اکثر کسب و کارها فرض را بر این میگذارند که بازاریابی فقط به معنی تبلیغات برای جذب مشتری است. اما همانطور که ما در مقالۀ بازاریابی چیست گفتیم، بازاریابی مفهومی بسیار گسترده است و تمام بخشهای یک کسب و کار را در بر میگیرد. چه بخشهایی؟ اینجاست که مفهومی به نام آمیخته بازاریابی مطرح میشود. یک مدل بازاریابی که به شما کمک میکند کسب و کار خود را بهتر بشناسید، مدیریت کنید و در نهایت، به هدف دلخواهتان – که میتواند فروش یا سود بیشتر باشد - برسید.
ما در این مقاله میخواهیم نگاهی کامل به مدل آمیخته بازاریابی داشته باشیم، در مورد اجزای اصلی این مدل (یعنی 4 پی اصلی)، تحولات آن (یعنی توسعه به مدلهای 7 پی، 8 پی و 15 پی)، و مدل جایگزینی به نام 4c آمیخته بازاریابی که بیشتر به درد بازاریابی اینترنتی میخورد صحبت کنیم. در نهایت هم خواهیم دید که چطور به کمک آمیزه بازاریابی میتوانید یک استراتژی جامع و کاربردی برای بازاریابی کسب و کار خود تدوین کنید.
آمیخته بازاریابی (Marketing Mix) چیست؟
بازاریابی کسب و کار شما فقط یک جنبه ندارد. در واقع، آمیزهای از مسائل مختلف است که اگر در کنار هم درست مدیریت شوند، به رشد کسب و کار شما کمک میکنند. به مجموعۀ این مسائل، آمیخته بازاریابی (یا همان آمیزه بازاریابی) گفته میشود.
بگذارید همینجا خیالتان را راحت کنم: آمیخته بازاریابی اصلاً چیز پیچیدهای نیست. در واقع، هر کسب و کاری با بخشهای مختلف آمیخته بازاریابی سر و کار دارد، بدون آنکه لزوماً این مفهوم را بشناسد. مثلاً قیمتگذاری یکی از اجزای این آمیخته است. مسالهای که همه ما در کسب و کار خودمان باید در مورد آن تصمیمگیری کنیم. با این حساب، شاید بپرسید که شناختن آمیخته بازاریابی و اجزای آن چه دردی از ما دوا میکند؟
مزایای شناخت و استفاده از آمیخته بازاریابی چه هستند؟
با شناخت درست آمیخته بازاریابی:
- شما نگاهی جامع و یکپارچه به بازاریابی شرکت خود خواهید داشت.
- بخشهای مختلف بازاریابی شما هماهنگی بیشتری پیدا میکنند.
- مطمئن خواهید بود که تمام جوانب بازاریابی کار خود را در نظر گرفتهاید.
- امکان طراحی یک استراتژی بازاریابی کامل را پیدا خواهید کرد.
- میتوانید بخشهای مختلف استراتژی بازاریابی خود را به خوبی کنترل کنید.
اگر به مفاهیم اصولی کسبوکار علاقه دارید و به دنبال مطالعه در این زمینه هستید، حتماً به صفحه «آموزش اصول بازاریابی» بروید و در دریای مقالات و ویدیوهای ویدیویی رایگان غرق شوید.
داستان آمیخته بازاریابی و اجزای آن از ابتدا تا به امروز
در سال 1960 یک پروفسور بازاریابی به نام ادموند مک کارتی (Edmund Jerome McCarthy) مفهوم «آمیخته بازاریابی» را مطرح کرد، و ساختاری را برای آن در نظر گرفت که به نظرش دربرگیرندۀ تمام بخشهای بازاریابی یک کسب و کار بود: محصول (Product)، قیمت (Price)، مکان توزیع (Place) و ترویج (Promotion). با توجه به شروع تمام این کلمات با حرف P، این ساختار 4P نامیده میشود.
بیست سال بعد از آقای مک کارتی، تعدادی از نظریهپردازان بازاریابی به این نتیجه رسیدند که مدل چهار پی خیلی هم کامل نیست و پاسخ نیازهای برخی کسبوکارها (به خصوص شرکتهای خدماتمحور) را نمیدهد. بنابراین سه بخش دیگر هم به مدل 4p اضافه کردند: نیروی انسانی (People)، شواهد عینی (Physical Evidence) و فرایند (Process). با اضافه شدن این بخشها، نواقص مدل قبلی تا حدی برطرف شد و (به لطف تعهد این بازاریابهای عزیز به حرف P) ساختار 4p به 7p تغییر شکل داد.
البته این پایان ماجرا نبود. زمان زیادی نگذشت که مدلهای دیگری از آمیخته بازاریابی با 8P، 11P، 13P و 15P هم مطرح شدند. اصلاً اینطور که پیش میرود، هیچ بعید نیست تا چند سال دیگر به مدل 100p هم برسیم! فقط به شرط آنکه محدودیت کلماتی که با p شروع میشوند، اجازه دهد.
با این وجود، آقای فیلیپ کاتلر (Philip Kotler) که خیلیها او را بهعنوان پدر علم بازاریابی میشناسند، عقیده دارد که با وجود گسترش تکنولوژی و ورود شبکههای اجتماعی به بطن زندگی مردم، هنوز هم 4P آمیخته بازاریابی پادشاه است!
ما در ادامۀ این مقاله قصد داریم مدلهای اصلی آمیخته بازاریابی یعنی 4 پی و 7 پی را به طور کامل بررسی کنیم. به علاوه، نگاهی کلی هم به مدل 8 پی، 11 پی، 13 پی و 15 پی خواهیم داشت.
دنبال یه کار پر درآمد از اینترنتی؟
برای مشاوره رایگان، همین الان با ما تماس بگیرید.
آمیخته بازاریابی 4p چگونه به رشد کسب و کار شما کمک میکند؟
آمیخته بازاریابی چهار پی یعنی: محصول مناسب را در مکان و زمان مناسب، با یک قیمت مناسب به دست مشتری برسانیم.
شاید در نگاه اول فکر کنید که این کار بسیار ساده است و همه آن را میدانند. خب حق دارید، اما این فقط ظاهر قضیه است. در اصل ما باید بدانیم که چگونه همۀ این P ها را به شکل یکپارچه مدیریت کنیم، چون هر وقت یکی از آنها درست عمل نکند، بخشهای دیگر هم دچار مشکل میشوند، و چه بسا کسب و کارمان به خطر بیافتد. برای درک بهتر این موضوع بیایید هر چهار P بهطور جداگانه بررسی کنیم و بعد به یک جمعبندی کلی برسیم.
