یک سال پیش، من و 2 تا از همکارانم تصمیم گرفتیم که یک کسبوکار اینترنتی راهاندازی کنیم. اوایل، کارها هر چند کند، اما خوب پیش میرفت. سایت بالا آوردیم، محتوا نوشتیم و در شبکههای اجتماعی فعالیت کردیم. منتها ... به مرور مشکلات پیشبینی نشده یکی پس از دیگری پیدا شدند و ما دیگر نمیدانستیم که باید چه کار کرد!
ما پیشبینی درستی راجعبه هزینهها نداشتیم، حتی فکرش را هم نکرده بودیم که اگر شرایط بازار عوض شود قرار است چه کار کنیم؛ ما حتی مشتریها را به اندازۀ کافی نمیشناختیم! این شد که کم کم بهخاطر مشغله زیاد ما 3 نفر و البته نداشتن نقشۀ راه درستوحسابی، این بیزینس متوقف شد.
مطمئنم خیلی از شما هم این تجربه مشابه را داشتید یا همین الان در چنین شرایطی هستید!
بههرحال، من از این تجربه یک درس بزرگ گرفتم؛ آن هم اینکه، قبل از شروع کار، یک نقشۀ راه برای خودم تهیه کنم و تمام جوانب این راه را بسنجم. امروز دیگر میدانم که در دنیای کسبوکار، به این نقشۀ راه، بیزینس پلن (Business Plan) یا طرح کسبوکار میگویند.
در مقالۀ امروز نوین با من همراه باشید، تا بگویم که بیزینس پلن چیست، چگونه به دادتان میرسد، چرا اینقدر مهم است و چطور یک بیزینس پلن کامل و بهدردبخور تهیه کنیم!
اگر موافق باشید، اول از یک سوال مهم شروع کنیم :)
چرا به بیزینس پلن نیاز داریم؟
فرض کنید یک زمین 400 متری دارید و میخواهید یک ویلا در آن بسازید. چه کار میکنید؟
همینطوری میروید وسط زمین و شروع میکنید به چیدن آجرها روی یکدیگر؟
یا نه، ابتدا نقشۀ ساختمانی که میخواهید بسازید را آماده میکنید؟
بعید میدانم کسی جزو دستۀ اول باشد؛ به احتمال 99%، همۀ ما ابتدا طرح و نقشه را تهیه میکنیم، هزینهها را حساب میکنیم، مصالح تهیه میکنیم، نیرو استخدام میکنیم و بعد میرویم سراغ ساختن ویلا!
دنیای کسبوکار هم همین شکلی است. اگر میخواهید کسبوکارتان محکم و حسابشده بنا شود، طرح کسبوکار، یا همان بیزینس پلنتان را ترسیم کنید.
با داشتن یک بیزینس پلن کامل:
- میتوانید بفهمید که بیزینستان را شروع کنید یا نه
- میتوانید بفهمید که ایده شما ارزش سرمایهگذاری دارد یا نه
- میتوانید سرمایهگذار جذب کنید
- درباره توسعه کسبوکارتان بهتر تصمیمگیری میکنید
- اهداف کوتاهمدت و بلندمدت تعیین میکنید
- و ...
بیزینس پلن (Business Plan) چیست؟
بیزینس پلن یا طرح تجاری، سندی است که نشان میدهد کسبوکار شما چیست، چگونه کار میکند و چگونه قرار است که موفق شود!
درست مثل یک نقشۀ راه، یک طرح تجاری خوب هم، شما را از بیراهه رفتن حفظ میکند و کمک میکند وقت و انرژیتان را در جاهای اشتباه هدر ندهید.
چه کسانی به بیزینس پلن نیاز دارند؟
اگر یک کسبوکار کوچک برای خودتان دارید که نیازی به سرمایهگذار یا توسعه آنچنانی ندارد، نیازی به نوشتن طرح کسب و کار نیست.
حتما بخوانید: چگونه بهترین دوره سئو را پیدا کنم؟ (بررسی 8 معیار)مثلاً فرض کنید که یک سایت شخصی دارید و از طریق آن پروژههای سئو میگیرید؛ اگر برنامهای برای گسترش کارتان ندارید و به همین شیوه راضی هستید، نیازی به نوشتن بیزینس پلن ندارید.
اما در 2 حالت است که شما حتماً به بیزینس پلن نیاز پیدا میکنید:
- راهاندازی استارتاپ
- توسعه کسبوکار
پیشنهاد میکنیم که حتماً سری به صفحه «آموزش راهاندازی کسبوکار» بزنید و حالا که در اولین قدمهای ساخت کسبوکارتان هستید، از آموزشهای حذاب و کاربردی این صفحه استفاده کنید.
ولی یک پیشنهاد دیگر هم داریم.
اگر واقعاً قصد دارید یک کسب و کار برای خودتان راه بیندازید یا کسب و کار دارید و میخواهید آن را توسعه دهید، نباید بیگدار به آب بزنید. در این شرایط پر رقابت این روزها شما وقت آزمون و خطا ندارید و ممکن است از صحنه رقابت حذف شوید. بنابراین به شما پیشنهاد میکنیم دیجیتال مارکتینگ و بخشهای مختلف آن را یاد بگیرید و مانند یک مدیر حرفهای کار کنید.
اگر همچین تصمیمی گرفتید ما یک دوره عالی ضبط و تولید کردیم و تمام مباحث دیجیتال مارکتینگ از راهاندازی سایت و محتوا و سئو و تبلیغات و همه و همه را با جزییات آموزش داده ایم. میتوانید وارد صفحه «دوره آموزشی بازاریابی دیجیتال نوین» شوید و توضیحات بیشترش را بخوانید.
بعد از این دوره شما میتوانید یک کسب و کار اینترنتی را راه بیندازید و به فروش بالا برسانید.
بیزینس پلن باید چند صفحه باشد؟
خیلیها به اشتباه فکر میکنند که بیزینس پلن باید صدها صفحه باشد و درباره هرچیزی مفصل در آن توضیح داده باشیم! اما خب Guess what؟
این تصور اشتباهی است! اینکه حجم، یا بهتر بگویم، تعداد صفحات طرح تجاری شما چقدر باشد، کاملاً بستگی به کسبوکار شما، حوزه کاری و گستردگی آن دارد! برای کسبوکارهای کوچکی که تازه راه افتادهاند و آنقدرها گسترده نیستند، مشخص است که یک بیزینس پلن کوتاه و جمعوجور، کارراهانداز و حتی بهتر است.
یک بیزینس پلن از چه بخشهایی تشکیل شده است؟
تا الان طرحهای مختلفی برای بیزینس پلن ارائه شده است که در بعضی بخشها با هم تفاوت دارند؛ اما کاملترین و بهترین طرح از نظر ما، باید شامل بخشهای زیر باشد:
- یک جلد مرتبط
- فهرست مطالب
- معرفی اعضای اصلی (هیات مدیره)
- چکیده
- معرفی کسبوکار شما
- شرح مشکل
- شرح راه حل
- اهداف بیزینس
- اهداف کوتاهمدت
- اهداف بلندمدت
- تحقیقات بازار
- بازار هدف
- آنالیز مشتریان
- آنالیز رقبا
- معرفی آمیخته بازاریابی
- محصول
- قیمتگذاری
- روش توزیع
- برنامه ترویج و تبلیغات
- منابع انسانی
- صورت مالی
همانطور که پیداست، در بیزینس پلنتان، قرار است که درباره این موارد، صحبت کنید. حالا دیگر با خودتان است که این اطلاعات را در فایل Word سروسامان دهید، یا در PowerPoint! در هر صورت دقت کنید که طرح کسبوکارتان خوانا، جذاب و دور از حاشیههای اضافی باشد.
