشان میدهید و ناخوداگاه دست خود را عقب میکشید. چرا؟ واقعاً یک سوزن آنقدری درد ندارد که بخواهید چنین واکنش جدیای به آن نشان دهید.
این دقیقاً همان نکتهای است که راجع به آن صحبت میکنیم: واکنش ما، ارتباطی به درک ما از موضوع ندارد. همین که به درد ناشی از سوزن فکر کردیم، کافی بوده تا یک الگوی رفتاری خودکار در ما فعال شود که تمام بخشهای منطقی ذهن را نادیده میگیرد. بله، به این ترتیب است که ما یک میانبر ذهنی را تجربه میکنیم.
شاید بپرسید چرا اینگونه است؟
خب، زندگی چیز پیچیدهای است. هر روز بسیاری موقعیت و انتخاب مختلف همچون بمب بر سر ما فرود میآید. اما خوشبختانه ذهن ما به نحوی ساخته شده تا این فشار را با شناسایی الگوها در هر لحظه کاهش دهد و به صورت خودکار یک توالی مناسب از واکنشهایی تمرینشده و درست را فعال کند.
واقعیت این است که در اکثر مواقع، ذهن شما با تبحر، تمام تصمیمهای غیر ضروری را میانبر میزند و از آنها طفره میرود. اما گاهی هم میشود که به خودتان بیایید و ببینید کاری که میکنید، چندان منطقی نیست. مثلاً خرید یک کوزه تزئینی از اینترنت، ساعت 2 شب.
حالا بیایید به سراغ نظریه چالدینی برویم و ببینیم اصلیترین راههای مقاعدسازی با توجه به این میانبرهای ذهنی، از نظر او چه هستند.
با رابرت چالدینی و اصول متقاعدسازی او آشنا شوید!
ما قرار است در این سری مطالب با اصولی آشنا شوید که در این زمینه به شما کمک بسیاری خواهند کرد و به راحتی میتوانند شانس تبدیل شدن مخاطبان شما به مشتری را افزایش دهند و حتی راهکارهایی برای استفاده از آنها به شما بدهیم. اما قبل از هر چیز، بگذارید کسی که این اصول را مطرح کرده، بهتر بشناسیم.
یکی از مطرحترین افرادی که تا به حال در زمینه متقاعدسازی و روشهای آن نوشته است، دکتر رابرت چالدینی (Robert Cialdini) است. روانشناسی که تا به حال چندین کتاب در مورد متقاعدسازی منتشر کرده و بیش از 2 میلیون نسخه از این کتابها را در جهان به فروش رسانده است. کتاب او به نام "تاثیرگذاری: روانشناسنی متقاعدسازی" نتیجه سه سال تحقیق میدانی بود. تحقیقاتی که در طی آنها او به عنوان مشتری به سراغ شرکتهای مختلف میرفت تا ببیند در زندگی واقعی، تجارتها چطور تلاش میکنند مخاطبان خود را متقاعد کنند.
او در این تحقیقات متوجه شد که هر چند صدها تاکتیک مختلف برای جذب مشتری وجود دارد، اما در حقیقت تنها 6 اصل جهانی هستند که تمام این تاکتیکها را توضیح میدهند و میتوانند به ما در متقاعدسازی مخاطبان خود کمک کنند. 6 تا؟ اما ما که گفته بودیم قرار است با 7 روش متقاعدسازی آشنا شوید. اشتباهی صورت نگرفته است. آقای چالدینی همین امسال کتاب جدیدی را منتشر کرد و در آن یک قانون هفتم را نیز به لیست خود اضافه کرد. قانونی که تا به حال از زیر چشمان تیزبین او در رفته بود.
دکتر چالدینی معتقد است که این 7 اصل به صورت غریزی در هر انسانی وجود دارند و از آنها بسیار در بازاریابی و فروش استفاده (و گاهی سوءاستفاده) میشود. او به هیچوجه تجارتها را از استفاده از این 7 اصل منع نکرده است. بلکه معتقد است که مشتریان هم باید با این تکنیکها آشنا شوند تا از تجارتهای بیاخلاقی که میخواهند به این روشها محصول بد خود را بفروشند، دوری کنند.