اولین P: محصول (Product)
منظور از محصول، کالا یا خدماتی است که به مشتری عرضه میکنیم. محصول لزوماً یک چیز قابل لمس و فیزیکی نیست. مثلاً، نه تنها خودرویی که از کارخانهها میخریم یک محصول است، بلکه خدماتی مثل کوتاه کردن مو که آرایشگاهها ارائه میکنند، یا پهنای باند اینترنتی که از اپراتورها میخریم هم در این مدل یک محصول محسوب میشوند. اما این محصولات چه ویژگیهایی باید داشته باشند؟
کسبوکارهای بزرگ در تمام دنیا (بهجز کارخانههای تولید خودروی ایرانی) تلاش میکنند تا باکیفیتترین محصول را به مشتری ارائه کنند. در همین راستا، پیشنهاد میکنیم حتماً ویدیو زیر را هم ببینید:
حتما بخوانید: نگاهی کوتاه به 101 روش و استراتژی بازاریابی که حتماً باید بشناسیدخب اینکه محصول با کیفیت تولید کنیم؛ نگرش خوبی است، اما آیا به تنهایی جواب میدهد؟ بیایید با یک مثال ساده این مساله را بررسی کنیم.
شرکت کداک (Kodak) را یادتان هست؟ اگر هم یادتان نیست اشکالی ندارد. کداک، یک شرکت تولیدکنندۀ دوربین و لوازم جانبی عکاسی است که زمانی برای خودش بروبیایی داشت. اگر 10-12 سال پیش از کسی میپرسیدیم از کدام برند نگاتیو عکاسی بخرم یا کدام دوربین آنالوگ بهتر است، به احتمال 90% کداک را پیشنهاد میکردند. تازه فقط همین نیست، دوربین کداک در اولین فرود انسان بر کرۀ ماه هم حضور داشته و تصاویری را به ثبت رسانده است! اما...
اما صد حیف که این موفقیتها دوام چندانی نداشت. پس از مدتی شرکت قدرتمند کداک در سرازیری سقوط قرار گرفت، و سرانجام در سال 2012 اعلام ورشکستگی کرد!
اشتباه کداک اینجا بود: عصر عکاسی دیجیتال شروع شده بود، و کداک بدون اینکه به تغییرات بازار توجهی داشته باشد، همچنان اصرار داشت کیفیت محصولات فعلی خود را بهبود ببخشد. اما دیگر بحث کیفیت محصول مطرح نبود، محصولات کداک پاسخ نیازهای مشتریان را نمیداد! بههمین دلیل هم بود کداک بخش بزرگی از بازار را از دست داد، روزبهروز ضعیفتر شد و در نهایت به خاطرهها پیوست. فکر میکنید مشکل اصلی کداک، با وجود محصولات خوب و با کیفیت چه بود؟در مقابلِ شرکت کداک، رقیب دیرینۀ او، یعنی فوجیفیلم (FujiFilm)، از فرصت پیش آمده بهخوبی استفاده کرد، بهسرعت خود را با رشد سریع فناوری دیجیتال وفق داد، محصولات خود را مطابق نیازهای مشتریان ساخت و توانست به موفقیتهای خوبی هم برسد. نمودار زیر روند سوددهی این دو شرکت را بین سالهای 2000 تا 2013 نشان میدهد.
قضیۀ محصول فقط به همینجا ختم نمیشود؛ بعد از بررسی کامل و دقیق نیاز مشتریان بازار، و تصمیمگیری در مورد اینکه چه محصولی باید بسازیم، لازم است روی جنبههای دیگر محصول (مثل: شکل، عملکرد، دوام، بستهبندی، تعمیرپذیری، کیفیت و نام محصول) هم تحقیق و تصمیمگیری کنیم. پس از اینکه همۀ این موارد را سنجیدیم و در مورد آنها تصمیم گرفتیم، میتوانیم وارد بخش بعدی، یعنی «تعیین قیمت برای محصول» شویم.
دومین P: قیمت (Price)
منظور از قیمت، همان هزینهای است که مشتری پرداخت میکند تا از محصول (کالا یا خدمات) ما استفاده کند.
خیلی از مردم فکر میکنند که اگر هزینههایی که صرف تولید محصول شده حساب کنیم، و درصد سود مورد نظرمان را به آن اضافه کنیم، میشود قیمت محصول!
اما اصلاً اینطور نیست! قیمتگذاری روی محصول یکی از چالشهایی است که کسبوکارها همیشه با آن سروکار داشتهاند، و کارشناسان مختلف بازاریابی روشهای مختلفی را برای آن پیشنهاد کردهاند. وظیفۀ ما این است که ضمن توجه به شرایط بازار، قیمت رقبا، ارزش محصول و هزینۀ تولید تا عرضۀ کالا، بهترین روش را برای قیمتگذاری روی محصولمان انتخاب کنیم. در مقالۀ استراتژیهای مختلف قیمتگذاری میتوانید با اصول و روشهای تعیین قیمت محصول آشنا شوید؛ اما قبل از آن بیایید با یک مثال اهمیت این بخش را درک کنیم.
کمپانی بزرگی مثل "اپل" چگونه برای محصولات خود قیمت تعیین میکند؟
یکی از روشهایی که اپل استفاده میکند، قیمتگذاری گزاف یا سرشیرگیری است. این روش بیشتر برای بیزنسهایی کارایی دارد که هویت یا ارزش برند آنها بهخوبی در بین مردم جا افتاده، و مشتری حاضر است به دلیل برتری یا ارزش خاص آنها پول بیشتری پرداخت کند!
اپل وقتی گوشی جدیدی معرفی میکند، اول برای آن یک قیمت بالا تعیین میکند، و بعد از مدتی که رقبا محصولات جدید خود را رو کردند، قیمت را کاهش میدهد. اپل سود خوبی را از افراد پیشگام در خرید کسب میکند. این افراد در واقع نقش سرشیر را برای اپل دارند، و علاوهبر سودرسانی، محصول آن را ترویج هم میکنند.
سومین P: مکان محصول یا توزیع (Place)
بعد اینکه جوانب مختلف محصول را بررسی کردیم و برای آن قیمت تعیین کردیم، وقت آن است که به فکر توزیع محصول در محلهای مناسب باشیم. اینکه چه کانالی برای عرضۀ محصول (کالا یا خدمات) شما بهتر است، به نوع کسبوکار و بازار هدف شما بستگی دارد.
