فهرست مطالب
- 1. گوگل آنالیتیکس (Google Analytics)
- 2. Google PageSpeed Insights
- 3. Similar Web
- 4. SEO SiteCheckup
- 5. گوگل سرچ کنسول (Google Search Console)
- 6. SpyFu
- 7. Dasheroo
- 8. Google Keyword Planner
- 10. Google mobile friendly test
- 11. xml-sitemaps
- 12. keywordtool
- 13. ahrefs
- 14. moz bar
- 15. Screaming frog
- 16. Brocken link checker
- 17. Google Light House
- نتیجه گیری
فرقی ندارد! چه سایت شما در صفحه شش گوگل باشد که مثل شبکه چهار کسی نگاهش نمیکند و چه رتبه یک باشید و آن بالا بالاها برای خود پادشاهی کنید. فرقی نمیکند. فردا ممکن است رتبه شما زمین تا آسمان با امروز فرق کند.
هیچ کس آینده سئو را نمیداند اما کاملاٌ مشخص است که گوگل هر روز در رتبهبندی سختگیرتر و ریزبینتر میشود؛ بنابراین نیاز داریم که قبل از اینکه گوگل به حسابمان برسد، خودمان خودمان را زیر ذرهبین قرار دهیم و سئوی خود را زیر نظر داشته باشیم تا بهانه دست گوگل عزیز نداده باشیم. اگر دوست دارید که خیلی حرفهای سئو سایت را یاد بگیرید و به ابزارهای مهم سئو مسلط شوید، پیشنهاد میکنیم سری به صفحه دوره کامل سئو بزنید، ما در این دوره 35 ساعته، تمام مباحث سئو و بهنیهسازی سایت از مقدماتی تا پیشرفته را به شما آموزش دادهایم.
پس حالا که سئوی سایت را خوب بلدید، بهتر است ابزارهای سئو برای کنترل و مدیریت آن را هم بشناسید تا همه چیز مثل موم در دست شما باشد.
در این مقاله 17 ابزار رایگان سئو و بهینهسازی سایت که رایگان و پرکاربرد است را به شما معرفی میکنیم؛ سعی ما بر این بوده ابزارها تمامی بخشهای سئو را پوشش داده باشد.
صبر کنید! اگر علاقهمند به سئو و صد البته گوگل هستید، کتابی که گوگل نوشته و ما ترجمه کردیم را به شما پیشنهاد میدهیم؛ کتاب راهنمای ارزیابهای گوگل!
حالا نوبت ابزارهای سئو و نحوه استفاده از آنهاست.
1. گوگل آنالیتیکس (Google Analytics)
چرا باید از این ابزار سئو استفاده کنید؟
جواب این سوال بسیار ساده است: زیرا شما باید از هر چیزی که در مورد بازدیدکنندگان سایتتان است به خوبی مطلع باشید. با نصب گوگل آنالیز شما میتوانید دادههای موجود را در چند طبقه مختلف مورد بررسی قرار دهید و آنها را پیگیری کنید:
- Real-Time (بررسی لحظه به لحظه): این قسمت به شما اطلاعات لحظهای را نمایش میهد؛ اطلاعاتی مثل نحوۀ ورود کاربران، تعداد صفحات دیده شده توسط آنها، صفحات فعال، مکان فعلی آنها و ... در این بخش قابل دسترسی است. مثلاٌ میتوانید ببینید که در همین لحظه چند نفر در سایت شما هستند و چه کاری میکنند؟
- Audience (مخاطبان): در این بخش شما میتوانید در مورد بازدیدکنندگان و ویژگیهای آنها اطلاعات کسب کنید. اطلاعاتی مانند تعداد کاربران آنلاین، جنسیت آنها، علاقهمندیهایشانمدت زمان ماندن در سایت، بانس ریت و ...).
- Acquisition (نحوه جذب): این بخش به شما می گوید که بازدیدکنندگان تان از چه طریقی جذب سایت شما شدهاند و ترافیک ورودی شما از چه راههایی است.
- Behavior (رفتار): این بخش به شما نشان میدهد که بازدیدکنندگانتان در زمان ورود به سایت شما، دقیقاً چه صفحاتی را مشاهده میکنند و چه کاری انجام میدهند).
- Conversions (نرخ تبدیل): در این بخش میتوانید نرخ تبدیل شما چقدر بوده است یا به عبارتی چه تعداد از کاربران شما به مشتری تبدیل شدهاند.
اینها فقط کلیاتی از ابزار گوگل آنالیتیکس گوگل است که هرکدام زیرمجموعههای کاملی از دادهها را در اختیار شما میگذارند. در مقاله «راهنمای کامل گوگل آنالیتیکس» آموزش کامل این ابزار را بخوانید و ریز به ریز با هر بخش آشنا شوید.
بگذارید یک مثال خیلی کوچک از این دریای داده بزرگ بزنیم. در بخش Acquisition روی گزینه channel کلیک کنید تا صفحه ای مانند تصویر زیر به شما نشان داده شود:
با استفاده از این اطلاعات میتوانید بفهمید ترافیک موجود از چه طریقی وارد سایتتان میشود. به این ترتیب استراتژی بازاریابی خود را به گونهای تنظیم کنید که از همه ظرفیت کانالهای پر طرفدارتان به بهترین شکل ممکن استفاده کنید.