اکنون بیایید با هم نگاهی به این 7 قانون متقاعدسازی داشته باشیم و ببینیم که چرا اینقدر در دنیا سر و صدا کردهاند. ما همچنین برای ادای دین به دکتر چالدینی، به بررسی روشهای استفاده درست و نادرست از این اصول بازاریابی خواهیم پرداخت.
حتما بخوانید: قیمت گذاری: 10 استراتژی همیشه سبز برای افزایش فروش
این اصول متقاعدسازی چه هستند؟
در این مطلب، ما یک نگاه کلی به تک تک این اصول متقاعدسازی خواهیم داشت و در مطالب بعدی، هر یک را به طور کامل بررسی میکنیم تا ببینیم چطور میتوان از این یافتههای روانشناسی در بازاریابی (و البته، هر جای دیگری) استفاده کرد.
1․ عمل متقابل (Reciprocity)
ما همیشه میخواهیم لطف دیگران را جبران کنیم و در دِین کسی نباشیم. فرض کنیم امروز روز تولدتان است. من هم برای شما یک هدیه خریدهام تا تولدتان را تبریک گفته باشم. با این حساب، شما نمیخواهید در روز تولد من، برایم یک هدیه بخرید؟ حتماً جواب شما مثبت است. مهم هم نیست که هدیه من را دوست داشتهاید یا نه. عمل متقابل یک اصل است که در تمام جوامع بشری یافت میشود و میتواند در متقاعدسازی مشتریان شما نیز تاثیر زیادی داشته باشد.
2․ تعهد و یکپارچگی (Commitment & Consistency)
ما معمولاً به انتخابهای قبلی خود پایبند میمانیم و تصمیمهای جدیدمان با آنها همخوانی دارند. چرا؟ خب، چون دوست نداریم در نگاه خودمان یا بقیه به عنوان یک انسان دورو شناخته شویم. بنابراین وقتی که موضع خود را در مورد چیزی مشخص کردیم، دیگر به سختی نظر خود را عوض خواهیم کرد. تکنیک پا لای در کاملاً بر اساس این اصل متقاعدسازی عمل میکند. در این تکنیک، شما ابتدا یک درخواست کوچک از مشتری میکنید و بعد از گرفتن جواب مثبت، درخواست اصلی خود را مطرح میکنید.
حتما بخوانید: تحقیقات بازار چیست و چطور انجامش دهیم؟
3․ مدرک اجتماعی (Social Proof)
این اصل ساده است: بقیه آن را تائید میکنند، پس حتماً خوب است. این ایده دیگر آنقدر در فضای آنلاین عادی شده که هر روز در سایتهای مختلف با آن روبرو هستیم. سایتهایی که به ما میگویند در حال حاضر چه تعداد مشتری دارند، نظرات مثبت مشتریان خود را با ما به اشتراک میگذارند و برندهای بزرگی را معرفی میکنند که مشتری آنها هستند. تمام این تکنیک های فروش بر اساس این اصل شکل گرفتهاند.
حتی خود شما هم تحت تاثیر این اصل هستید: اگر گروهی از آدمها را ببینید که به آسمان نگاه میکنند، واکنش شما چه خواهد بود؟ بله، شما هم به آسمان نگاه خوهید کرد.
4․ علاقهمندی (Liking)
ما، به شدت، تحت تاثیر فردی هستیم که دوستش داریم و معمولاً نظرات او را به راحتی قبول میکنیم. حالا این فرد میتواند یک دوست نزدیک و صمیمی باشد، یا یک ستاره سینمایی که ما سبک لباس پوشیدنش را تقلید میکنیم. این اصل دقیقاً توضیح میدهد که چرا بازاریابی دهان به دهان تا این حد موثر است.
حتما بخوانید: ۴۰ ایده پولساز برای کسب درآمد اینترنتی
5․ قدرت و اعتبار (Authority)
اگر قبول کنید که کسی در کاری تبحر دارد و از شما بیشتر میداند، راحتتر حرفهایش را قبول خواهید کرد و به او اعتماد میکنید. اصل قدرت در همهجا حضور دارد و همان دلیلی است که یک دانشآموز به حرف معلم خود گوش میدهد، یک سرباز به حرف مافوق خود و یک کودک به حرف والدین خود. در بازاریابی نیز از این اصل بسیار استفاده میشود. برای اینکه بفهمید چگونه، به زمانی فکر کنید که یک دندانپزشک، به شما خمیردندانی را پیشنهاد میدهد.