برای اینکه توزیع در آمیخته بازاریابی را بهتر درک کنید یک کارخانۀ تولید شامپو را در نظر بگیرید. چه کانالهای توزیعی برای این کارخانه بهتر عمل میکند؟
حتما بخوانید: استراتژی STP چیست؟ شاه کلید موفقیت در بازاریابی!!!چون شامپو جزو کالاهای ضروری است و بازار هدف گستردهای دارد، میتواند به صورت گسترده توزیع شود. برای توزیع گسترده میتوان از کانالهای زیادی مانند فروشگاه آنلاین، داروخانه، سوپرمارکت، فروشگاههای زنجیرهای، آرایشگاه و ... استفاده کرد.
اما برخی از کسبوکارها هم هستند که کالاهای خاص تولید میکنند. کانالهای توزیع برای این بیزنسها قطعاً متفاوت خواهد بود؛ مثلاً یک کارخانۀ تولید باطری ماشین هیچوقت نمیتواند از توزیع گسترده برای رساندن محصول به دست مشتری استفاده کند. برای این کسبوکار بهتر است که نمایندگیهایی را در شهرها و استانهای مختلف ایجاد کند، و کار توزیع محصول را از طریق این کانالهای توزیع انجام دهد.
بحث توزیع محصول برای شرکتهای ارائهدهندۀ سرویس یا خدمات هم مطرح است. مثلاً شرکتی که سرویس پهنای باند اینترنت ارائه میکند، باید در بستر وب فعالیت خود را گسترش دهد، و سرویس خود را از طریق این کانال به دست مشتری برساند.
چهارمین P: ترویج (Promotion)
فرض را بر این میگذاریم که شما سه مرحلۀ قبلی را با موفقیت پشت سر گذاشتید. خُب، حالا نوبت چیست؟ یک مرحلۀ حیاتی! در این مرحله شما باید دربارۀ محصولتان صحبت و آن را تبلیغ کنید!
خانم بث کامستاک (نخستین مدیر زن تاریخ جنرال الکتریک) حرف جالبی میزند. او میگوید:
اگر چیزی نگویید، چیزی هم نمیتوانید بفروشید!
منظور این است که: ما باید سعی کنیم از طریق تبلیغات درست با مخاطبمان حرف بزنیم، محصولمان را به او نشان دهیم و او را به سمت خرید محصول هدایت کنیم.
البته راههای زیادی برای تبلیغات وجود دارند، و شما میتوانید با توجه به هزینهها، مخاطبان هدف، تبلیغات رقبا، شرایط جامعه و سایر ویژگیهایی که به کسبوکارتان مربوط است، بهترین گزینه را از بین آنها انتخاب کنید.
برای مثال: تبلیغات در رادیو تلویزیون، تبلیغات محیطی (مثلاً استفاده از بیلبوردهای خلاقانه)، تبلیغات اینترنتی، تبلیغات عبوری(مثلاً تبلیغاتی که روی بدنۀ اتوبوسها میبینیم)، تبلیغ در روزنامهها و مجلهها و... همگی گزینههایی هستند که ممکن است برای کسبوکار شما فوقالعاده باشند.
احتمالاً در آینده مقالهای در خصوص انواع تبلیغات و تاثیرات آنها داشته باشیم، اما تا آن زمان پیشنهاد میکنم وارد بخش بازاریابی اینترنتی نوین شوید، و از مقالات مختلف دربارۀ تبلیغات اینترنتی استفاده کنید. همچنین میتوانید به دوره فروش اینترنتی سری بزنید و سیر تا پیاز بازاریابی آنلاین را یاد بگیرید. البته میتوانید خیلی راحتتر، ویدیو زیر را هم تماشا کنید:
در ادامه ...
تا اینجای مقاله با مدل 4 پی آمیخته بازاریابی و اجزای آن آشنا شدیم؛ دانستیم که محصول ما باید چه ویژگیهایی داشته باشد، قیمت گذاری و توزیع محصول در مکان مناسب چه اهمیتی دارد و تبلیغات چه نقشی در روند بازاریابی ما دارند. تا همینجا اگر این 4 تا مرحله را هم در کسبوکار خود پیاده کنیم، پس از مدتی از مشاهدۀ نتایج بهدستآمده شگفتزده خواهیم شد! حالا بیایید کمی جلوتر برویم، و ببینیم:
آمیخته بازاریابی 7p چه حرفی برای گفتن دارد؟
مدل 7P علاوهبر 4 بخشی که در مدل آمیخته بازاریابی 4P داشتیم، از سه بخش دیگر هم صحبت میکند که عبارتنداز: نیروی انسانی، فرایند و شواهد فیزیکی. حالا بیایید این سه مورد را هم بررسی کنیم و ببینیم هر بخش نیازمند چه اقداماتی است.
پنجمین P: نیروی انسانی (People)
بعد از مدتی کارشناسان بازاریابی دریافتند که در مدل چهار پی یک جای کار میلنگد و یک موضوع اصلی بهنام نیروی انسانی فراموش شده است.
حتما بخوانید: بازاریابی چیست؟ یک تعریف دقیق و نظر ۱۵ متخصص
نیروی انسانی، شامل تمام کسانی است که در فعالیتهای مختلف کسبوکار شما (از تحقیقات بازار گرفته تا ارائه محصول به مشتری) بهطور مستقیم یا غیر مستقیم، شرکت داشتهاند. این نیروی انسانی است که کسبوکار شما را شکل میدهد، پس از تاثیر آنها و تصویری که از شما در ذهن مخاطبان میسازند، نباید غافل شوید.
شاید بپرسید که: چه افرادی را باید استخدام کنیم؟ پاسخ ما استخدام افرادی است که تخصص و مهارت لازم را دارند، دارای روابط عمومی خوب و رفتار مناسبند، و یک چیز مهمتر: با ارزشهای شما همسو هستند. مثلاً وقتی مدیر بازاریابی شرکت شما تخصص لازم و حسن رفتار را داشته باشد، اما درک درستی از ارزشهای برندتان نداشته باشد، ممکن است با پیاده کردن برنامههای اشتباه به وجهه و حتی فروش شرکتتان آسیب بزند.
یا حتی یک مثال سادهتر؛ فرض کنید برای خرید لباس به فروشگاه مراجعه کردهاید، اگر برخورد فروشنده با شما مناسب نباشد، چه اتفاقی میافتد؟ حداقل کاری که میکنید این است که دیگر به آن فروشگاه مراجعه نمیکنید!