در مثال بالا، این سایت بیشتر ترافیک خود را از سرچ طبیعی کاربران در گوگل به دست میآورد. حدود 1209 نفز از طریق شبکههای اجتماعی و 1166 نفر به طور مستقیم وارد سایت میشوند (به این معنی که آدرس سایت را مستقیم در مرورگر خود تایپ میکنند). این سایت بیشترین ترافیک خود را از جستجوی گوگل به دست میآورد که یعنی روی سئوی این سایت به خوبی کار شدهاست.
پس از اینکه Google Analytics را نصب کردید، میتوانید از همه مزایای آن بهرهمند شوید. گوگل آنالیز همه کارها را خودش انجام میدهد. تنها مدتی به آن زمان بدهید تا دادههای موجود را جمعآوری کند، سپس فرآیند بررسی را آغاز کنید.
2. Google PageSpeed Insights
در روزهای اولیه سئو، هیچکس، حتی خود گوگل، زیاد به سرعت سایتها اهمیت نمیداد؛ اما الان داستان خیلی فرق کردهاست چون گوگل به طور واضح بیان میکند که سرعت بارگذاری سایت در رتبهبندی سایتها مورد استفاده قرار می گیرد.
شما میتوانید با استفاده از ابزار Google PageSpeed Insights سرعت بارگذاری صفحات خود را هم در دسکتاپ و هم در نسخه موبایلی چک کنید. پس از آنکه آدرس سایت خود را وارد کردید؛ صفحه نتایج، اطلاعات متعددی را به شما نمایش خواهد داد.
حتما بخوانید: Google Lighthouse چیست؟ راهنمای کامل از صفر تا ۱۰۰ما برای نمونه آدرس سایت آمازون را در page speed وارد کردیم، همانطور که میبینید این غول فروشگاههای اینترنتی با این حجم از محصول در نسخه دسکتاپ خود، امتیاز 92 را در سرعت بارگذاری گرفته است. آمار شگفتانگیزی است نه؟
حتماً شما هم دوست دارید نمره سایتتان تا حد ممکن به 100 نزدیک باشد. برای رسیدن به این هدف، پایینتر از این امتیازات، page speed توصیههایی برایتان دارد که میتواند به بهبود سایتتان کمک کند. اگر هم دنبال اصل الماس هستید در مقاله «افزایش سرعت سایت نوین» 8 روش کاربردی و حرفهای را یاد بگیرید و سرعت سایت خود را بالا ببرید.
نکته حرفه ای: فراموش نکنید که سرعت سایت خود را برای دستگاه های موبایلی و دسکتاپی بررسی کنید. باید برای هر دو دستگاه رتبه بالایی داشته باشید.
3. Similar Web
علاوه بر اینکه حواستان به سئوی سایتتان است و مرتب عملکرد سایتتان را بررسی میکنید، باید حواستان به دور و برتان هم باشد که ببینید دیگران چه کار میکنند و شما در میدان رقابت کجای کارید.
ابزار SimilarWeb نه تنها ابزاری رایگان برای انجام چنین کاری است، بلکه استفاده از آن بسیار ساده و آسان است. شما میتوانید بررسی کنید که ترافیک رقبا چقدر است؟ رتبه صفحاتشان چقدر است؟ چقدر اینگیجمنت دارند و اطلاعات دیگری که دید خوبی برای برنامهریزی به شما میدهد.
در ضمن تمام دادهها و آمارها با فرمتهای قابل خواندن به شما ارائه می شوند.
اطلاعات بسیار زیادی از طریق این ابزار به دست می آید، بنابراین سعی کنید صفحه نتایج را به دقت و با جزئیات بررسی کنید چون این دادهها برای بهبود سئو و استراتژی بازاریابی شما در آینده استفاده میشود.
به طور مثال به قسمت دادههای مرتبط با جستجو بروید؛ از طریق این بخش میتوانید بفهمید ترافیک سایت از کجا تامین میشود (از تبلیغات گوگل، از کلمات کلیدی و ...). روی چه کلماتی بیشترین ترافیک را دارید و تبلیغات شما روی کدام کلمهها بیشترین بازده را داشته است.
محدودیتی که نسخه رایگان این ابزار دارد این است که شما میتوانید فقط 5 مورد را با هم مقایسه کنید، ولی با همین 5 مورد هم تمام اطلاعات لازم دستتان خواهد آمد.
4. SEO SiteCheckup
فرض کنید سئوی سایتتان را انجام دادهاید، اما هنوز آنطور که باید مورد توجه گوگل قرار نگرفته. از کجا باید عیب و ایرادها را پیدا کنید؟ با خودتان میگویید کاش برنامهای بود که میگفت اشکال کار از کجاست. SEO SiteCheckup همان برنامهای است که در چنین موقعیتی به کمک شما میآید.
این ابزار سئو قابلیتهای مختلفی دارد. برخی از قابلیتهای این برنامه را در ادامه مشاهده میکنید:
- تجزیه و تحلیل مشکلات مرتبط با سئو
- مانیتورینگ سئو
- بررسی رقبا
- قابلیت ایجاد گزارشهای مرتبط با سئو
اگر میخواهید بدانید این ابزار چه کاری انجام میدهد، بهتر است جستجوی خود را انجام دهید. کافیست آدرس سایت خود را در باکس جستجو وارد کنید. نتایج به دست آمده در یک صفحه به نمایش در میآید و بررسی آنها بسیار ساده است:
اگر خوش شانس باشید، سایت شما نمره کامل دریافت خواهد کرد. این موضوع بدین معناست که از دید یک متخصص سئو همه کارها به خوبی انجام شده و هیچ مشکلی وجود ندارد. البته نباید انتظار چنین نمراتی را داشته باشید.