اگر استقبالتان از این مطلب خوب بود، سعی میکنیم ما هم یک تمپلیت آماده برای راحتی کار برایتان طراحی کنیم.
نکته: بیزینس پلن را با بیزنس مدل اشتباه نگیرید!
بیزینس پلن، یک برنامۀ بلندمدت است که همه چیز (از استخدام کارمند تا مسائل مالی) برای چند سال آینده در آن گردآوری شده است؛ اما مدل کسب و کار یک سری برنامههای کوتاه مدت (و البته ضروری) است که شما را به سوی کسب سود بیشتر هدایت میکند.
در واقع بیزینس مدل مانند نقشهای است که میتوانید آن را به دیوار اتاقتان بزنید و هر روز صبح با یک نگاه به آن کارتان را شروع کنید؛ اما بیزینس پلن یک پرونده کامل، با تمام جزئیات، از تمام فعالیتهایی است که قرار است در کسب و کارتان انجام دهید.
در مقاله مدل کسب و کار میتوانید به طور کامل درباره بیزینس مدل و تهیه بوم کسب و کار بخوانید.
خب ...
برای نگارش بیزینس پلن خودتان آمادهاید؟
اگر تصمیمتان برای ساختن بیزینس پلن قطعی است، 2-3 تا برگه A4 (یا برگه معمولی؛ خیلی فرقی نمیکند :D) و یک خودکار کنار دستتان بگذارید تا با هم قدم به قدم پیش برویم.
مراحل ساختن یک بیزینس پلن تمام عیار!
ببینید، برای ساختن بیزینس پلن، ما باید 10 مرحله را پشت سر بگذاریم. در هر مرحله، شما باید با کمک توضیحاتی که میدهیم، به بیزینس خودتان نگاه کنید و اطلاعات گفته شده را یادداشت کنید.
حتما بخوانید: الگوریتم های اینستاگرام + 9 قدم تا رسیدن به اکسپلورمرحله اول: طراحی یک جلد مرتبط و جذاب
توجه: این مرحله را آخر کار هم میتوانید انجام دهید.
برای طراحی جلد بیزینس پلنتان، از رنگهای برندتان استفاده کنید؛ عنوان را روی جلد بنویسید و تاریخ ارائه را هم درج کنید. اگر همین الان عبارت Business Plan Cover Image را در گوگل جستجو کنید، به کلی طرح ساده و جذاب میرسید؛ از این طرحها حتماً ایده بگیرید.
مرحله دوم: فهرست مراحل
این مرحله هم ساده است و مثل مرحله قبلی، بعد از پایان کار انجام میشود. اصلاً هم سخت نیست؛ فقط شما باید در ابتدای طرح، فهرست بخشهای مختلف بیزینس را وارد کنید؛ طوریکه کاربر بتواند با یک کلیک به آن بخش منتقل شود.
مرحله سوم: معرفی اعضای هیات مدیره
اگر کسبوکارتان کوچک است یا 2-3 نفری یک استارتاپ راه انداختهاید، فقط کافی است که در این صفحه در حد 1 الی 2 خط خودتان را معرفی کنید. اما اگر کسبوکار بزرگی با کارمندان زیاد دارید، بهتر است اعضای اصلی را مختصر معرفی و وظایفشان را تعریف کنید.
خوبی این کار این است که سرمایهگذار، یا هر کسی که این طرح را میبیند، میداند که با چه افرادی طرف است.
مرحله چهارم: معرفی کسبوکار شما + شرح مشکل و راه حل
خب؛ تازه داریم میرسیم به بخشهای جذاب ماجرا، یعنی جایی که باید حسابی روی کسبوکارمان دقیق شویم و مو را از ماست بیرون بکشیم!
در این مرحله، بهتر است که شما اول بهصورت یک مقدمه، کسبوکارتان را معرفی کنید. مثلاً بنویسید که از چه زمانی شروع به کار کردید، کالا یا خدماتی که ارائه میکنید چیست، چه ارزشهایی دارید، روی کدام بخشهای بازار تمرکز دارید و اصلاً چرا فکر میکنید که موفق میشوید!
نکته مهم_ در این بخش، بهتر است بعد از معرفی، در یک جمله، هدف، ماموریت و چشمانداز سازمان خود را نیز تعریف کنید. به این یک جمله Statement هم گفته میشود. مثلاً Vision Statement برند Nike را ببینید:
«برای اینکه برای هر ورزشکاری در دنیا، منبع الهام و نوآوری باشیم.»
در همین یک جمله، نایکی چشمانداز و هدف خود را شرح داده است. اگر دوست داشتید درباره برند نایکی بیشتر بدانید، حتما سری به سایتشان بزنید و توضیحاتشان را بخوانید.
هنوز کار ما در این بخش تمام نشده است.
شما باید 2 بخش برای شرح مشکل و راهحل مشکل هم اضافه کنید.
شرح مشکل یعنی چه؟
ببینید، هر بیزینس موفقی، با هدف رفع یک نیاز یا حل یک معضل ایجاد میشود. مثلاً ما در نوین چه مشکلی را حل میکنیم؟
درست است؛ مشکل درجا زدن و رشد نکردن کسبوکارها.
حالا، راه حل مشکل یعنی چه؟
فکر میکنید راه حلی که نوین برای مشکل بالا (رشد نکردن کسبوکارها) دارد چیست؟ الان میگویم.
ما در نوین، با آموزشهای بهروز، عمیق و تجربهمحور، و همینطور با ارائه خدمات بازاریابی آنلاین، به کسبوکارها کمک میکنیم که بتوانند رشد کنند و فروششان را افزایش دهند.
برگردیم به کسبوکار شما!
الان شما باید روی کاغذ بنویسید که:
- برای حل چه مشکلی آمدهاید؟
- راه حلتان چیست؟
یک نکته مهم دیگر_ وقتی که صحبت از مشکل و هدف کسبوکار میشود، خیلیها فکر میکنند که باید مشکل یا هدف خودشان را بنویسند (مثلا میخواهم با این کسبوکار پولدار شوم)؛ این کار خیلی اشتباه است!
چون شما باید درباره هدف و رسالت ایده یا کسبوکارتان صحبت کنید. پیشنهاد میکنم برای اینکه این مسئله را بهتر درک کنید، سری به ویدئوهای جذاب سایمون سینک بزنید و با موضوعی به اسم دایره طلایی و چرایی کسبوکار آشنا شوید! (دیدن این ویدئو برای هر کسی حیاتی است!)
مرحله پنجم: مشخص کردن اهداف کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت
هر کسبوکاری یک سری اهداف بلندمدت (مثل رهبری بازار) و یک سری اهداف کوتاهمدت و فازبندی شده (مثل رسیدن به فروش 100 میلیونی در یک سال اول) دارد.
حتما بخوانید: آیا بازاریابی محتوا به تجارت من کمک می کند؟در این بخش، ابتدا اهداف اصلی و بلندمدت کسبوکار خودتان را توضیح دهید و بعد وارد فازبندیها شده و بنویسید که در یک بازه زمانی مشخص، چه اهدافی را دنبال میکنید تا به هدف اصلی نزدیک شوید. این فازبندی هم میتواند کوتاه مدت باشد (6 ماه تا یک سال) و هم میانمدت (1 تا 3 سال).
مرحله ششم: تحقیقات بازار
حالا که مشکل، راه حل آن و اهداف خود را میدانید، باید دست به کار شوید و راجعبه بازاری که میخواهید در آن فعالیت کنید، تحقیقات انجام دهید.