کارکنانی که درست انتخاب شوند فیدبک صادقانهتر و ایدههای بهتری را در اختیارتان قرار میدهند، و همین مساله به رشد هرچهبیشتر کسبوکارتان کمک خواهد کرد. پس در استخدام افراد همۀ جوانب را در نظر بگیرید تا در آینده بازده بهتری دریافت کنید. برای اینکه ببینید چه افرادی برای کار شما مناسبند، این سوالات را از خودتان بپرسید:
- ارزشهای سازمان ما چیست، و چه افرادی با ارزشهای ما همسو هستند؟
- ما چه انتظاری از کارکنانمان داریم؟
- بهتر است چه آموزشهایی را در اختیار کارمندانمان بگذاریم؟
ششمین P: فرایند (Process)
منظور از فرایند مسیری است که محصولات (کالا یا خدمات) تا رسیدن به دست مشتری طی میکنند. به بیان دیگر، فرآیند همان مسیری است که ما آن را به عنوان سفر مشتری میشناسیم، و هر چقد این سفر راحتتر باشد، تجربه کاربری بهتری برای کاربر ایجاد میشود.
برای مثال یک فروشگاه اینترنتی را در نظر بگیرید. روند انجام فرایند در این فروشگاه به شکل زیر است:
- مشتری از طریق موبایل، کامپیوتر یا تبلت وارد سایت شما میشود و در بین کالاهای مختلف جستجو میکند.
- کالای مورد نظر خود را انتخاب و وارد سبد خرید میکند.
- ثبتنام خود را تکمیل میکند، یا وارد سایت میشود.
- اطلاعات خود (نام و آدرس) را تکمیل میکند.
- از بین گزینههای موجود نحوۀ ارسال دلخواه و زمان ارسال و نحوۀ پرداخت را انتخاب میکند.
- وارد درگاه پرداخت شده و پس از پرداخت سفارش را نهایی میکند.
- مسئول مربوطه سفارش را از سیستم میخواند.
- سفارش بسته بندی شده از انبار ترخیص میشود.
- سفارش وارد مرحلۀ حمل و نقل میشود.
- مشتری سفارش را تحویل میگیرید.
- با یک ایمیل تکمیل شدن فرایند به اطلاع مشتری میرسد.
تمامی مراحل بالا، فرایند کسبوکار را تشکیل میدهند. توجه کنید که اگر هر کدام از بخشهای این فرایند دچار مشکل شوند، کل فرایند آسیب میبیند و ممکن است متوقف شود. این مسئله، در کسبوکارهای خدماتمحور هم صادق است، مثلاً سرویس نوبتدهی آنلاین بیمارستانها در طول یک فرایند قرار میگیرد و اگر دچار مشکل شود، میتواند کل فرایند را بههم بریزد.
هفتمین P: شواهد فیزیکی (Physical Evidence)
ساختمان شرکت، دکوراسیون شرکت، ظاهر پرسنل، ظاهر وبسایت، فونتهایی که در سایت استفاده میکنیم، و در کل محیطی که در آن فعالیت میکنیم، همگی بهنوعی شواهد فیزیکی برند ما را تشکیل میدهند.
برای مثال دو مغازۀ فرش فروشی را در نظر بگیرید که در کنار هم واقع شدهاند:
مغازۀ اول: دارای دکوراسیون شیک، نورپردازی باشکوه و یک فروشنده با ظاهر مناسب است.
مغازۀ دوم: دارای فضای تاریک و گرفته است، و محصولات چینش مناسبی ندارند.
ترجیح میدهید وارد کدام مغازه شوید؟ 90% مردم وارد مغازۀ اول میشوند، و این یعنی بازدید بیشتر، و در نهایت فروش بیشتر!
در مورد فروشگاههای آنلاین و وبسایتها نیز وضع به همین منوال است. مثلاً خود من وقتی وارد سایتی میشوم که ظاهر چندان جالبی ندارد (و در طراحی لوگو از فونت قدیمی Arial استفاده کرده :| ) تمایل چندانی به خرید پیدا نمیکنم. در مقابل، اگر وبسایتی باشد که شکلی جذاب و کاربرپسند دارد، راحتتر اعتماد میکنم.
تا اینجا با آمیزۀ 7 پی بازاریابی آشنا شدیم، و هر کدام را بهطور جداگانه بررسی کردیم. اما همانطور که در اول بحث هم گفتم، داستانهای P دار ما در اینجا تمام نمیشوند. کارشناسان مختلف P های دیگری را هم به مدل آمیخته بازاریابی اضافه کردهاند و از آن مدلهایی مثل 8p، 11p، 13p، 15p و ... ساختهاند. اما اکثر این Pهای جدید، زیرمجموعهای از همان Pهای قبلی هستند. مثلاً موردی مثل Packaging را میتوان در گروه Product هم قرار داد. (البته نظرات راجع به بقیۀ پی ها متفاوت است و منبع موثقی که بگوید لزوماً این پی ها مدل بعدی آمیخته بازاریابی را تشکیل میدهند وجود ندارد! ما هم سعی کردیم که تا جای ممکن Pهای پراستفادهتر را در اینجا بیاوریم. باز هم اگر که فکر کردید نکتهای فراموش شده، در قسمت نظرات یاداوری کنید :) )
8p دیگر آمیخته بازاریابی عبارتند از:
هشتمین P: بستهبندی (Packaging)
جذابیت بسته بندی تاثیر زیادی در فروش محصول خواهد داشت. مثلاً بستهبندی زیر را ببینید. خلاقیتی که در این بستهبندی بهکار رفته، فروش آن را چند برابر خواهد کرد.
نهمین P: امنیت (Privacy)
حفاظت از اطلاعات شرکت و مشتریها، یکی از دیگر از مواردی است که باید به آن توجه داشته باشید. مشتریها با اعتماد کردن به شما اطلاعاتشان را در اختیارتان قرار میدهد، و حفاظت نکردن از آنها به ضرر خودتان خواهد بود.
دهمین P: علایق شخصی (Personal Interest)
هرچهقدر که بیشتر با مشتری ارتباط برقرار کنید، بیشتر میتوانید تبلیغات و ترویج محصولات خود را به سلیقه و علایق او نزدیک کنید.
یازدهمین P: پرداخت (Payment)
شما میتوانید روشهای مختلفی برای پرداخت منظور کنید، تا هر مشتری روش دلخواه خود را از میان آنها انتخاب کند. (مثلاً میتوانید برای مشتریانی که دیر اعتماد میکنند گزینۀ پرداخت حضوری در محل را در نظر بگیرید.)