نکته حرفهای: فراموش نکنید بررسی سئو سایت تنها مرحله ابتدایی کار است. این ابزار مشکلات موجود را نشان میدهد. سپس میتوانید بر روی دکمه How to Fix کلیک کنید تا این برنامه توصیه هایی در مورد حل مشکل به شما نشان دهد.
با استفاده از این ابزار میتوانید موقعیت سئوی سایت خود را بررسی کنید. اگر پیشنهادات و توصیههای ارائه شده توسط این ابزار را دنبال کنید میتوانید از شر مشکلات موجود رها شوید و در موتورهای جستجو رتبه بهتری کسب نمایید.
5. گوگل سرچ کنسول (Google Search Console)
آیا از این ابزار قدرتمند سئو استفاده میکنید؟
حتما بخوانید: ابزارها و خدمات موتورهای جستجوبارها شده است که از وبمسترها پرسیده ام آیا از ابزار گوگل سرچ کنسول استفاده میکنند یا خیر. باور کنید شمارش تعداد جوابهای منفی از دستم در رفته است!
یکی از ابزارهای رایگانی که توسط گوگل ارائه میشود کنسول جستجوی گوگل یا همان وبمستر تولز سابق است. این ابزار آمار و اطلاعات سایت شما را خیلی ساده و مرتب به شما نمایش میدهد. داشبورد Google search console می تواند اطلاعات اجمالی در مورد سلامت کلی سایت فراهم کند:
همانطور که در شکل بالا میبینید، مجموع کلیکها، impressionها، میانگین نرخ کلیک سایت و میانگین جایگاه در گوگل صفحات سایت شما در هر بازه زمانی که انتخاب کنید قابل مشاهده است. ممکن است اطلاعات موجود در این بخش برای شما کافی باشد اما بهتر است پا را فراتر بگذارید و سری به تمام قسمتهای سرچ کنسول بزنید.
- تجزیه و تحلیل جستجو
- لینکهای داده شده به سایت شما
- لینکهای داخلی
- جریمههای دستی
- هدفگیری بین المللی
- قابلیت استفاده از سایت در موبایل
قسمت search result یعنی همین صفحهای که عکس آن را در بالا دیدید، یکی از بخشهای پرکاربرد سرچ کنسول است که میتوانید عملکرد سایت خود را در گوگل بررسی کنید. مثلاً میتوانید به تفکیک هر عبارت، صفحه، کشور، وسیلهجستجو نوع جستجو و تاریخ بدانید چقدر بازدید و کلیک گرفتهاید، رتبه شما در گوگل چند است و نرخ کلیک سایت شما چگونه است.
کنسول جستجوی گوگل یکی از بهترین و دقیقترین روشها برای پیگیری لینکهایی است که به سایت شما داده شدهاند. همانطور که میدانید این کار برای رتبهبندی بهتر در موتورهای جستجو بسیار مفید است. مطمئن شوید که نه تنها تعداد لینکها را پیگیری میکنید، بلکه صفحاتی که بیشترین لینکها را به خود اختصاص دادهاند را نیز بررسی مینمایید.
با استفاده از این ابزار هرچقدر بیشتر کاوش کنید به اطلاعات بیشتری خواهید رسید. به خاطر داشته باشید که اطلاعات شما خیلی سریع به روزرسانی میشود، پس سعی کنید هر چند وقت یکبار داشبورد سرچ کنسول خود را بررسی کنید.
مقاله «گوگل سرچ کنسول» راهنمای کاملی از این ابزار را در اختیار شما میگذارد.
6. SpyFu
شنیدهاید که میگویند «دوستان خود را در نزدیکی خود نگه دارید و دشمنان را نزدیک تر»؟
البته این موضوع به این معنی نیست که رقبای شما جزو دشمنانتان هستند، اما بالاخره رقابت است و شما بهتر است بدانید که آنها برای سئو و بازاریابی شان در حال انجام چه کاری هستند. اگرچه خودتان می توانید کارهای زیادی را در این رابطه انجام دهید، اما باید زمانی را برای بررسی رقبا و پیگیری آنها کنار بگذارید. به همین خاطر بهتر است به ابزارهایی همچون SpyFu اعتماد کنید.
با استفاده از این ابزار شما میتوانید کارهایی که رقبایتان انجام میدهند را رصد کنید. به صفحه اصلی SpyFu بروید و آدرس هر سایتی را که میخواهید، وارد کنید.
از این قسمت می توانید جستجوی خود را انجام دهید و از اطلاعات نمایش داده شده استفاده نمایید. با وارد کردن آدرس سایت، با چنین نتایجی روبرو می شوید:
این تنها آغاز کار است. شما می توانید نتایج موجود در صفحه را بررسی کنید و داده های مرتبط با موارد زیر را جمع آوری نمایید:
- کلمات کلیدی اشتراکی
- کلمات کلیدی برتر
- سابقه رتبهبندی سایت
- لینکهای داخلی
حتما از خودتان میپرسید دانستن کارهایی که رقبا انجام میدهند چه مزیتی می تواند داشته باشد؟
جای هیچ شک و تردیدی نیست که همه دوست دارند زمان اندکی را بر روی رقبای خود صرف کنند و بیشتر وقت خود را بر روی کسبوکار خودشان متمرکز کنند. اما در نظر داشته باشید که شما نمیتوانید بدون شناسایی رقبای خود موفقیت چندانی کسب کنید.