بازار هدف (Target Market) شما چیست؟
بازار هدف، به گروهی از مخاطبان گفته میشود که مشتری کالاها یا خدمات شما هستند. مثلاً فرض کنیم که من یک برند لوازم لوکس دارم. بازار هدف من افراد ثروتمند جامعه هستند که دوست دارند لوکس به نظر برسند و از این بابت دغدغه مالی هم ندارند.
امیدوارم با این مثال کلیات بازار هدف را فهمیده باشید و یادتان بماند که همۀ آدمها یا همۀ دنیا، بازار هدف شما نیستند.
در مقالههای بعدی نوین، بحث تارگت مارکت را بیشتر باز میکنیم و یادتان میدهیم چطور درست و دقیق، بازار هدف خود را مشخص کنید. ولی ...
تا آن موقع مقاله استراتژی STP را بخوانید و بهطور کلی با تارگتینگ و فرمانروایی در ذهن مشتریان آشنا شوید.
مشتریان شما چه ویژگیهایی دارند؟
خب، حالا که بازار هدف را میدانیم، باید کمی در مشتریهایمان دقیقتر شویم و ببینیم که اصلاً چه کسانی هستند و چه ویژگیهایی دارند.
اینجور موقعها، طراحی یک پرسونای مشتری خیلی به دردتان میخورد. اگر این کلمه (پرسونا) برایتان غریبه است، سری به مقاله پرسونای مشتری چیست بزنید و با طراحی پرسونا در بازاریابی آشنا شوید.
یک مثال هم میزنم.
همان برند لوکسی که گفتم را در نظر بگیرید. مشتریهای من، خانمهای جوان تحصیلکرده، با محدوده سنی 21 تا 45 هستند که در مناطق 1 تا 5 تهران هستند و در سال حداقل یک سفر خارجی میروند.
یک نکته_ 100% مشتریان شما آدمهایی متفاوت با هزاران ویژگی خاص هستند. این درست؛ ولی ما با ویژگیهای مشترک این آدمها کار داریم. مثلاً وقتی که از 100 مشتری، 80 نفر در مناطق 1 تا 5 تهران سکونت دارند، متوجه میشویم که یکی از ویژگیهای مهم مشتریان ما، محل زندگی آنهاست.
رقبای شما چه کسانی هستند؟
وارد هر بازاری که بشوید، احتمالاً چندین رقیب سرسخت خواهید داشت. مثلاً بازار گردشگری را ببینید. اگر بخواهید وارد این بازار شوید، باید با رقبای سرسختی مثل علیبابا، کجارو، کارناوال و ... دستوپنجه نرم کنید.
پس همینجا لطفاً رقبای خود را آنالیز و نقاط ضعف و قوت آنها را مشخص کنید. بهتر است در این بخش توضیح بدهید که برنامه شما برای رقابت چیست و چطور میخواهید از رقبا متمایز شوید.
حتما بخوانید: کاریزما چیست؟ مدیر کاریزماتیک چه شخصیتی دارد؟برای این تمایز، شما نیاز به یک یا چند مزیت رقابتی دارید. برای آشنایی با صفر تا صد مزیت رقابتی، سری به مقالۀ «با مزیت رقابتی جلوتر از بقیه حرکت کنید» بزنید.
بعد از خواندن این مقاله میتوانید مزیت رقابتیتان را در بیزینس پلن بنویسید. یادتان باشد که این بخش برای سرمایهگذران، اهمیت زیادی دارد.
شرایط بازار چگونه است؟
غیر از مشتری و رقبا، عوامل محیطی دیگری هم هستند که در شکست یا موفقیت پروژۀ شما تاثیری زیادی دارند! چطور؟!
اجازه دهید یک مثال بزنم.
تا 15-20 سال پیش (یعنی همان زمانهایی که اینترنت و رسانه هنوز آنقدر همهگیر نشده بود)، برندها در تبلیغ غذاهای چرب و نوشیدنیهای رنگارنگ، با یکدیگر در رقابت بودند.
اما به مرور، با گسترش تکنولوژی و نفوذ آن به زندگی مردم، سبک زندگیها هم تغییر کرد. حالا دیگر مردم میدانستند که برای سلامتی خودشان باید کاری کنند؛ و اینطوری شد که بحث رژیم و غذاهای رژیمی داغ شد!
خب، فکر میکنید چه شد؟ آیا برندهای تولیدکنندۀ نوشابه و غذاهای چاقکننده شکست خوردند؟
نه! این برندها با هوشمندی و آیندهنگری تمام، از این فرصت استفاده کردند و یک خط تولید محصولات رژیمی به کارخانههایشان اضافه کردند.
حالا دیگر ما با خیال راحت نوشابۀ رژیمی را سر میکشیم و نگران هیچ چیز هم نیستیم!
از این مثال نتیجه میگیریم که عوامل تکنولوژیک و فرهنگی نتوانست کارخانههای نوشابه را ورشکست کند.
ولی خب فقط این 2 عامل را نداریم؛ 4 عامل دیگر هم وجود دارد که ممکن است در آینده کسبوکار شما را تهدید کند. این عوامل عبارتند از: عوامل اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، محیط زیستی و قانونی.
شاید بپرسید که چطور این عوامل را باید شناسایی کنیم و بفهمیم که کسب و کارمان را تهدید میکنند یا نه؟!
جواب فقط 2 کلمه است: تحلیل پستل!
شما باید با انجام تحلیل PESTLE عوامل بیرونی را شناسایی کنید و برای کسبوکارتان برنامه داشته باشید.
برای آشنایی با این تحلیل و روش درست انجام دادن آن، به مقاله تحلیل پستل چیست حتماً سر بزنید.
بازاریابی دیجیتال چیه و چه متعلقاتی داره؟!
برای مشاوره رایگان، همین الان با ما تماس بگیرید.
مرحله هفتم: معرفی آمیخته بازاریابی (4P)
آمیخته بازاریابی (Marketing Mix) یکی از مباحث پایه و البته خیلی مهم در بازاریابی است. ما قبلاْ در وبلاگ نوین، راجعبه آن مفصل صحبت کرده بودیم؛ برای همین پیشنهاد میکنم برای کامل شدن اطلاعاتتان حتماً مقاله آمیخته بازاریابی چیست را بخوانید.
یک مرور سریع هم داشته باشیم:
بازاریابی کسب و کار شما فقط یک جنبه ندارد. در واقع، آمیزهای از مسائل مختلف است که اگر در کنار هم درست مدیریت شوند، به رشد کسب و کار شما کمک میکنند. به مجموعۀ این مسائل، آمیخته بازاریابی (یا همان آمیزه بازاریابی) گفته میشود.
آمیخته بازاریابی شامل 4 بخش یا P مختلف است. این P ها عبارتند از:
- محصول (Product)
- قیمت (Pricing)
- توزیع (Placement)
- ترویج (Promotion)
شما باید این 4 پی را در بیزینس پلنتان باز کنید و بهطور مفصل توضیح دهید که در هر بخش هدف چیست و قرار است چه فعالیتهایی انجام شود.
اگر موافق باشید برویم و پیها را در Business Plan، یک به یک کالبدشکافی کنیم.
اولین P: محصول
اول از همه توضیح دهید که محصول (کالا یا خدمات) شما چیست و چه نیازی از مشتریان رفع میکند؟
حتما بخوانید: قدم چهارم استارت آپ: بازاریابی استارت آپ خودتان را شروع کنید!ویژگیهای محصول شما چیست؟
USP یا Unique Selling Point محصول چیست؟ یا بهتر بگویم، وجود چه ویژگی در محصول شما باعث میشود که مشتری آن را انتخاب کند؟
دقت کنید که USP ویژگی مرتبط با محصول شماست؛ نه برند شما!