دوازدهمین P: شبکههای اختصاصی (Personal Networks)
منظور از شبکههای اختصاصی، همان شبکههای اجتماعی مخصوص کسبوکار شما است. فیسبوک، اینستاگرام، توییتر، لینکدین، گوگلپلاس و... نمونهای از شبکههای اجتماعی هستند. (در واقع اینجا منظور همان Social Networks بوده، اما چون کارشناسان نخواستن کم بیارن با حرف P شروعش کردند.) شما با این فعالیت در این شبکهها با مخاطبان ارتباط برقرار میکنید، محصولاتتان را معرفی میکنید، تبلیغ میکنید و خیلی کارهای دیگر...
سیزدهمین P: تفسیر عمومی (Public Commentary)
یکی از نکات مهم در عصر کارآفرینی و تجارت آنلاین تفسیری است که عموم مردم از ما دارند. بهعبارت دیگر باید توجه کنید که مردم شما را با کدام ویژگی بیشتر میشناسند.
حتما بخوانید: بازاریابی مصرفی یا B2C چیست و چگونه از آن بهترین استفاده را بکنیم؟
چهاردهمین P: ایجاد اشتیاق (Passion)
ایجاد شور و اشتیاق در مخاطب، نسبت به خرید و تجربۀ محصولات جدید کاری است که بسیاری از شرکتهای بزرگ دنیا انجام میدهند. این حس اگر ادامه پیدا کند، میتواند تعصب ایجاد کند. (مثل تعصبی که بین هوادارن برندهای سامسونگ و اپل وجود دارد.)
پانزدهمین P: بررسی و آنالیز (Probe)
آنالیز مرحله به مرحله را جدی بگیرید. با بررسی مداوم روند انجام کار، نقاط ضعف و نقاط قوت خود را پیدا میکنید و میتوانید آنها را بهبود ببخشید.
آمیخته بازاریابی 4c چیست؟
چندین سال بعد از معرفی مدل 4p (حول و حوش سال 1990)، با پررنگتر شدن روابط عمومی در کسبوکار و گسترش اینترنت، کارشناسان به این نتیجه رسیدند که دیگر 4 پی خیلی جوابگو نیست و باید بهدنبال یک مدل مدرنتر برای جایگزینی باشند. این شد که آقای Robert Lauterborn مدل 4c را معرفی کرد.
در 4c بازاریابی، بر خلاف گذشته که تمرکز روی محصول و بازاریابی محصول بود، توجه اصلی روی مشتری و خواستههای او متمرکز شده است. به عبارت دیگر، اینجا شما بیشتر به علایق مشتری توجه دارید، تا علایق خودتان و شرکتتان.
با هم اجزای تشکیلدهندۀ 4C را ببینیم:
اولین C: مصرفکننده (Consumer)
قبل از هر چیز، توجه کنید که بعضی کارشناسان به جای Consumer، کلمات بامعناتری مثل Customer Solution و Customer Wants and Needs را پیشنهاد دادهاند که به معنی خواسته و نیازهای مشتری است. یعنی چه؟ یعنی شما باید مشتریتان را بشناسید و بر اساس نیازها و تمایلات او، محصول و ارزش پیشنهادی خود را جا بیاندازید. در اینجا بد نیست به فیدبکها و نظرات مشتریان با دقت گوش کنید و کالا یا خدماتی را ارائه کنید که مشتری آن را واقعاً میخواهد.
دومین C: هزینه (Cost)
اینجا دیگر منظورمان قیمت یک محصول یا همان Price نیست؛ بلکه جنبههای مختلفی از محصول است که ممکن است برای خریدار، هزینه ایجاد کند. مثلاً آقای رضایی برای تهیه یک بخاری برقی باید علاوه بر 600 هزار تومان پولی که قیمت محصول است، 2 ساعت زمان صرف کند، کرایه ماشین بدهد و از کار و زندگیاش بزند. پس هزینه این محصول برای آقای رضایی 600 هزار تومان نیست، خیلی بیشتر از این حرفهاست! حالا هر چقدر که فرآیند خرید راحتتر شود و هزینههای مالی و زمانی برای او کمتر شود، میتوانیم امیدواریم باشیم که از ما خرید کند.
سومین C: سهولت (Convenience)
این بخش از مدل 4c، خیلی شبیه به بخش Placement در مدل 4p است؛ منتها مشتریمحورتر شده است و روی این تمرکز دارد که چطور محصول را به سادهترین و راحتترین شکل ممکن، به دست مشتری برسانیم. آیا مشتری برای تهیه محصول ما خرید آنلاین را ترجیح میدهد یا دوست دارد اول محصول را از نزدیک ببینید؟ آیا راهی برای راحتتر کردن فرآیند خرید میشناسید؟
چهارمین C: ارتباطات (Communications)
آخرین بخش مدل 4c، به ارتباطات و نقش آن در ترویج کسبوکار شما توجه دارد. در واقع چهارمین c میخواهد بگوید که فقط آگاه شدن مشتریان از برندتان کافی نیست؛ شما باید بتوانید در کنار جذب مشتریهای جدید، روابطتان با مشتریهای فعلی را نیز حفظ کنید و به طور منظم با آنها در ارتباط باشید. ارسال پیامک، نظرسنجی از مشتریان، پرسش و پاسخ و پرسیدن نظر مشتریها، از جمله مواردی هستند که این ارتباط را تقویت میکنند و باعث ایجاد وفاداری مشتری میشوند.
خب، تا اینجا سعی کردیم مدل 4c آمیخته بازاریابی را خیلی مختصر توضیح دهیم. فکر میکنم توضیح بیشتر از این از حوصلۀ این مقاله خارج باشد؛ اما به علاقهمندان قول میدهیم که خیلی زود، در یک مقاله دیگر این بحث را بهطور کامل و کاربردی پیش ببریم. تا آن روز اگر سوالی دارید میتوانید بپرسید تا جوابشان را در مقالۀ بعدی بیاوریم.
خداحافظی موقت
در این مقاله با بخشهای مختلف یک کسبوکار، و تاثیری که هر بخش در بازاریابی دارد آشنا شدیم. دانستیم که آمیخته بازاریابی چیست و چگونه به ما کمک میکند تا جوانب مختلف کسبوکارمان را بسنجیم، و آنها را بهینه کنیم. حالا وقت آن است که با نگاهی جامعتر از قبل، استراتژی بازاریابی خود را تدوین کنیم!
و در آخر... باعث خوشحالیست اگر نظرات خودتان را با ما در میان بگذارید، و اگر احیاناً مطلبی از قلم افتاده یا خوب به آن پرداخته نشده در قسمت نظرات مطرح کنید.
به دنبال برنامه ای جامع برای معرفی دیجیتال خود هستید؟
برای مشاوره رایگان، همین الان با ما تماس بگیرید.