با کمک ابزار SpyFu میتوانید کارهای زیر را انجام دهید:
- به دست آوردن کلمات کلیدی جدیدی جهت رتبه گیری در نتایج جستجو
- بررسی میزان موفقیت شما یا رقیبتان در یک کلمه کلیدی خاص
- به دست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد پروفایل لینک بیلدینگ رقبا
کار خود را با رقبای اصلی خود آغاز کنید. پس از مدتی متوجه خواهید شد که تهدیدات بزرگ برای رتبهبندی در موتورهای جستجو را پشت سر گذاشتهاید.
دنبال یه کار پر درآمد از اینترنتی؟
برای مشاوره رایگان، همین الان با ما تماس بگیرید.
7. Dasheroo
اگر شما نیز از تلف کردن زمان خود بر روی ابزارهای متعدد خسته شدهاید، بهتر است ابزار Dasheroo را امتحان کنید. این ابزار یکی از راهحلهای تجاری، کاربر پسند و رایگان است که همه معیارهای کسبوکار را در کنار یکدیگر قرار میدهد. برای اینکه دادههای خود را پیگیری کنید مجبور نیستید به صورت جداگانه از ابزارهای مختلف استفاده کنید.
الان با خودتان میگویید این هم که کاراییش مثل قبلیهاست پس چه فرقی با بقیه دارد؟ فرق Dasheero این است که این ابزار یکی از بزرگترین کتابخانههای ادغامی شبکههای اجتماعی را در خود دارد و میتواند به اپلیکیشنهای زیر متصل شود:
- فیس بوک
- توییتر
- یوتیوب
- گوگل آنالیز
- اینستاگرام
- HubSpot
- Shopify
مطمئن باشید شما نیز مثل من از پیگیری و بررسی دادههای به دست آمده لذت خواهید برد، اما مطمئناً نمی توانید این کار را به طور مداوم انجام دهید. بنابراین پیشنهاد می کنم حتماً از این ابزار خوب برای کسبوکار خود بهره ببرید.
8. Google Keyword Planner
رسیدیم به مهمترین مبحث سئو یعنی کلمات کلیدی که تا دلتان بخواهد برایش ابزار تحقیق و جستجو ارائه شدهاست. اما الان قرار است که یکی از بهترینها را به شما معرفی کنیم. ابزار کیورد پلنر (keywordplanner) گوگل است که عصای دست ما دیجیتال مارکترهاست و کار با آن خیلی ساده است.
حتما بخوانید: خرید دامنه منقضی شده: بهترین راهکار چیست؟برای استفاده از این ابزار در قدم اول شما باید یک اکانت گوگل ادز داشته باشید و حساب شما فعال باشد. در این صورت است که میتوانید به رایگان از کیورد پلنر بدون محدودیت استفاده کنید. در غیر این صورت اطلاعات دقیق و کاملی به شما نمایش داده نمیشود.
فقط دقت کنید که حتماٌ میدانید که اگر نتوانید کلمات کلیدی درستی را در سایت خود به کار ببرید با شکست مواجه خواهید شد پس برای جلوگیری از این اتفاق و اطمینان از موفقیت کلمات کلیدی بهتر است ابزار Google Keyword Planner کنار دستتان باشد. این ابزار چون توسط خود گوگل مدیریت میشود، مطمئن خواهید بود که دادههای به دست آمده از آن دقیق هستند.
خب برای کار با گوگل پلنر کافی است وارد اکانت خود شده و چند کلمه که به کسب و کارتان مربوط است را وارد کنید. مثلاً ما در عکس کلماتی مثل بازاریابی محتوا، تولید محتوا، استراتژی محتوا و مدیریت محتوا را وارد کردهایم. حالا بر روی دکمه Get Ideas کلیک کنید. گوگل پلنر به شما اطلاعات زیر را نشان میدهد:
- میانگین جستجوی کلمات کلیدی در هر ماه
- رقابت آن کلمه در گوگل
- روند جستجوی کلمه در بازه زمانی مشخص شده
- کلمات کلیدی مرتبط با کلمهای که جستجو کردید و تعداد جستجوهای ماهانه این کلمهها
خب حالا شما لیستی از کلماات کلیدی دارید که میتوانید از آنها برای چیدن استراتژی بازاریابی خود استفاده کنید.
بهتر است قبل از آغاز به کار سایت از کیوورد پلنر استفاده کنید. در این صورت قادر خواهید بود محتوای خود را بر اساس کلمات کلیدی معتبر ایجاد کنید.
یک پیشنهاد ویژه: میتوانید در دوره تحقیق کلمات کلیدی آکادمی نوین کار تجزیه و تحلیل کلمات کلیدی و کار با ابزارهای را یاد بگیرید؛ در کنار اینها یک اشتراک ابزار کیورد پلنر هم دریافت کنید و بدون محدودیت داده بگیرید. برای اینکه بیشتر با این دوره آشنا شوید، حتماً به حرفهایی که در ویدیو زیر گفته شده، گوش کنید:
9. GTMETRIX
این ابزار سرعت بارگذاری صفحات سایت شما را ارزیابی میکند؛ در کنار نمره عملکردی که به سایت شما میدهد، توصیههایی عملی هم برای شما دارد تا سرعت صفحات خود را بیشتر کنید.