مثلاً ما در نوین یک دورۀ آموزش تولید محتوا داریم. USP یا نقطه فروش منحصربهفرد این محصول، 3 ماه پشتیبانی و همراهی آنلاین با دانشجوهاست. این ویژگی در هیچ دورۀ دیگری وجود ندارد؛ برای همین USP محصول حساب میشود.
دومین P: قیمتگذاری
- هزینه تمام شدۀ محصول چقدر است؟
- قیمت رقبا چقدر است؟
- قیمتی که برای محصول در نظر گرفتهاید چقدر است؟
خب؛ یه لحظه همینجا صبر کنید!
خیلیها فکر میکنند که برای قیمتگذاری باید هزینه تمام شده را به علاوۀ مقداری سود کنند یا اینکه مقداری کمتر یا بیشتر از محصولشان را بفروشند. در صورتی که این تصور درستی نیست.
قیمت محصول تأثیر مهمی در میزان فروش و سود شما دارد؛ پس بهتر است یک استراتژی درستوحسابی برای آن بچینید.
شما باید با توجه به بازار هدفی که انتخاب کردهاید، ویژگیهایی که محصولتان دارد و شرایط بازار، قیمت مناسبی را برای محصولاتتان تعیین کنید.
برای اینکه مثل یک متخصص قیمتگذاری درستی انجام دهید، پیشنهاد میکنم مقاله انواع استراتژی قیمتگذاری را در وبلاگ نوین بخوانید.
سومین P: روشهای توزیع
خب ... تازه رسیدیم به جایی که باید ببینیم محصولمان را چطور باید به دست مشتری برسانیم!
ببینید، برای هر محصولی، روش توزیع متفاوتی وجود دارد. مثلاً کسبوکاری که محصولات بهداشتی (مثل صابون و شامپو) تولید میکند، نیاز دارد که همیشه در معرض دید مخاطبان باشد. چون بههرحال آدمها، بهصورت روزانه به بهداشت نیاز دارند.
برای همین هم هست که شما میتوانید صابون و شامپو را در همهجا، از سوپرمارکت سر کوچه گرفته تا فروشگاههای زنجیرهای و حتی سایتها پیدا کنید.
اما این شرایط برای برندی که موبایل تولید میکند زمین تا آسمان فرق میکند.
بعد از اینکه مشخص کردید محصولتان را در چه جاهایی در معرض دید مخاطبان قرار دهید، باید فکری هم به حال هزینههای ارسال بکنید.
- اگر محصول را بهصورت عمده توزیع میکنید هزینه آن چقدر است؟
- اگر محصول را بعد از خرید اینترنتی مستقیماً به در خانه مشتری میفرستید، هزینه آن چقدر است؟
- اصلاً نگه داشتن محصولات در انبار (یا در انتظار ارسال) چقدر برای شما هزینه دارد؟
- بعد از مشخص کردن هزینه ارسال، زمان تحویل محصول را هم مشخص کنید.
- چند روز طول میکشد بار به فروشگاه برسد؟
- چند روز کاری زمان میبرد تا سفارش به دست مشتری برسد؟
- سوال بعدی که باید از خودتان بپرسید این است که فرآیند ارسال محصول برای مشتری، چگونه است؟
- شخصاً خودتان محصول را تحویل میدهید؟
- با باربری هماهنگ میکنید؟
- پیک آنلاین میگیرید یا در شرکت پیک ثابت دارید؟
- با پست میفرستید یا با تیپاکس؟
- و...
چهارمین P: ترویج و تبلیغات
بالاخره رسیدیم به بخش شیرین تبلیغات و ترویج محصول! اینجا باید از خودتان بپرسید که:
- چطور میخواهید پیام برندتان را در ذهن مخاطب حک کنید؟
- استراتژی شما برای بازاریابی و فروش چیست؟
- بهتر است تبلیغات را از کدام رسانهها شروع کنید؟
- آیا رویداد خاصی هست که در آن شرکت کنید؟ مثلاً حضور در الکامپ برای شما لازم است؟
- برای شروع کدام ابزارها بیشتر به درد شما میخورد؟ ایمیل؟ پیامک؟ بیلبورد؟ محتوا؟ یا ...
- اصلاً چقدر بودجه برای تبلیغات لازم دارید؟
- چطوری قرار است این بودجه را مدیریت کنید؟
- چطور میخواهید محصول را ترویج کنید؟ آیا بلاگرها به درد این کار میخورند؟ کدام بلاگرها؟
- چه استراتژی برای تخفیف دادن دارید؟
ببینید، بحث بازاریابی و تبلیغات، گسترده است و برای داشتن یک استراتژی خوب بهتر است که از یک مشاور کمک بگیرید (بهخصوص اگر سررشته ندارید)؛ اما با همین سوالاتی که پرسیدم هم، میتوانید تا حدودی تکلیف پلن بازاریابی خود را مشخص کنید.
خب؛ تا اینجا خسته که نشدید؟ امیدوارم تا اینجا، نوشتن بیزینس پلن، برای شما هم مثل من جذاب بوده باشد! اگر خستهاید، به همان توصیۀ همیشگی عمل کنید:
حتما بخوانید: ادمین اینستاگرام؛ یک شغل پردرآمد و آسان1 لیوان چای (یا قهوه) + چند حرکت کششی
بعد هم بیایید تا بیزینس پلنمان را تمام کنیم. چیز زیادی هم نمانده، در بخشهای بعدی درباره منابع انسانی، مسائل مالی و چکیده اجرایی حرف میزنیم و فعلاً پروندۀ Business Plan را میبندیم.
مرحلۀ هشتم: منابع انسانی
اگر اول راه هستید و تازه دارید کسبوکارتان را شکل میدهید، به یک سری نیرو برای انجام کارها نیاز دارید؛ اگر هم در مسیر توسعه هستید، باید ببینید که آیا نیروی جدید یا جایگزینی نیرو نیاز دارید یا خیر.
در بیزینس پلن، بهتر است که تعداد کل نیروهای مورد نیاز هر بخش و پستهای اصلی را مشخص کنید. مثلاً مشخص کنید که به چه تعداد نیرو در بخش مارکتینگ نیاز دارید و وظیفه هر کدام چیست.
یا مشخص کنید که برای توسعه برندتان نیاز به افتتاح بخش آنلاین و استخدام نیروهای متخصص دارید.
جدا از وضعیت استخدام و تعداد نیروها، اگر یک بخش منابع انسانی (HR) در شرکتتان دارید، بد نیست که درباره فعالیتهای آن، در راستای افزایش بازدهی و همینطور برندینگ منابع انسانی (HR Branding)، هم توضیح دهید.
مرحلۀ نهم: صورت مالی کسبوکار
بالاخره وقت حساب و کتاب کردن رسیده و باید ببینیم که کجا چقدر باید هزینه کنیم و چقدر فروش و سود خواهیم داشت.