دنبال متخصص دیجیتال مارکتینگی؟
بهترین متخصصها رو در تمام زمینهها از بین دانشجوهای نوین استخدام کن.
همراه با رزومه، اطلاعات
تماس و نمونهکار
علی صادقی
واقعا مقالتون حرف نداشت، مقالاتی چنین کاربردی، منظم و دقیق در کمتر جایی پیدا میشه!
سمیرا سرباز
سلام، از اینکه به این نکات توجه کردید ممنونم. امیدوارم مقاله های ما بتونن اون چیزی رو که دنبالش هستید در اختیارتون بذارن 🙂
امیر
مقالتون عالی و درجه یک هستش. فقط امکانش هست تا 7c هم بگید؟
حامد رضوی
سلام امیر جان، ممنونم از لطفت، توی برنامه میذاریم که در موردش مقاله بزنیم. اما در مجموع همه اینها یکسری مدل ذهنی هستن و تفاوت اساسی ندارن، با هر کدومش میشه یک بیزینس رو مدلسازی کرد.
محمد رحمانی فر
سلام جالب و مفیدبود توانستید کل مطالب را خلاصه و روان و جمع بندی شده توضیح دهید
ارشد مدیریت بازار یابی
شمس
واقعا جا داره از مقاله عالیتان سپاسگزاری نمایم. خدایی روان گویا و بینظیر بود. کامل شده آن را هم گذاشتین اطلاع رسانی بفرمایید ممنون میشم.
حامد رضوی
خیلی ممنونیم از لطفت و امیدواریم در ادامه هم همراهمون بمونی عزیز دل
محمد رهبري نژاد
با عرض ادب ، يکي از با اهميت ترين نکته اين مقاله شما نوع نگاهتان به نگارش و ترتيب چيدن کلمات سليس است که کاملا مشهود است تا مقاله شما را جذابتر نمايد . البته بايد بطور يقين از مطالب پر بار منعکس شده نيز بدان اشاره و پرداخت . بنظر مي رسد که نگارنده خود دز بطن امور فعاليت بيزينس بازاريابي بطور مستقيم تماس دارد که توانسته محتويات شرح داده شده را بخوبي با لمس خود فرايند مديريت بازاريابي را در اين مقاله براي اميخته بازاريابي مکتوب نمايند . جا دارد از شما و تيم نگارنده اين مقاله که اطلاعات خود را بطور رايگان در اختيار ديگران گذاشته ايد ……. .يک P (Permanent) باشيد به شخصيت علمي تيم شما افزوده گردد .
با احترام – رهبري نژاد ( مقطع دکتراي تخصصي مديريت ورزشي )
حامد رضوی
جناب رهبری نژاد سلام و عرض ارادت،
خیلی ممنونیم از لطف شما و خوشاحالیم که مقاله نظر شما رو جلب کرده، امیدواریم همراه ما بمونید.
عسکری
عالی، لذت بردم از مقاله ارزشمند شما
مونا
کار درستید واقعا عاااالی بود ممنونم
مرضیه اقبالی
ممنون از شما
لطف دارید بهمون 🙂
میثم
عاشقتونم نوینی های کاربلد
مهدی
با سلام و خدا قوت
مقالتون خیلی خوب بود. مختصر و مفید
خیلی ممنون
Mojtaba
بسیار عالی جامع و قابل درک
ممنون از زحمت شما بزرگواران
امیر شهرزاد صباغ
فکر کنم اگر نام مقاله رو برای این نوشته بگذاریم در حقش اجحاف کردهایم بسیار ممنونم از توضیحات کامل ولی در عین حال کوتاهتون
اگر لینکهایی که در طول مقاله معرفی کردین هم مراجعه کنیم یک دوره آموزشی خواهد بود…
مرضیه اقبالی
ممنون از محبتتون
سهیلا رصایی
مگه میشه همچین مطلبی رو که به زیبایی توضیح دادین خوند و اذت نبرد؟؟ خدا قوت و دست مریزاد
مرضیه اقبالی
سهیلا جان خوشحالیم که مقاله رو دوست داشتین
ممنون از همراهیتون
ندا
خیلی عالیییییییییییییییییییییییییی توضیح دادین مخصوصن مثالهاتون عالی بود. خدا قوت
مینا شهانی
شما هم عالی هستید 🙂
موفق باشید
omid ebrahimi
سلام و عرض ادب
میخواستم بدونم منابع مربوط به مقاله آمیخته بازاریابی از کجا هست حقیقتا من از مقاله شما استفاده کردم برای یک پروژه میخواستم ذکر منبع کنم
توسط تیم تحقیقاتی خودتون تهیه شده یا از منابع دیگه ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
حسین بابائی
سلام
این مقاله مثل بقیه از منابع مختلفی نوشته شده. شاید برای این مقاله از ۳۰ منبع مختلف مثل مقالات، کتابها و ویدیوها استفاده شده. شما بدون مشکل میتونید همین مقاله رو به عنوان منبع معرفی کنید؛ چون به هیچ وجه کپی یا ترجمه از سایر منابع نیست.
موفق باشید.
محمد جنت عليپور
سلام و احترام
بيان بسيار روشن ، روان و ساده که باعث يادگيري سريع مي شود درخور ستايش است.
پيروز باشيد
مینا شهانی
سلام آقای علیپور
چقدر خوشحالیم که مقاله براتون قابل فهم بوده و تو یادگیری سریع کمکتون کرده.
موفق باشید
طریحی
سلام ممنون ار مطالب مفیدتون که با بیان عالی و بسیار کاربردی نوشته شده بود.
عباد غفوری
ممنون بروز رسانی شدم 🙂
عابدینی
واقعا جامع، کامل و قابل فهم بود…
ممنونم از مقاله ی خوبتون
طباطبايي
سلام روزتان بخير و سلامتي
مطلب كامل روان و سليس بود ،متشكرم.
سمیرا سرباز
ممنون از لطفتون
مصطفی نیک پور
با درود و سپاس از مقاله ی شما که با بیانی روشن و روان به شرح موضوع پرداخته و برای من بسار کار گشا بوده است . از این مطلب و سایر مطالب شما در تدریس دانش آموزان تولید محتوای آموزشی بهره بسیار برده ام . پاینده و برقرار باشید .
دانشجو
سلام و وقت بخیر. ممنون بابت مطالب خوبتون. ببخشید اگر ما بخواهیم شیوه فروش محصول (آزاد، قراردادی،یا …) و همچنین میزان نیاز مشتریان محصول را در قالب آمیخته بازاریابی بیان کنیم، بایذ هر کدام از موارد رو در قالب کدام P بیاوریم؟
ممنون از شما
امیر
سلام مقاله خیلی جامع و کاملی بود
مقالات بسیار زیادی در خصوص ۴ پی بازاریابی خوانده بودم ولی مقاله شما کاملترین بود.