10. Google mobile friendly test
گوگل به صراحت اعلام کرده که سایتهایی که ریسپانسیو نیستند، رتبه کمتری در نتایج خواهند گرفت؛ حتی با الگوریتم mobile first index اول نسخه موبایل صفحات را ایندکس میکند تا کسانی که به کاربران موبایلی خود هم توجه میکنند، در جایگاه بالاتر قرار دهد.
گوگل ابزاری طراحی کرده که موبایل فرندلی بودن سایت شما را بررسی میکند تا ببینید کاربر سایت شما را در صفحات نمایش کوچک مثل موبایل درست مشاده میکند یا خیر.
11. xml-sitemaps
سایت مپ یا نقشه سایت، یک صفحه از وب سایت شماست که با لیست کردن آدرس تمامی صفحاتتان، به رباتهای موتور جستجو کمک میکند راحتتر سایتتان را بررسی و ایندکس کنند.
اگر وب سایت شما وردپرسی است که افزونههای زیادی برای ساخت سایت مپ برایتان وجود دارد. اما اگر از سایتهایی با cmsهای اختصاصی استفاده میکنید، احتمالا برای ساخت سایت مپ به مشکل میخورید. در این شرایط است که ابزار سئو رایگان xml-sitemaps کمکتان میکند.
همانطور که در تصویر بالا میبینید، میتوانید آدرس وب سایت خودتان را در کادر مشخص شده وارد کنید و بعد هم با زدن دکمه start منتظر ساخته شدن فایل سایت مپ سایت خودتان باشید. بعد از اینکه فایل ساخته شد، باید آن را در آدرسی مثل example.ir/sitemap.xml قرار داده و منتشر و سپس آدرس دقیق صفحه سایت مپ را از طریق سرچ کنسول به گوگل معرفی کنید.
12. keywordtool
در قسمت قبل گفتیم که Keywordplanner زمانی برای شما رایگان و قابل دسترس است که از تبلیغات گوگل استفاده کرده باشید. البته کیورد پلنر تا چند سال پیش که ابزار گوگل در اختیار همه وبمستران بود، کسی نیاز به ابزار دیگری برای تحقیقات کلمات کلیدی نداشت. اما وقتی این ابزار از دسترس مخاطبان عادی خارج شد، وبمستران به ابزارهای رایگانی نیاز پیدا کردند که بتوانند در پیدا کردن کلمات کلیدی مرتبط به کسبوکارشان به آنها کمک کند.
حتما بخوانید: رپورتاژ آگهی چگونه رتبه گوگل سایت شما را متحول میکند؟اغلب ابزارهای فعلی که برای این کار ساخته شده، غیر رایگان و پولی هستند. ابزار Keywordtool هم همینطور! اما در حالت رایگان هم این ابزار اطلاعات بسیار خوبی در مورد کلماتی که مخاطبان کسب و کارتان جستجو میکنند به شما میدهد. به عنوان نمونه به تصویر پایین نگاه کنید:
همانطور که میبینید، با جستجو کلمه آموزش سئو در این ابزار، تعداد زیادی کلمه کلیدی مشابه که توسط مخاطبان جستجو میشود به من نمایش داده شده. در نسخه پولی، اطلاعات بیشتری مثل تعداد جستجو کلمات و همینطور کلمات بیشتر به شما نشان داده میشود.
13. ahrefs
وب سایت ahrefs به معنای واقعی یکی از قدرتمندترین ابزارهای بررسی و مانیتور بک لینکها در کل سطح وب را در اختیار دارد. البته خب مطمئنا حاضر هم نیست که این ابزار فوق العادهاش را به صورت کاملا رایگان در اختیار همه مخاطبان قرار بدهد. اما این سایت به شما اجازه میدهد که به صورت رایگان اطلاعاتی را در مورد وب سایت خودتان یا رقبا، به کمک ابزار back link checker اش به دست بیاورید:
اطلاعاتی مثل امتیاز دامنه، تعداد بک لینکهای دامنه، میزان لینکهای فالو و نوفالو و... . همینطور این سایت به صورت رایگان آدرس تعدادی از بک لینکهای ساخته شده برای سایت را هم به شما نمایش میدهد. علاوه بر سایت ahrefs، سایت moz هم چنین قابلیت مشابهی را به صورت رایگان در اختیار شما قرار میدهد. البته برای استفاده از ابزار بررسی بک لینک moz، نیاز به ثبت نام دارید.
14. moz bar
شاید شما هم بارها واژههای PA و DA یا همان دامین و پیج آتوریتی را از زبان سئوکارها شنیده باشید. اینها شاخصهایی هستند از طرف وب سایت معتبر moz، که طبق آنها، اعتبار دامنه و صفحات سایت شما نزد گوگل مشخص میشود. از زمانی که گوگل شاخص معروف خود، یعنی page rank را از دسترس و دید وبمستران خارج کرد، دامین و پیج آتوریتی moz به عنوان شاخصهای معتبر در بین سئوکارها شناخته میشوند.