- برای شروع چقدر سرمایه لازم دارید؟ برای ادامه دادن چطور؟
- هزینۀ ثبت برند، کارهای اداری و جوازهای لازم چقدر میشود؟
- برای اجازه دفتر، خرید یا اجاره تجهیزات و لوازم مورد نیاز چقدر باید صرف شود؟
- هزینه استخدام، حقوق و بیمه نیروها چقدر باید باشد؟
- هزینه تبلیغات و بازاریابی چطور؟
- آیا برای خدمات رفاهی هم بودجهای در نظر گرفتهاید؟
برای اینکه بتوانید صورت مالی درستی دربیاورید، هزینههای ثابت را جدا کنید و هزینههای ادامهدار، مثل اجاره دفتر، حقوق کارمندان و بودجه ماهانه بازاریابی را ضرب در 6 کنید (فرض کنیم برنامه کوتاه مدت 6 ماهه در نظر شماست). حالا حاصل را با هزینههای ثابت جمع بزنید. این میشود صورت مالی شما، البته با نوشتن جزئیات و توضیحات.
مرحلۀ دهم: چکیدۀ اجرایی
و اما آخرین مرحله :)
این بخش از بیزینس پلن، بهتر است که همان ابتدای فایل و بعد از معرفی اعضای هیات مدیره آورده شود؛ اما برای اینکه مسلطتر بتوانید بنویسید، در آخرین مرحله آن را آوردیم. اینطوری دقیقاً میدانید که چه اتفاقاتی در بیزینس پلنتان افتاده است.
در بخش چکیده، شما باید بگویید که:
- چه هدفی را دنبال میکنید؟
- چرا فکر میکنید موفق میشوید؟
- چطور میخواهید به اهدافتان برسید؟
همچنین بهطور خلاصه مشخص کنید که:
- چه مشکلی را قرار است حل کنید
- چه دورنمایی برای کسبوکارتان میبینید
- بازار هدفتان شامل چه کسانی است
- چه محصولی ارائه میکنید
- پیشبینی شما از درآمد، هزینه و سود به چه شکل است
- چقدر سرمایه برای شروع و در ادامه نیاز دارید
لطفاً در نوشتن این بخش، نهایت دقت را به خرج دهید؛ چراکه اینجا، اولین بخشی است که مخاطب (یا حتی سرمایهگذار) با دقت میخواند و اگر چنگی به دلش نزند، ممکن است اصلاً ادامه ندهد!
و در پایان ...
امیدوارم که تا این اینجا، با من قدم به قدم پیش آمده و بیزینس پلن خودتان را نوشته باشید. اگر کاغذهای آ چهارتان پر شده است، خوشحال میشوم که نتیجه را بدانم؛ یا حتی اگر جایی سوال یا مشکلی داشتید، منتظرم آن را در بخش نظرات همین پست بپرسید، تا شما را راهنمایی کنیم.
اگر این مقاله برایتان مفید بود، آن را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید، تا خستگیمان در برود.
ممنونم :)
دنبال متخصص دیجیتال مارکتینگی؟
بهترین متخصصها رو در تمام زمینهها از بین دانشجوهای نوین استخدام کن.
همراه با رزومه، اطلاعات
تماس و نمونهکار
علی شمائی
ضمن عرض سلام و تقدیم احترام؛
به نوبه خودم به مجموعه نوین تبریک میگم برای تشکیل این تیم تحریریه فوق العاده.
مقالات کاملا شیوا، جامع و کاربردی هستند و این به نوعی توانمندی مجموعه نوین رو در کنار مناعت طبع این مجموعه به رخ میکشه.
پیروز و پاینده باشید.
قادر یوسفی
سلام و سپاس
خیلی ساده و باحوصله هرآنچه که لازم بود را توضیح دادید.
برای من که عالی بود.
متشکرم
سمیرا سرباز
سلام آقای شمائی عزیز
خوشحالیم که مقالات براتون مفید بودن و ممنونیم از محبتتون 🙂
همچنین؛ شاد باشید
فرزین
سلام
خیلی خوب بود ولی باید مواظب بود در بیزینس پلن دچار وسواس نشویم وگرنه هرگز حرکت نخواهیم کرد
خلاصه اینگونه نشویم
عاقل به کنار جوی تا پل میجست، دیوانهی پابرهنه از آب گذشت
سبا حیدری
سلام فرزین عزیز
مرسی از کامنتی که گذاشتی
موافقم تعادل در همه چیز از جمله بیزینس پلن خیلی مهمه چون وسواس بیش از حد باعث توقف و بلاتکلیفی میشه
شیروانی
بادرود وسپاس
نکات جالبی را به زبان کاملا شیوا و روان مطرح کردید.امیدوارم بتوانم در کار جدیدی که پیش رو دارم کلیه موارد را رعایت و به اجرا برسانم
تا اینجا از شما ممنون و متشکرم.
تابعد
سبا حیدری
سلام خیلی ممنونم از همراهی شما
امیدوارم موفق باشید
Hossein Zali
خیلی ممنون از مقاله خوبتون
ممنون میشم اگه یک مقاله راجع به مارکتینگ پلن هم بنویسید و البته یک قالب آماده هم براش ارائه بدید.
از طرف یک هوادار
حامد رضوی
سلام حسین جان،
خیلی ممنونیم از لطفت و خوشحالیم که همراهمون هستی، چشم در برنامه میذاریم.
هاجر امیرحاجلو
سلام وقت بخیر.ممنون بخاطر مطالب عالیتون
یه سوال و راهنمایی
از ما خواسته شده تا بیزینس پلنی آماده کنیم برای یه حرفه ای
ذهنی بعنوان پروژه دانشگاهی من ترم ۳کاردانی حسابداری مالی هستم
نمیدونم چطور از این مقاله و راهنمایی های شما برای نوشتن بیزینس پلن خودم استفاده کنم.ممنون میشم راهنماییم کنید
سبا حیدری
سلام!
خیلی خوشحالم که مطالب به دردت خورده. نوشتن بیزینس پلن شاید اولش سخت به نظر بیاد، ولی با یه رویکرد ساده میتونی خیلی راحت انجامش بدی.
چند تا نکته که میتونی انجام بدی:
شروع با خلاصه اجرایی: همونطور که توی مقاله توضیح داده، با نوشتن یه خلاصه کوتاه از بیزینست شروع کن. این بخش باید شامل ایده اصلی، بازار هدف، و اهداف کسبوکارت باشه.
تحلیل بازار: قسمت تحلیل بازار رو که توی مقاله توضیح داده، خیلی مهمه. برای پروژهات، این بخش رو با بررسی رقبا، مشتریهای احتمالی، و نیازهای بازار پر کن.
برنامه مالی: حتی اگر تازه ترم 3 هستی و خیلی وارد جزئیات مالی نشدی، میتونی با یه برنامه مالی ساده شروع کنی. به هزینهها و درآمدهایی که ممکنه کسبوکارت داشته باشه فکر کن.
بخشبندیهای دیگر: مقاله به خوبی بخشهای مختلف مثل معرفی محصولات/خدمات، استراتژی بازاریابی، و برنامه عملیاتی رو توضیح داده. هر کدوم رو با توجه به ایدهای که داری پر کن.
اگر هر کدوم از این بخشها رو به ترتیب که توی مقاله هست انجام بدی، بیزینس پلنت به خوبی جلو میره. امیدوارم این راهنمایی به کارت بیاد، و اگه جایی گیر کردی یا نیاز به توضیح بیشتری داشتی، حتماً بگو! موفق باشی!
امین زیرکی
سلام خسته نباشید عالی بود زیبا بود خوووب بود ممنون از خودم و شما
حامد رضوی
سلام امین جان، خیلی ممنونیم از لطفت :))
لیلا نیکدار
خیلی عالی بود
من از مطالب شما کمال استفاده را بردم
در سرفصلها عالی بودید
سپاسگذارم
مصطفی سلطانی
سلام خانم سرباز.ممنون من خوب متوجه شدم. تمپلیتش آماده نشده؟
سبا حیدری
سلام خوشحالم که مقاله برات مفید بوده
نه، متاسفانه تمپلیت هنوز آماده نشده. ولی حتماً توی آپدیت بعدی داخل مقاله میذاریمش. ممنون که صبوری میکنی!