مرسی از تک تک تیم تحریه
مینا شهانی
سلام امیر عزیز
خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده
ما هم از شما ممنونیم ❤
سمیرا سرباز
سلام، وقتتون بخیر
محصولتون چی هست؟ بیزینستون B2B هست یا B2C؟
غلامرضا عصمتي
سرکار خانم سرباز سلام و عرض تشکر از زحمات شما و دیگر همکارانتان. بسیار مقاله خوب و مثبتی بود. من برای همین موضوع 4p کتاب کاتلر رو خوندم ولی چیزی دستگیرم نشد اما بصورت اتفاقی مقاله شما را در اینترنت پیدا کردم و الان خیلی خوشحالم که این مطلب برایم جا افتاده. برای شما و گروهتان آرزوی سلامت و سربلندی دارم
سمیرا سرباز
سلام آقای عصمتی، ما هم از شما ممنونیم که نظراتتون رو باهامون در میون میگذارید. براتون آرزوی موفقیت داریم.
آیرال
بسیار عالی
سایت طلاکار
بسیار عالی بود
سمیرا سرباز
ممنون از لطفتون
احمد نظری
با سلام عرض ارادت ،
از مطالب مفید و کاربردی تان بسیار سپاسگزارم
موفقیت روزافزون تان را آرزومندم
سمیرا سرباز
سلام جناب نظری
از اینکه نظرتون رو با در میون میگذارید بسیار خوشحالیم
پاینده باشید
آرش عراقی
با سپاس و تشکر از مقاله جامع در عین حال خلاصه و کاربردی شما.
سمیرا سرباز
سلام آقای عراقی
ممنونم از لطفتون 🙂
مريم.ش
بسيار جامع و كامل،سپاسگذارم
سهیل رهبری
مریم جان، خوشحالیم که این مقاله رو دوست داشتی.
A.r.nouri
با تشکر از اشتراک گذاری علوم اکتسابی تان و سلیس بودن مطالب
سمیرا سرباز
سلام جناب نوری
ممنون از توجهتون
عاطفه
در حال خوندن کتاب مدیریت بازاریابیم بودم که در حد یک پاراگراف 4p توضیح داده بود. گوگل کردم که سایت شما اومد و اینقد جذاب بود مقالتون که تا آخر خوندم. و حتما در آینده بقیه مقالات شمارو مطالعه میکنم . از همه نظر عالی بووووود ممنونم ازتون
سمیرا سرباز
سلام عاطفه جان، لطف دارید 🙂
قطعاً خیلی خوشحال میشیم که باز هم بهمون سر بزنید و نظرتون رو درباره بقیه مقاله ها بهمون بگید
ممنون که خوندید 🙂
زهرا سلیمی
سلام
تصاویر و توضیحات عالی بود
ممنونم
موفق باشید (:
سمیرا سرباز
سلام زهرا جان، خوشحالم که دوست داشتی مقاله رو 🙂 همچنین، شما هم موفق باشی 🙂
محمد
چقدر جامع و به جا ، سپاس از ارزشی که برای مخاطبتون قائل بودید .
آراسته اطهری
من در حال مطالعه صنعت گردشگری هستم که اتفاقی با سایت شما آشنا شدم. آفرین به نگارنده که مطالب فوق را از منابع مختلف جمع آوری کرده اند و در اختیار عموم گذاشته اند. قسمت جالب آن برای بنده استفاده از فونت قدیمی Arial در تبلیغات بود، در هر صورت سپاسگزارم.
سمیرا سرباز
سلام خانم اطهری عزیز
ممنون از حضورتون تو وبسایت نوین
باز هم بهمون سر بزنید و نظراتتون رو با ما در میون بذارید
رضا زاهدی
سلام
آیا امکانش هست از مطالب شما در کانال تلگرامی استفاده کنم؟
ممنون زاهدی
سمیرا سرباز
سلام جناب زاهدی؛
بله؛ حتماً.
فقط ذکر منبع فراموش نشه 🙂
موفق باشید
محمدرضا
با سلام؛
نحوه نگارش و آموزش جذاب و عاااالی بود..
سپاسگزارم.
سمیرا سرباز
سلام بر شما دوست عزیز 🙂
ممنونم از لطف شما و خوشحالم که مقاله رو دوست داشتید 🙂
فاطمه سادات علویه
سلام
اول بگم عالی بیانتون و خیلی راحت متوجه شدم
دوم دانشجو ارشد مدیریت بازاریابی ورزش هستم و به چندتا مقاله خوب خارجی یا ایرانی درباره آمیخته بازاریابی احتیاج دارم که اگه راهنماییم کنید واقعا ممنون میشم
باز میگم عالی بود مطالب مرسی ازتو
سمیرا سرباز
سلام فاطمه جان؛ از توجهتون بینهایت ممنونم
والا من منبع ایرانی که نمیشناسم ولی از سایت زیر میتونید کمک بگیرید. امیدوارم به دردتون بخوره 🙂
marketingmix.co.uk
فرهاد اشتری
عالی بود. من تا حالا خیلی در فهم کتاب های بازاریابی مشکل داشتم. اما با وجود مقاله های شما مفاهیم پایه رو خوب یاد گرفتم.
سمیرا سرباز
باعث خوشحالی ماست آقای اشتری 🙂 امیدوارم تو این مسیر جذاب روز به روز پیشرفت کنید و به موفقیت برسید 🙂
سهیل
سلام
واقعا ممنون
زبان گفتاری خیلی روانی داشت، من کلی کتاب راجعبه 4p خوانده بودم ولی هیچکدام به سادگی متن شما این بحث رو جا ننداخته بود.
سمیرا سرباز
سلام، بسیار باعث خوشحالیمه که این مطلب رو دوست داشتید و براتون مفید بوده 🙂
امیدوارم موفق و پیروز باشید
محمد سام
سلام
خواستم تشکر کنم
خیلی مفید و کاربردی بود
خسته نباشید و خدا قوت
سمیرا سرباز
سلام،
خیلی ممنونم، سلامت باشید
حسین وجدانی
سلام
خیلی ممنون باب همه چیز!