در این بین moz برای اینکه دسترسی مخاطبان را برای بررسی اعتبار دامنههای سطح وب راحت کند، برای آنها یک افزونه مرورگر کروم ساخته. شما میتوانید با دانلود و نصب این افزونه روی مرورگر کروم خودتان، اطلاعاتی را در مورد هر سایتی که در سطح وب میبینید به دست بیاورید. به عنوان نمونه تصویر پایین را نگاه کنید:
همانطور که پیداست، به کمک moz bar توانستم اطلاعاتی در مورد دامین آتوریتی، پیج آتوریتی و همینطور نرخ اسپم و تعداد بک لینکهای سایت مورد نظرم را در کوتاهترین زمان به دست بیاورم. در ضمن این اطلاعات در زمانی که در گوگل کلمهای را جستجو کنید، پایین هر وب سایت هم شما نمایش داده میشود.
15. Screaming frog
ابزار رایگان سئو Screaming frog یکی از پرکاربردترین ابزارها برای سئوکارها و وبمستران است. شما با کمک Screaming frog میتوانید یک نگاه وسیع و البته جزئی به سئو داخلی سایتتان داشته باشید. مثلا:
- تعداد تگهای H در هر صفحه
- عنوان هر صفحه
- توضیحات متای صفحات
- لینک و ریدایرکت صفحات
- لینکهای خروجی
- و...
در پایین تصویر یکی از گزارشات این ابزار فوق العاده را میبینید:
دقت کنید که Screaming frog یک ابزار آنلاین در سطح وب نیست و برای استفاده از آن، باید نرم افزارش را دانلود و روی رایانه خودتان نصب کنید.
16. Brocken link checker
یکی از مواردی که به شدت میتواند روی کاهش قدرت سئو وب سایت شما تاثیر داشته باشد، وجود لینکهای شکسته در آن است. منظورم از لینکهای شکسته، لینکهایی است که به صفحات 404 و حذف شده ختم میشوند. اگر میخواهید لینکهای شکسته وب سایتتان را پیدا کنید، از ابزار سئو رایگان Broken link check استفاده کنید:
حتما بخوانید: نکات مهم برای بهینه سازی URL سایتدر تصویر بالا بعد از آنالیز سایت، نشانی 3 لینک شکسته نمایش داده شده. با کلیک روی گزینه url که جلو هر لینک قرار گرفته، میتوانیم صفحهای از سایت که این لینکهای شکسته در آنها قرار گرفته را ببینیم.
17. Google Light House
ابزار لایت هاوس گوگل عملکرد سایت یا صفحه شما را از 5 جهت ارزیابی میکند و به شما میگوید کدام بخشها مشکل دارند. این 5 موضوع شامل:
- اجرا (Performance): این آزمون بررسی میکند که سرعت بارگذاری و روند بارگذاری صفحه مورد نظر چقدر است.
- تجربه برتر (Best Practices): نکاتی که بررسی میکند که برای تجربه بهتر کاربران، بهبود عملکرد وبسایت، سئو و ... موثر هستند؛ به علاوه مشکلات احتمالی که شاید کاربران عادی متوجه آن نشوند را کاهش میدهد.
- دسترسیپذیری (Accessibility)
- سئو (SEO): گزارش لایت هاوس درباره سئو، یک چکلیست از اصول اولیهای است که هر سایتی باید رعایت کند.
- وب اپلیکیشن پیشرونده (PWA): اپلیکیشنهای وب پیشرونده در اصل وبسایتهایی هستند که مثل اپلکیشنهای نصبی قابل استفاده هستند. گزارش لایت هوس درباره سرعت و کارایی، قابلیت نصب و بهینهسازی این سایتهاست.
این ابزار در هر کدام از این بخشها، شاخصهای گستردهای دارد که در اینجا فقط به یک شمای کلی اشاره کردیم؛ برای مطالعه کامل این بخشها به مقاله lighthouse گوگل مراجعه کنید.
اما چگونه باید از این ابزار استفاده کنیم؟
دو راه ساده برای گرفتن گزارشات لایت هاوس وجود دارد. اولین استفاده از خود مرورگر کروم است. کافی است روی صفحه سایت کلیک راست کنید و Inspect یا انتخاب کنید (یا دکمه F12 را بزنید). تب آخر Lighthouse است که با انتخاب نوع گزارش و دستگاه مورد نظر میتوانید گزارش مربوطه را دریافت کنید.
بعد از زدن Generate report این ابزار نتایج را به شکل زیر به شما نمایش میدهد، اسکرول که بکنید، گزارش کاملی از هر کدام از این بخشها با جزئیات خواهید دید.
راه دوم استفاده از این ابزار نصب افزونه Lighthouse روی مرورگر کروم است. برای نصب افزون به وب استور خود گوگل بروید. بعد از نصب افزونه در هر صفحه دلخواه میتوانید آن را از گوشه بالا سمت راست اجرا کنید.
کتاب راهنمای ارزیابهای گوگل
اگر به شما بگویند گوگل کتاب آموزش سئو نوشته است آن را نمیخوانید؟ شاید باور نکنید ولی گوگل این کتاب را نوشته است.
کتابی که به نام «راهنمای ارزیابهای گوگل» منتشر شده و ما آن را ترجمه کردیم، راهنمایی است برای ارزیابهای نتایج جستجو.
این که ارزیابها چه کسانی هستند و داستان این کتاب چیست را در صفحه کتاب راهنمای ارزیابهای گوگل بخوانید.
نتیجه گیری
همانطور که مشاهده کردید، ابزارهای زیادی برای سئو و بهینهسازی سایت وجود دارد که 17 تا از مهمترین و پرکاربردترینهای آنها را برایتان لیست کردیم. البته که ابزارهای بسیار دیگری گوگل ترند نیز وجود دارند که میتوانند به شما در این زمینه کمک کنند. در مقاله بهترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ میتوانید لیست ابزارهای تمام بخشهای بازاریابی دیجیتال را بخوانید.