موفق باشی!
زینب هادی
درود
مطالب بسیار کامل و رسا بودن. مشخص هست یک تیم قوی، با دقت و مطالعه ،مطالب رو انتخاب و دسته بندی کردن. بسیار به من و همکارانم کمک کرد.سپاسگزارم.
پایدار باشید
حامد رضوی
سلام زینب جان، خیلی ممنونیم از لطفت و خوشحالیم برات مفید بوده، امیدواریم همراهمون بمونی و سایر مطالبمون هم برات مفید باشه
زینب مرتضوی
عرض سلام و ادب
هم مقاله و لینکها رو مطالعه کردم هم دیدگاه کاربران رو.
تشکر میکنم و جهت بیان میزان رضایتمندیم عرض میکنم که با نظرات مثبت و قدردانی همه کاربران موافقم.
خدا قوت
سپاس فراوان
حامد رضوی
سلام زینب جان، خیلی ممنونیم از لطفت و خوشحالیم برات مفید بوده، امیدواریم هراهمون بمونی
محمد موسوی
بسیار عالی و قابل فهم بود
ممنون از وقتی که برای گردآوری این مطالب گذاشتید.
پیمان بیات لاری
عالی بود و بسیار شفاف و اموزنده. ممنون موفق باشید
زهره مداح
سلام مقاله مختصر اما جامع و مفیدی بود من چند مقاله دیگر نیز در این خصوص مطالعه کرده بودم و این مقاله موثرترین بود متشکرم
و سوالی هم دارم : در قسمت قیمت گذاری : برای پیش بینی سرمایه لازم چرا هزینه های ادامه دار را ضربدر 6 کردیم و بعد به هزینه های ثابت اضافه می شد: آیا هدف پیش بینی بودجه مورد نیاز برای شش ماه از استارت بود یا دلیل دیگری داشت ؟
حامد رضوی
سلام زهره جان،
خیلی ممنونیم از لطفت و اینکه برات مفید بوده
به این دلیل ضرب در 6 شده که فرض رو بر داشتن یه برنامه کوتاه مدت 6 ماهه گرفتیم. این مورد در مقاله هم اصلاح شد، مرسی از فیدبکی که دادی.
sanaz shahrivar
سلام و عرض ادب
ممنون از مطالب جالب و مهمتر از همه کوتاه و شیوایی که درک خوبی و تقریبا جامعی از موضوع به مخاطب میده ضمن اینکه خیلی وقت نمیگیره. موفق و سربلند باشین در رسیدن به آرمانتون
صادق
چقدر بیان شیوا و ساده ای داشتید
واقعا لذت بردم
حامد رضوی
خیلی ممنونیم ازت صادق جان، خوشحالیم دوست داشتی
رایا زرگر
عرض سلام و خسته نباشید
هر جملشو با هیجان خوندم
مرسی از محتوای عالیتون
خداقوت❤️
حامد رضوی
سلام رایا جان،
خوشحالیم دوست داشتی :))
رایان احمدی
بنظرم محتوای بسیار عالی و کار آمدی رو جمع آوری کردید من که لذت بردم دم شماگرم
حامد رضوی
سلام رایان جان، خیلی ممنونیم از لطفت.
محمدی
ممنونم خیلی خوب بود، باعث شدید بنویسم و متوجه بشم که خیلی مسائل برام روشن نبود تا الان و بابتشون نگران بودم اما الان میدونم که بیزینس پلن یه نقشه راه هست
علیرضا رضوی
سلام آقای شمائی عزیزم
از اعماق وجودم خداقوت بهت میگم و به تیم خوبت همینطور
از محتواهای خوبی که بسیار هم کاربردی هستن رو برای ما کاربران میزارید ممنونم
ارزوی موفقیت و فتح قله های بلندتر برای همتون دارم
رضا صفوی
سلام و عرض ادب و احترام
فوق العاده بود. تبریک می گم. بسیار کابردی و بدون ابهام. نگاه من رو نسبت به این مقوله که به خاطر ارائه ی بد ، منفی بود، تصحیح کرد و مطلب رو کامل جا انداخت. بسیار سپاسگزارم. همیشه موفق و پیروز باشید.
مرضیه اقبالی
سلام روز بخیر آقای صفوی عزیز
خوشحالیم که مقاله رو دوست داشتید و براتون مفید بوده
براتون آرزوی موفقیت داریم.
اکرم ابادیان
بسیار ممنون مطالب خیلی خوب بود تونستم استفاده بکنم
اکرم ابادیان
با سلام فوق العاده بود چون ما برای کسب کار خارجی خود باید یک بیزینس پلن بنویسیم این مطالب شما بسیار مفید بود باتوجه به راهنمایی شما تونستم مطالب را جمع کرده و در حل مرتب کردن ان هستم بسیار سپاس
حامد رضوی
سلام اکرم جان
خیلی ممنونیم از لطفت، خوشحالیم که برات مفید بوده.
رضا
سلا وقت بخیر
مقاله خیلی خوب بود و استفاده کردم
یه درخواستی داشتم میشه یه طرح توجیهی بیزنس پلن به صورت آماده برای راه اندازی یه فروشگاه اینترنتی در قالب ورد یا پی دی اف تهیه کنین تا با چارچوب عملی برای تهیه طرح در این زمینه آشنایی بیشتری پیدا کنیم؟
ممنون از شما
مرضیه اقبالی
سلام روزتون به خیر باشه
خوشحالیم از اینکه مقاله براتون مفید بوده
مرسی از پیشنهادتون، حتما با تیم محتوا مطرح میکنیم.
امیر زند
بسیار مفید و ارزنده بود، ممنون از زحمات شما.
مرضیه اقبالی
ممنون از شما
خوشحالیم براتون مفید بوده
الهه پورسعیدی
درود به شما
خدا قوت بسیار عالی روان و گویا همیشه بدرخشید تبریک به تیم عالی و موفق شما
محمد کبیری
ممنون حرفه ای و عالی بود
مرضیه اقبالی
ممنون از همراهیتون
رضا حق گو
بسیار ممنونم
امیرشهرزادصباغ
ضمن عرض خسته نباشید به نوین و نوینیها
ممنون از وقتی که گذاشتین و این مقاله رو نوشتین
خیلی عالی و زیبا و کامل بود
شاید گذاشتن اسم مقاله برای این مطلب اجحاف باشه
با مطالعه این مقاله و لینکهایی که زدین یه دوره کامل هس
مرضیه اقبالی
ممنون از لطفتون
و خوشحالیم که همراهمون هستید
محمود فرشچیان
سلام
بی شک یکی از بهترین و کاربردی ترین مقالاتی است که میشه در فضای مجازی در این زمینه پیدا کرد. درود بر شما
الینا
باسلام و خداقوت خدمت تیم حرفه ای نوین
ممنونم بابت مقاله کاربردی و متن شیوا و روان آن
ممنونم بابت لینک هایی که قرار داده بودید
ممنونم بابت دقت نظر در نگارش مقاله
بی صبرانه منتظر نمونه بیزینس پلن با انشای قوی تیم شما هستم که امیدوارم هرچه زودتر قرار بدید
انشاالله همیشه در اوج باشید
مرضیه اقبالی
سلام روزتون بخیر باشه
ممنونیم از شما بابت محبتی که به تیم ما دارین
و خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده و دوسش داشتید ❤❤
فروغ
با سلام و خدا قوت به تیم قوی و پر محتوای شما
من تونستم بیزینس پلن خودم رو بنویسم.. البته خیلی جاها خالی موند که جای خوشحالی داره چون فهمیدم به چه چیزهایی توجه نمیکردم
کلا مثل چراغی بود که روشن شدو راه رو نشونم داد❤️
محمدعلی کریمان
ممنون از زحمات شما، بسیار مفید و کامل بود
مرضیه اقبالی
ممنون از توجهتون
خوشحالیم که براتون مفید بوده
زینب خدادادی
انقدر از خوندن این مقاله لذت بردم و اطلاعات کسب کردم که نمی دونم باید از چه کلماتی برای بیانش و البته تشکر ازتون استفاده کنم!