هم محتواها هم دیزاین سایت
و اینکه سعی میکنید مفاهیم پایه مارکتینگ رو به دیجیتال مارکترهای عزیز -که متاسفانه اکثرا از مارکتینگ غافل شدن و بیشتر دنبال ابزارهای دیجیتال هستند- یادآوری کنید و آموزش بدید
بخش 8p دیگر آمیخته بازاریابی رو خیلی مختصر توضیح دادین جای ادامه داره به نظرم
موفق باشید
سمیرا سرباز
سلام آقای وجدانی، خوب هستین؟
از توجهتون خیلی ممنونیم، نظراتتون به ما برای ادامه دادن انگیزه میده 🙂
در رابطه با 8p دلیلش این بوده که اکثر اون p ها یه جورایی جزئیاتِ همین pها بودن، برای همین دیگه خیلی واردش نشدم، چون فکر میکنم اگر همینم به خوبی اجرا بشه تا حدودی pهای دیگه رو هم در بر میگیره. اما چنین مقالههایی قراره ادامهدار باشه و در آینده بیشتر به مباحثی مثل قیمتگذاری و ترویج محصول بپردازیم.
سلامت باشید و باز هم به وبلاگمون سر بزنید :]
zahra
سلام. لطفا منبع رو هم ذکر کنید. مرسی
سمیرا سرباز
سلام زهرا جان، منبع خاصی نداره، فقط قبل نوشتنش 10-12 تا مقاله انگلیسی خوندم (که الان یادم نیست چیا بود) با یه فصلهایی از کتاب “برنامهریزی بازاریابی استراتژیک برای کسبوکارهای کوچک تا متوسط” از دیوید دبلیو اندرسون.
zahra
سلام. میشه منبع رو ذکر کنید؟
حسن کیایی
با سلام خدمت سمیرا خانم عزیز مطالب شمارو خوندم بسیار مفید و جالب بود امیدوارم این روند ادامه دار باشه.
سمیرا سرباز
سلام جناب کیایی، ممنونم از لطفتون 🙂
شما خوانندههای عزیزمون حمایت کنید قطعاً ادامهداره 🙂
محمد
سلام
خسته نباشید
رابط کاربری سایت شما و محتوای بی عیب و ایراد در کنار صریح و ساده سخن گفتن، باعث به وجود اومدن جذابیت برای کار شما شده.
تقریبا همه بلاگ ها عالی هستن و بنده اولین باری هست مجذوب وبلاگ و حساس نسبت به نگارش متون و محتوا شدم
بسیار متشکر و سپاسگزارم
سمیرا سرباز
سلام آقا محمد
پاینده باشید 🙂
خیلی خیلی خوشحالم که به این نکات توجه کردید و نظرتون رو به ما گفتید. امیدواریم که در آینده باز هم به ما سر بزنید و با این نگاه دقیقی که دارید ما رو از نظراتتون بهرهمند کنید و اگر ایراداتی هم هست گوشزد کنید.
با سپاس بیکران از شما، موفق باشید : )
محمد سالار کریمی
سلام بسیار متشکرم سرکار خانم سرباز به خاطر وقتی که گذاشتین و دیدگاه بنده رو در مورد قانون جذب کامل خوندین.
خوشحالم که شما هم با نظر بنده موافق هستین و اگر دیدگاهی که خود فیلم راز داره رو قبول دارین، یه پیشنهاد همکاری براتون داشتم که هم توی این زمینه هست و هم توی زمینه تخصص شماهست. البته موضوع دقیقا فروش دوره های آموزش قانون جذب نیست و یه سری مباحث تخصصی تر و کاربردی هست که توی ایران نمونشو به ندرت می شه پیدا کرد و کمتر کسی هنوز باهاش آشنایی داره و می خواستم اگه براتون ممکن هست، توی فروش و بازاریابیش توی اینترنت از شما کمک بگیرم.
اگه تمایل دارین بیشتر خدمتتون توضیح بدم.
در آخر باید عرض کنم اصلا متوجه نشدم که متنی که نوشتم این همه طولانی شد و تقریبا همشو ناخواسته نوشتم و لطفا بازم به خاطر این که خیلی طولانی نوشتم عذرخواهی بنده رو بپذیرید.
سولماز
ممنون از مقالهای که منتشر کردید. وبلاگ نوین چند ماهیه عجیب شده. تعداد مقالات تخصصی به شدت کم شده و بیشتر درباره کلیات صحبت میشه. سئو رو که کلا فراموش کردید و سوالی که دارم اینه که آیا همه مقالات رو یک نفر مینویسه؟ چرا همه مقالات شبیه همدیگهست؟! انگار با یک فرمول نوشته میشن یا یک نفر مینویسه به اسم چند نفر منتشر میشه
سمیرا سرباز
سلام سولماز عزیز، امیدوارم حالت خوب باشه. صمیمانه ازت تشکر میکنم که انقد تیزبینانه ما رو دنبال میکنی. کامنت شما باعث شد تا ما با بچهها یک جلسه نیم ساعت بذاریم و راجع به حرفهایی که زدی بحث کنیم.
سولماز جان، قبول داریم که اکثر وبمسترها ما رو به خاطر مقالههای تخصصی (مثل مقالههای سئو) دنبال میکردن و مدتیه که تو این زمینه کمی کمرنگتر از قبل ظاهر شدیم، اما این مساله به خاطر یکسری تغییرات بوده و نویسندههای جدیدی (از جمله خود من) به نوین اضافه شدن. در برناممون هست که به زودی مقالههای تخصصی رو بیشتر کنیم و با سرعت بیشتری پیش بریم.
در مورد سوالت هم باید بگم که، اینطوری نیست که مقالهها رو یک نفر بنویسه یا فرمول خاصی داشته باشه، مثلاً من خودم رو این مقاله حدوداً دو هفتهای روش وقت گذاشتم :D، اما این شبیه هم شدن میتونه به خاطر این باشه که تصمیم گرفتیم به مقالهها ساختار یکپارچهای بدیم و منظمشون کنیم. فکر میکنم به مرور زمان و اضافه شدن مطالب دیگه این شبیه هم شدنها کمتر و یکپارچه شدن بیشتر به چشم بیاد.
در آخر هم باز ازت تشکر میکنم و خوشحالم که خواننده های دقیقی مثل شما داریم : )
محمد
مقالتون عالی بود! به معنای واقعی.
کتابی هست با نام اصول مدیریت و بازاریابی خدمات 200 صفحه A4، شما تو یک صفحه خلاصه کردید.
سمیرا سرباز
سلام آقا محمد، خیلی خیلی با نظرتون خوشحالم کردین، چون خیلی سعی کرده بودم مطالب رو کامل پوشش بدم و در عین حال خلاصه هم باشه… مرسی از توجه خوبتون 🙂