6․ کمیابی (Scarcity)
ما همیشه جذب چیزهایی میشویم که انحصاری هستند و سخت به دست میآیند. اقتصاد جهانی به کل بر پایه اصل کمیابی کار میکند. طلا ارزشمند است چون کمیاب است. پول هم همینطور. کمیابی است که ارزش چیزها را مشخص میکند. کسب و کارهای ایرانی بیشتر از هر اصل دیگری، کمیابی را در بازاریابی خود به کار میگیرند. منظور من آن زمانی است که شما متوجه میشوید برای دریافت 20% تخفیف، فقط یک روز فرصت دارید.
7․ یگانگی (Unity)
داشتن یک حس هویّت مشترک میتواند در متقاعدسازی مخاطب تاثیر بسزایی داشته باشد. این جدیدترین اصلی است که چالدینی به لیست اصول خود اضافه کرده است و به ما توضیح داده که منظور از آن، شباهتهای ساده نیست، بلکه زمانی است که ارزشهای افراد با هم همخوانی دارند. یعنی وقتی که مخاطب به خود بگوید "اون هم یکی از ماست"، نه وقتی که بگوید "او هم شبیه ماست".
حتما بخوانید: پارادوکس انتخاب: گزینههای کمتر یعنی مشتری و فروش بیشتر!
در ادامه این سری مطالب چه چیزی را میخوانید؟
در بخشهای بعدی از این سری مطالب، قرار است تک تک به بررسی این اصول متقاعدسازی بپردازیم، تحقیقهای علمی در زمینۀ آنها را به شما معرفی کنیم و ببینیم چطور میتوانید از آنها در بازاریابی (و بازاریابی آنلاین) استفاده کنید. پس پیشنهاد میکنم با نوین همراه باشید. فراموش هم نکنید که نظرات خود در مورد این روشها را با ما به اشتراک بگذارید.
محصول یا خدماتی برای فروش دارید؟
برای مشاوره رایگان، همین الان با ما تماس بگیرید.
دنبال متخصص دیجیتال مارکتینگی؟
بهترین متخصصها رو در تمام زمینهها از بین دانشجوهای نوین استخدام کن.
همراه با رزومه، اطلاعات
تماس و نمونهکار
حسین
خیلی عالی بود مطالب واقعن لذت بردم و بهتون خسته نباشید میگم.فقط یک سوال داشتم قسمت بعدی کجاست پیدا نکردم گفتین هرکدوم رو کامل توضیح و مثال میزنید اگر میشه راهنمایی کنین ممنون میشم
مرضیه اقبالی
ممنون ازتون و خوشحالیم براتون مفید بوده
این مقاله هم پیشنهاد میکنیم ببینید:
https://www.novin.com/blog/persuasion-techniques-reciprocity/
سمیرا مقدم
کاش توضیحات کامل رو هم همینجا می گفتین
کلن انقدر مطالب جدید و جذابه که فرصت سرخاروندنم ازم گرفته
آرش
سلام بسیار عالی بود مقالتون
فقط مقدمه به نظرم مختصر تر می تونست باشه که وقت مخاطب تلف نشه .
موفق باشید
مینا شهانی
سلام آرش عزیز
خوشحالیم که مقاله رو دوست داشتید و ممنونیم که نظرتون رو با ما به اشتراک میگذارید.
مقدمه که طولانی نیست! مثالی هم که در مقدمه زده شده، ذهن مخاطب رو کاملاً برای خوندن ادامه مقاله آماده میکنه.
ولی باز هم اگر احساس کردید، وقتتون تلف بشه، ما از شما عذر میخوایم.
mahdi
سلام بابت سایت خوبتون ممنونم
بسیار مفید و کاربردی بود لذت بردیم واقعا.