فقط میتونم بگم فوق العاده بود و یک دنیا تشکر
حامد رضوی
نظر لطف شماست زینب جان، خوشحالیم که همراهمون هستی.
مرضیه اقبالی
سلام فروغ جان
ممنونیم ازت
و خیلی خوشحالیم که این مقاله تونست بهت کمک کنه و برات مفید باشه
بازم بهمون سر بزن ❤
مهدی
عالی و مفید.
کلی یادداشت برداشتم
ممنون…
پریا الهی
خیلی تاثیر گذار بود و کمکم کرد و به شدت به زبانی تازه نوشته شده بود ممنونم
مرضیه اقبالی
خوشحالیم برات مفید بوده پریا جان ❤
AccAlireza
باسلام و تشکر از شما بابت ارائه این مطلب مفید و کاربردی – خیلی به کمک کرد
مژده اسدي
بنظرمممممم عالي بوديددد
مخصوصااااا وقتي كه مثال ها را واضح عنوان كرديد
و مقاله هابي كه همراه با تاپيك ارائه داديد سپاس
حامد رضوی
خواهش میکنم، خوشحالیم که براتون مفید بوده، مرسی از لطفتون 🙂
علی مجد
با سلام و عرض ادب
بسیار سپاسگزارم از شما جهت این مطلب مفید
مرضیه اقبالی
ممنون از شما ❤
edward freeman
ممنونم از این مطلب جامع و کامل . گام به گام با شما رفتم جلو
مرضیه اقبالی
خوشحالیم براتون مفید بوده و ممنون که همراه ما هستید.
سیامک عیلامی
مبحث بسیار کاربردی مطرح کردید. ممنون از زحمات شما. با توجه به اندک تجربه ای که در کار و راه اندازی دو
شرکت تقریبا موفق دارم، به نظرم پلن بی یا نقشه دومی هم باید برای شرایط غیر قابل پیشبینی هم
داشته باشیم و منابع مالی یا ذخیره فورس ماژور را
در پلن ببینیم. بحث بسیار گسترده ای میباشد که با
شرایط عمومی کشور ما و … سورپرایز نشویم و واقع
بین باشیم. بسیار استفاده کردم.
مجید باقری
خیلی عالی و مفید بود
تشکر
مصطفی جاویده
سلام
به نوبه خودم لازم می دانم از زحمات شما در تحریر این مقاله جالب و کاربردی تشکر کنم
بسیار سپاسگزارم
مرضیه اقبالی
ممنون از شما لطف دارید
امید سالمی
سلام و درود
مقالات بسیار کاربردی هستند
از زحمات شما سپاسگزارم
مرضیه اقبالی
سلام
ممنون از همراهیتون
خوشحالیم براتون مفید بوده 🙂
اشکان خوش سرور
شما نوینی ها خیلی خوبید خیییییلی ها
من معمولا نظر نمیدم زیر مقالات ولی از حق نگذریم واقعا کارتون عالی هست خیلی جامع خیلی رسا خیلی با ارزش خیلی خودمونی برامون شرح دادید ومدام لینک ها مفید داخل مقالع رو من باز میکردم و به خودم اومدم دیدم نیم ساعت هست که شما برای من با مقاله تون ارزش آفرینی کردید !
تو مقاله نوشته بودید که چند نمونه بیزنیس پلن هم به طور مثال می زارید که من ندیدم یا شاید هم هنوز اضافه نشد
ولی دمتون حسابی گرم
چون دلگرمی بزرگی هستید برای امثال ما که تازه میخواند کسب و کار شروع کنند
مرضیه اقبالی
سلام روزتون بخیر باشه
ممنونیم و خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده
امیدواریم موفق باشین
بازم بهمون سر بزنین 🙂
امین خسروی
عالی بود و مقالتون خیلیمفید بود
مرضیه اقبالی
ممنون از شما
لیلا نیک نام
درود برشما
من بسیار استفاده بردم، سپاس ک هستین و ارائه چنین محتوایی رو داشتین.
پایدار و پویا باشین ☘️
مرضیه اقبالی
ممنونم لیلا جان
خوشحالیم که مقاله رو دوست داشتید و براتون مفید بوده
براتون آرزوی موفقیت داریم.
امین خسروی
عالی بود و متشکرم
سهیلا زارعی
باسلام و عرض ادب
خیلی عالی و مفید بود ولی ای کاش یه نمونه بیزنس پلن مثلا برای کسب کار صنعتی میزاشتین . موفق باشین
محبی
واقعا یه بار سنگین از رو دوشمون برداشتین ممنونم
مرضیه اقبالی
نظر مثبتتون بهمون انرژی داد ممنون 🙂
ک. ابراهیمی
عالی بود واقعا. خدا قوت
علیرضا کاظمزاده
کاملا مشخص است که کیفیت بیشتر از کمیت مورد توجه قرار گرفته است.
م.نوید
سلام وقتتون بخیر
اسم بیزینس پلن رو فقط دوبار شنیده بودم فقط و با یک مقاله تقریبا بطور کامل فهمیدم که چی هستش و چی قراره انجام بدیم .
خیلی ممنون، واقعا عالی هستین،مفید و کاربردی و یه توضیح خیلی کامل .
” امید ” معجزه می آفریند ،برایتان امید آرزومندم .
مینا شهانی
سلام وقت شما هم بخیر
خوشحالیم که مقالمون رو دوست داشتید و براتون مفید بوده
امیدواریم موفق باشید
میرمهدی
بسیاار عالیممنونم
مینا شهانی
سلام
خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده
ما با قدرت ادامه میدیم
شما هم موفق باشید هر کجا که هستید❤
Reza
خیلی مقاله مفید و مختصری بود که کاملا دید کاربردی نسبت به موضوع داشت و برای خود من نکات بسیاری رو یادآوری کرد .
خیلی ممنون از نگارش خوب و محتوای عالی که رایگان در اختیار کسب وکار ها قرار میدهید
Msn. Nasiri
با سلام و احترام
بسیار عالی و بی نقص بود مقاله تون واقعا جای تبریک داره و به امید فردا هایی بهتر برای شما عزیزان
مینا شهانی
سلام رضا عزیز
خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده.
ما هم از شما ممنونیم که نظرتون رو باهامون به اشتراک گذاشتید و بهمون انرژی دادید.
سید حامد
مثل همیشه بسیار عالی دقیق روان و کاربردی درود به تیم متخصص و خوش فکر نوین
مینا شهانی
درود به شما
خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده جناب آقای حامد.
موفق باشید
حسین سلیمانی
سلام دمتون گرم عالی بود
من کارافرین هستم خیلی کمکم کرد
امیدوارم همه به رویا ها و اهدافشون برسن
باتشکر
مینا شهانی
سلام آقای سلیمانی
خوشحالیم که مقاله رو دوست داشتید
ما هم همین آرزو رو برای شما و همه مخاطبهامون داریم
میترا حفیظی
بسیار کاربردی و روان بود ممنون
مینا شهانی
سلام میترا جان
خوشحالیم که مقاله رو دوست داشتید
ممنونیم از شما
لادن مجیدی
ممنونم از مقاله عالی تون.