اگر تجربه استفاده از هر کدام از این ابزارها را دارید، خوشحال میشویم که از پیشنهادات و نظرات شما عزیزان بهره ببریم. همچنین، در صورتی که در زمینه آموزش سئو سوالی دارید می توانید از طریق بخش دیدگاهها برای ما کامنت بگذارید.
دنبال متخصص دیجیتال مارکتینگی؟
بهترین متخصصها رو در تمام زمینهها از بین دانشجوهای نوین استخدام کن.
همراه با رزومه، اطلاعات
تماس و نمونهکار
محسن ضمیری
سلام میخواستم نظرم رو بگم به بقیه دوستان هم پیشنهاد میکنم به جای اینکه فقط الکی تشکر کنید نظرتون رو بگید تا همه بتونن از نظرات مختلف استفاده کنن، تعریف از مقاله خوبه ولی به درد کاربر نمیخوره اگر نوین رو دوست دارید باید نظر و تجربیات رو در کامنت ها بگید تا مقاله پربار بشه.
من چند هفته هست درگیر انتخاب ابزار خوب هستم و الان نصف و بیشتر ابزارهایی که سایت نوین معرفی کرده یا تحریم کردن ما رو و یا ای پی ما رو بستن و عملا کار کردن رو خیلی سخت میکنه. مثلا ۱ ساله گوگل آنالیتکس رو نصب کردم ولی سر هم نزدم دیدم خیلی ها مثل من هستن و عملا ابزار برامون غیرکاربردی میشه. کافیه به این فکر کنید که توی یک سال چند بار وارد گوگل آناللیتیکس شدید؟ اگر زیر ۱۵ بار هست که عملا فقط نصب کردید.
ابزارهای دیگه که ای پی ما رو نبستن مثل ایاجرفس (ماز هم متاسفاته بسته) رو بخوایم بخریم اصلا با پول ایران ارزش نداره کم کم باید 5 میلیون پول بدی تا ساده ترین پنل این سایت خارجی رو بخری. از طرف دیگه یک سری سایت ها هستن که اشتراکی خارجی ها رو میفروشن ولی اونا هم اولش خوبه چون همش داده هاتون بعد از پایان نسخه ازمایشی اون ابزار میپره و نمیتونید خوب ازش استفاده کنید.
متاسفانه فقط یک گزینه هست اونم انتخاب ابزار ایرانی هست. یعنی مثل خودرو مجبور میشیم استفاده کنیم. ولی خب باز خداروشکر مثل خودرو هم نیست و من در کمال تعجب یک و دو سایت هفته پیش پیدا کردم به نام های میزفا تولز و رنک ترکر که خوب بودن، اولی یعنی میزفا تولز که واقعا مفت بود قیمتش و امکانات خوبی داشت و تعجب میکنم چرا نوین این ابزارهایی که حداقل خوب اند رو معرفی نمیکنه چون اگر معرفی میکردید نیازی نبود من یک هفته وقت بذاریم و ۳۰ تا ۴۰ سایت رو تست کنم (البته میدونم انتظار زیادی داریم و صرفا نوین دوست دارم میگم) حالا مشاهده کنید و ببینید چقدر ادم مثل من هستن که دنبال ابزار خوب اند.
خلاصه ابزار خوب خواستید طبق تحقیقات یک هفته من میزفا تولز استفاده کنید و اگر مشکل مالی نیست ایاجرفس رو استفاده کنید بقیه ابزارها به دلایل مختلف مناسب نبودن و دیگه معرفی نکردم.
آریا
دمت گرم نظرت خیلی بهم کمک کرد اصلا فکر نمیکردم ابزاری مثل میزفاتولز رو توی ایران داشته باشیم
حامد رضوی
سلام محسن جان وقتت بخیر؛
خیلی ممنونیم که بهمون فیدبک میدی و قطعاً تو بهتر شدن به ما کمک بزرگی میکنه،
چشم توی آپدیت بعدی مقاله درنظر میگیریم که چند ابزار خوب ایرانی هم معرفی کنیم.
خوشحالیم که همراه ما هستی.
فاطیما چهرازی
سلام وقت بخیر و خدا قوت
سایت های خوبی را معرفی کردید، عالی بود.
اسماعیل منصوری
سلام وقتتون بخیر، مقاله جامعی بود.
rezaslk
عالی بود
Mahsima
مقاله بسیار خوب و مفیدی بود.واقعا ارزش وقت گذاشتن و خواندن رو داشت.سپاس.
مهیا
آیا میشه مطالب سایت رو دستی در گوگل سرچ کنسول ایندکس کرد ؟
حامد رضوی
سلام مهیا جان، بله شما میتونید صفحه مورد نظرتون رو در گوگل سرچ کنسول سرچ کنید و درخواست بدید تا براتون ایندکس کنه.
فرهاد صلاحی
سلام و درود بر شما
ممنون مقاله خوبی بود
اما در دو قسمت مقاله بعضی از جملات نیمه تمام رها شده بود
همه کامنت ها رو خوندم و تعجب میکنم که همه به به و چه چه کردن اما هیچکی همچین چیزی رو ندیده
16
گوگل از وجود چنین لینکهایی در سایت .