مینا شهانی
سلام مهدی عزیز
خوشحالیم که مقاله برات مفید بوده
fahimeh Aghaee
سلام و خدا قوت مطالب خوب و ارزشمندی و ارائه میکنید.
حداقل تکراری نیستند و بیخودی وعده های واهی نمیدن.
من از پست های اینستاگرامتون که نرم افزار ها و ویدئوهای آموزشی و برای تولید محتوا آموزش میدن و خیلی استفاده میکنم و بیشتر مواقع که برای انتخاب تولید محتوای بعدی درمانده میشم پست های جدید شما به دادم میرسه.
(کارشناس کانون فرهنگی تربیتی هستم و 22 تا انجمن داریم که باید آموزش های درباره اون عنوان تهیه کنیم و حیطه کاری من چگونگی تولید محتوا(هرموضوعی از کارآفرینی گرفته تا آشپزی فیلم و….) وتهیه کلیپ های آموزشی هست.
ممنونم از آموزش ها و همراهیتون
مینا شهانی
سلام خانم آقایی
ممنون از نظر خوبی که برای ما گذاشتید، واقعاٌ خوشحالمون کردید.
ما به خودمون افتخار میکنیم که تونستیم انقدر مفید باشیم و نظر شما رو جلب کنیم.
امیدواریم موفق باشید هرجا که هستید
خانه هوشمند الفا
خییییییییییییییییلی عالی بود. سپاس
سمیرا سرباز
نظر لطفتونه 🙂
ali haqi
عالی بود واقعا
صفیه منتظری
ممنون جناب حقی
M sh
سلام
سایتتون واقعا عالیه، خیلی مطالب خوبی دارید
لطفا بخش های بعدی این مقاله رو منتشر کنید
ممنون
سهیل رهبری
سلام، امیدوارم در آینده بتونیم این کار رو انجام بدیم.
نادیا ...
قسمت دوم تعهد و یکپارچگی رو بیشتر توضیح بدین لطفا…مطالب خوب بود و لی نیاز به توضیح و مثال بیشتر دارد.
الیاس دهقانی
سلام.
ممنون. از خواندن این مطلب لذت بردم.
اگر امکان داره مثال یا توضیح بیشتری در مورد شماره 2 اصول متقاعد سازی بدهید.
سهیل رهبری
سلام الیاس جان
به زودی قسمت دوم این سری منتشر میشه
مجتبی
مطالب خوب و با ارزشی تهیه میکنید. موفق باشید.
بابک خدادوست
سلام مجتبی جان. ممنون از نظرتون. شما هم موفق باشید
سلمان
سلام
عالیترین ومعرکه ترین وبلاگی هست که تا حالا دیدم واقعا دمتون گرم فقط یک سوال داشتم مطالب شما رو میشه به صاحبان کسب وکار داد و واقعا اونا حاضرن مطالعه کنن چند مدتی هست درگیر این موضوع هستم اگر اطلاعاتی دارید راهنمایی کنید برای خودتون و وبلاگتون و همچنین مجموعه ی بینظیرتون ارزوی بهترین ها رو دارم پیروزوتندرست و ثروتمند باشید سپاسگزارم .
سهیل رهبری
سلام سلمان جان
واقعاً از صمیم قلب از لطفت نسبت به خودمون ممنونم. امیدوارم که بتونیم با همین کیفیت و حتی بهتر به کارمون ادامه بدیم تا نظر شما در مورد مطالب آینده ما هم همین باشه. اما در مورد سوالتون، من دقیقاً منظور رو متوجه نشدم. امکانش هست یکم موضوع رو باز کنید؟
باز هم ممنون
ida
مطلب بسیار مفیدی بود .ممنون از شما
این مسئله مشکل بزرگیه در کار و در هر صنفی افراد درگیرش هستند و کمتر در این زمینه آموزش می بینن
A@umekhane
سهیل رهبری
آیدا جان، شما لطف دارید نسبت به ما.
کاملاً موافق هستم. کسب و کارهای ایرانی نیاز دارن کمی در زمینه راهکارهای مختلف بازاریابی و فروش به خصوص در بحث روانشناسی مصرف کننده آموزش ببینند.
معصومه غنیان
☺?
سهیل رهبری
🙂