مطالب در عین اینکه کامل و جامع بود، کاملا واضح و ساده هم بیان شده بود.
مینا شهانی
سلام لادن جان
خوشحالیم که مقاله براتون مفید واقع شده
رقیه احمدی
بسیار عالی و کاربردی و کامل بود مطالب مقاله تون.برای من که اصلا آشنایی نداشتم با این موضوع خیلی کمک کننده بود.بسیار سپاسگزارم از تیم نوین
مینا شهانی
سلام خانم احمدی عزیز
خوشحالیم که مقاله براتون کاربردی و مفید بوده
ما هم از شما ممنونیم
مهدوي
خيلي فوق العاده بود استفاده كردم ممنونم
مینا شهانی
سلام آقای مهدوی
خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده.
شما هم فوقالعادهاید 🙂
بهزاد همت جو
بسیار عالی ، تشکر از کلیه اعضای تیم نوین .
بنده در عمان هستم و قصد نوشتن بیزینس پلن داشتم ، خیلی بهره بردم از مطالب شما.
به پاس زحمات شما اینجا امری بود بنده در خدمتم
مینا شهانی
سلام آقای همتجو
خوشحالیم که مقاله براتون کاربردی و مفید بوده
ممنونیم از لطفی که به تیم ما دارید
امیدواریم هرکجا که هستید موفق باشید
امیررضا باقری
خیلی خوشحالم ک تیمی هست ک با دقت و جزییات مطالب آموزشی رو تدوین میکنه و برای مخاطب ارزش قائله و از مقاله های آبکی استفاده نمی کنه قطعا یکی از مخاطبین همیشگی رسانه شما خواهم بود و به همه پیشنهاد خواهم کرد. خسته نباشید و خداقوت حسابی به تمامی اعضای نوین
مینا شهانی
سلام آقای باقری
خیلی خوشحالیم که آموزشهای ما براتون مفید بوده و افتخار میکنیم که مخاطبی مثل شما داریم.
پیام شما بهمون خیلی انرژی داد.
امیدواریم هرجا هستید موفق باشید و همیشه کنار نوین بمونید
مروارید بلوری
خیلی کامل و کاربردیه. ممنون از شما
مینا شهانی
سلام خانم بلوری عزیز
خوشحالیم که مقاله براتون کاربردی بوده. ما هم از شما ممنونیم.
یک مهمان
سلام دوستان جوون و پرانرژی تیم نوین، اول از همه تشکر ویژه و دستمریزاد بابت تلاش تون و مقاله عالی که نوشتین.
دوم اینکه شما نظر منو نسبت به مقالات تغییر دادین. من فقط مقالات مجلات معتبر داخلی و خارجی رو می خوندم ولی با این مقاله متوجه شدم چقدر کامل و جامع نیاز خواننده رو برطرف می کنید. از تلاشتون واقعا سپاسگزارم و با شما عزیزان آینده روشنی برای ایران عزیزمون می بینم.
حامد رضوی
سلام، خیلی خیلی ممنونیم از لطف شما، کلی انرژی به ما دادید؛
خوشحالیم که از مقالات خوشتون اومده و همراه ما هستید.
سالومه معمری
سلام
وقت به خیر
ابتدا از مقاله خوبی که در سایت قرار دادید تشکر می کنم و بعد از آن یک سوال داشتم….
در متن مقاله ذکر کرده بودید که یک نمونه تمپلیت آماده نیز ارائه میدهید. اما من موفق نشدم آن را در انتهای مقاله برای دانلود پیدا کنم!!!!
لطفا راهنمایی بفرمائید که در کدام قسمت قرار دارد.
ممنون
مینا شهانی
سلام سالومه عزیز
خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده و دوستش داشتید.
در مقاله هم اشاره کردیم کرده بودیم که هنوز تمپلیتی برای بیزینس پلن طراحی نکردیم، اما حتماً در آپدیت بعدی مقاله این مسئله رو هم حل میکنیم.
اما نگران نباش، توی اینترنت کلی تمپلیت هست که مطمئنناً میتونن کمکت کنند، مهم ایه که تو اصل مطلب رو یاد گرفتی ❤
arash skh
سلام به بچه های نوین
یه سوالی که ذهنمو درگیر کرده اینه که چطوری بیزنس پلن رو ارایه بدیم که هم طرف مقابل متوجه بشه هم از دزدیده شدن اون ایده جلوگیری کنیم؟؟؟
حسین بابائی
سلام آرش
در دورانی هستیم که دزدیده شدن ایده تقریباً بی معنی هست. بله در مورد اختراعات و ابداعات شاید دزدیده شدن برای ثبت پتنت و … وجود داشته باشه ولی ایدههای تجاری چیزی نیستند که بشه جلوش رو گرفت. این که چه کسی بتونه ایده رو درست اجرا کنه و زودتر به نتیجه برسه مهم هست وگرنه هر ایده تجاری بعد از مدت کوتاهی دیگر شرکتها هم وارد اون بازار خواهند شد. برای مثال، ایده تاکسی اینترنتی سالها وجود داشت اما کسی نمیتونست درست اجراش کنه و البته سرمایه و امکانات مورد نیاز رو هم نداشت. تا این که اسنپ اجراش کرد و بعد از اون هم تعدادی شرکت مشابه وارد شدن اما هنوز هیچکدوم نتونستن درست اجراش کنن.
امیدوارم توضیحاتم مفید باشه.
امیرارسلان اطاعتی
اومدم درباره بیزینس پلن بخونم ، یهو دیدم کلی چیز دیگه یاد گرفتم و هی مقاله جدید میدیدم ، دمتون گرم کارتون خیلی کیفیتش بالاست
بهداد احمدپور
سلام و وقت بخیر
خیلی با کیفیت و جامع و موثر بود
ممنون از تیم حرفه ای تون
مینا شهانی
سلام بهداد جان
خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده و دوستش داشتید.
مینا شهانی
سلام آقا اطاعتی
خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده
دم شما هم گرم 🙂
شهاب قنادزاده
خیلی خوب بود. استفاده کردم. ممنون
مینا شهانی
سلام
خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده.
ممنون از شما
لیلا بهمنی
من تازه میخوام یک بیزینس راه بندازم مطالب شما بسیار جامع ،کامل وکاربردی هست برای من
مینا شهانی
سلام خانم بهمنی عزیز
خوشحالیم که مطالب براتون مفیده
امیدواریم کلی موفق باشید
بارانی
بسیار عالی و کاربردی….سپاس
مینا شهانی
خوشحالیم که مقاله براتون کاربردی بوده
موفق باشید
محمد جواد جعفری
واقعا تبریک میگم. کارتون حرف نداره ❤️
سمیرا سرباز
زنده باشید ✨
سیده فاطمه زهرا هاشمی
سلام، من اکثر مقالات شما رو خوندن و واقعا راضیم ممنونم
علیرضا خلجزاده
ممنون از این مقاله عالی 🙂
سمیرا سرباز
ممنون از وقتی گذاشتید و نظرتون رو ثبت کردید
خوشحالیم که راضی بودید
علی معتمدی
درود .
بسیار مفید و مختصر یود .
سپاس
سمیرا سرباز
نظر لطفتونه
ممنون
فرزانه
عالی
سمیرا سرباز
ممنون 🙂