8
در غیر این صورت اطلاعات دقیق و کاملی به
سپاس از محتواهای خوب و جذابتون
حسین بابائی
سلام
اصلاح شد ممنون
mohsen shayegh
سلام
خیلی خوب میشد اگه مقاله هاتون PDFهم داشت
ممنون
مریم شادی
ممنونم ازتون مطالب برای من خیلی مفید بود.
saman moradi
سلام
ممنونم از مطالب مفیدتون… می خواستم بپرسم که نظرتون درباره استفاده از آنالیز سئو توسط سایت جت سئو چیه؟ آیا پیشنهاد می کنید تا از این ابزارهای آنلاین سئو برای سایت های ایرانی، استفاده کنم؟
حسین بابائی
سلام
ابزارهای آنالیز سایت فقط شاخصهای مشخصی رو که توسط نرمافزار و بدون دسترسی به بخش مدیریت قابل تشخیص هستند رو بررسی و گزارش میدن. در کل ابزارهای مفیدی هستند و فرقی نمیکنه برای سایت ایرانی یا خارجی میشه استفاده کرد.
راما شکیبا
سلام
ممنون بابت مطلب مفیدتون
متاسفانه مدتی هست که Dasheroo اکانت جدید نمیپذیره و صرفا اگه قبلا اکانت داشتید، میتونید لاگین کنید.
حسین بابائی
سلام
بله درسته فعلا امکان عضویت نداره
حسن حبیبی
سلام
تو این مقاله تمام لینک های خروجی را نوفالو کردین با اینکه سایت های فوق العاده معتبری هستن!
لینک های خروجی به سایت های معتبر تو مقالات مثل گوگل انالیز، moz، جی تی متریکس و … باید نوفالو باشه یا فالو؟؟؟؟
سهیل رهبری
جناب حبیبی، در هر صورت قرار نیست فرق چندانی اتفاق بیافته. ما هم اگر نوفالو میدیم، نتیجه یک پلاگین کلی روی سایتمون هست.
فریماه
ممنون از مطالبتون . توی قسمتی که سایت MOZ رو معرفی کردین ، باید دقیقا چه اطلاعاتی وارد کنیم ؟ آدرس سایت در قسمت بیزینس نیم؟ و اینکه برای ایران قابل استفاده هست ؟ گویا پستال کد ایران رو قبول نمی کنه
بابک خدادوست
خواهش میکنم
توی باکس بیزینس نیم، نام تجاری خودتون رو وارد کنین. برای کد پستی هم از 0098 استفاده کنین.
علی
سلام.وبسایت خیلی خوبی دارید.دست گلتون درد نکنه
رامین محمودی
سلام. متشکریم. خوشحالیم که خواندن مطالب وبلاگ نوین براتون لذت بخش بوده
رضا
عرض ادب. اقا چه کردی. واقعا عالیه مطالب سایتتون. من الان مدت زیادیه که دارم تو سایت شما میچرخم . اینقدر مطالب جذابن که دوست ندارم سایتتون رو ببندم. واقعا ممنونم بایت تقسیم کردن این اطلاعات.
رامین محمودی
سلام رضای عزیز. واقعا خرسندم که تونستیم به چنین جایگاهی برسیم که از خواندن تک تک مقالات ما لذت می برید. دیدگاه های شما واقعا باعث دلگرمی ماست. امیدواریم که با کمک شما بتونیم روند رو به رشد خودمون رو ادامه بدیم
مبین
مقالات سایت فوق العادن . ممنون از سایت خوبتون
رامین محمودی
ممنون مبین جان. خوشحالیم که مقالات براتون مفید بودند
ایدین
عالیه
معصومه غنیان
واقعا متشکرم. مطالب هم غنی هستند و هم در عین حال جذاب و روان بیان شدند. آفرین بر تیم نوین
رامین محمودی
ما هم از لطف شما متشکریم
امین
ممنون لطفا ابزارهای پولی خوب رو هم معرفی کنید.
رامین محمودی
چشم.
امیر
سلام و تبریک بابت مقالات پربارتون
بعضی از روش هایی که خارجیا بکار می برن برای مثال شناسایی لینک های شکسته و درخواست جایگزینی لینک با لینک شما و ……
از اونجایی که لینک دهی به سایت های پر محتوا تو ایران خیلی سخت انجام می گیره (درحالی که خیلی هم خوب هست و باعث اعتماد بیشتر گوگل میشه البته در صورتی که سایت لینک شده محتوای مرتبط داشته باشه)
اگه ما بیایم به سایتی بگیم فلان لینکی که موقه کپی پیست !!! یادت رفته پاکش کنی شکستس می گه دستت درد نکنه اونم پاک می کنم و لینکم نمیدم 😐
رامین محمودی
سلام امیر جان. ممنون از شما
حرف شما درسته. متاسفانه گرفتن چنین لینک های معتبری تو ایران خیلی سخته، اما با فرهنگ سازی می تونیم این قضیه رو جا بندازیم (و مطمئن باش تا چند وقت دیگه این اتفاق می افته!).
معصومه صدیق بنایان
از مطالب مفیدتون خیلی استفاده کردم .سپاس فراوان
رامین محمودی
ممنون خانم صدیق بنیان. ما هم از حمایت های شما سپاسگزاریم.
هادی شکری
عالی بود واقعا سایتتون حرف نداره و پر محتوا ترین مقالات در این سایت پیدا میشه
رامین محمودی
خیلی ممنون.
خوشحالیم که تونستیم رضایت شما را داشته باشیم.