گوگل برای نمایش هر چه بهتر و مطابقت بیشتر نتایج جستجوها با خواستههای مخاطبانش، الگوریتمهای مختلفی را به کار میگیرد. این الگوریتمها گوگل پاندا، گوگل پنگوئن، کبوتر و مرغ مگسخوار نام دارند که هر کدام نقشی مهم در رسیدن به این هدف دارند. اگر از دنبال کنندگان دائم وبلاگ ما باشید، حتماً به یاد دارید که چندی پیش در یک مقاله کامل به بررسی الگوریتم گوگل پاندا پرداختیم. امروز قصد داریم شما را با یکی دیگر از مهمترین آنها یعنی الگوریتم گوگل پنگوئن آشنا کنیم.
اجازه بدهید پیش از آنکه بدانیم الگوریتم گوگل پنگوئن چیست، چرا سایت شما را جریمه میکند و چگونه میتوانیم از مجازات آن خلاص شویم، فلسفه پیدایش این الگوریتم را با هم بررسی کنیم.
فلسفه پیدایش الگوریتم گوگل پنگوئن به روایت داستان
موتورهای جستجو در آغاز فعالیت خود، موضوع یک مقاله یا محتوا را بر اساس کلمات کلیدی موجود در صفحات سایت تشخیص میدادند. بدین ترتیب که یک کلمه کلیدی هر چه بیشتر در صفحه نشان داده میشد، موتور جستجوگر تشخیص میداد که این صفحه مربوط به این کلمه کلیدی میباشد و آن را در نتایج بالاتر نمایش میداد. البته این روش خیلی کارآمد نبود و افراد میتوانستند به راحتی با کپی پیست کردن کلمات (تا حدی که خواندن محتوا عملاً غیر ممکن می شد)، به رتبه بهتر دست پیدا کنند.
چندی بعد لینکها نیز به عنوان یکی از فاکتورهای مهم سئو و رتبه بندی سایت شدند؛ در واقع همان عاملی که به گوگل اجازه داد بازار موتورهای جستجوگر را در دهۀ ۹۰ احاطه کند. لَری پِیج، یکی از موسسین شرکت گوگل، PageRank را اختراع کرد که به گوگل اجازه میداد بر اساس تعداد بک لینکها ، کیفیت یک وبسایت را اندازهگیری کند. این روش اندازهگیری به عنوان یکی از ابزارها در الگوریتم رتبه بندی کلی استفاده میشد و توانست محبوبیت بسیار زیادی کسب کند زیرا روش خیلی خوبی برای تعیین کیفیت یک سایت بود.
روش PageRank فوق العاده موثر بود زیرا بر این مبنا پایهگذاری شده بود که هر لینک به عنوان یک رای تایید برای یک صفحه به شمار میآمد. به طور مثال اگر صفحهای کیفیت لازم را نداشت، هیچ لینکی دریافت نمیکرد. در واقع تئوری بیان میکرد: هنگامی که فردی به وبسایتی (غیر از وبسایت خودش) لینک میدهد به این معنی است که صفحه مذکور منبع اطلاعاتی مفیدی به شمار می آید. در غیر اینصورت نمیبایست این صفحه لینک شود. همانگونه که شما یک رستوران بد به دوستتان معرفی نمیکنید.
با این حال طولی نکشید که متخصصان سئو روشهایی را برای دور زدن قوانین گوگل و دست کاری PageRank و نتایج جستجوی کلمات کلیدی یافتند. در همین راستا، گوگل نیز برای یافتن این سایتهای اسپم گونه، فعالیت خود را آغاز کرد. فیلتر گذاریهای متعدد و ارائه آپدیتهای منظم از روشهای گوگل برای مقابله با وب سایتهایی بود که شایسته رتبۀ یک نتایج جستجو نبودند.
این دور زدنها موتورهای جستجو و گوگل را وادار کرد که برخی از عوامل قرار گیری سایتها در نتایج بالاتر را تغییر دهد و روش کلمات کلیدی و لینک بیلدینگ خود را که قبلاً معرفی کرده بود، بی اعتبار کند؛ بدین ترتیب که معرفی الگوریتم گوگل پنگوئن روشهای تنبیهی را برای سایتهایی که چنین اقدامات اسپمگونهای انجام میدهند، در نظر گرفته است.
الگوریتم گوگل پنگوئن چیست؟
الگوریتم پنگوئن، در واقع فیلتری است برای مقابله با سایتهایی که قصد دارند از طریق روشهای اسپم مثل لینک سازی اسپم و پر کردن صفحه با کلمات کلیدی در نتایج جستجوی گوگل، تغییر ایجاد کنند و سایت خود را به رتبههای بالاتری بیاورند. به عبارت دیگر، الگوریتم گوگل پنگوئن تلاش میکند سایتهایی که اسپم به نظر میرسند را شناسایی و جریمه کند.
این الگوریتم برای اولین بار در سال ۲۰۱۲ توسط گوگل معرفی شد و از آن پس تنها در دورههای مشخصی فعالیت میکرد؛ یعنی اگر سایتهای جریمه شده موارد موجود در گوگل پنالتی خود را اصلاح میکردند، باز هم تغییری در وضعیتشان ایجاد نمیشد. آنها باید منتظر فعالیت دوباره الگوریتم گوگل پنگوئن میماندند و این کار نیز ممکن بود ماهها یا حتی در برخی موارد چند سال به طول بیانجامد.
اما الگوریتم گوگل پنگوئن در حال حاضر، همزمان با خزیدن گوگل در سایتها، به طور مداوم به روز رسانی میشود، بنابراین تغییرات کوچکی که در این سیستم ایجاد می شود، دیگر به اطلاع عموم نخواهد رسید. من به شخصه بر این باورم که این مورد، میتواند خبر خوبی باشد زیرا متخصصان سئو به سادگی بر روی انجام فعالیتهای بازاریابی تمرکز میکنند و دیگر نگران به روز رسانیهای گوگل و اعمال جریمه ها نمینباشند.
الگوریتم پنگوئن گوگل به صورت لحظه ای (Real-Time) کار می کند
الگوریتم پنگوئن، در واقع فیلتری است که برای مقابله با سایت هایی که قصد دارند از طریق اسپم و سایر روش های غیر قانونی در نتایج جستجوی گوگل تغییر ایجاد کنند، طراحی شده است. این الگوریتم برای اولین بار در سال 2012 توسط گوگل معرفی شد و از آن پس در دوره های مشخصی فعالیت می کرد.
به عبارت دیگر، الگوریتم پنگوئن تلاش می کند سایت هایی که اسپم گونه به نظر می رسند را شناسایی و جریمه کند. سایت های جریمه شده حتی اگر موارد موجود در گوگل پنالتی خود را اصلاح می کردند نیز تغییری در وضعیت شان ایجاد نمی شد زیرا سایت های جریمه شده باید منتظر فعالیت دوباره الگوریتم پنگوئن می ماندند و این کار نیز ممکن بود ماها به طول بیانجامد.
آخرین به روز رسانی الگوریتم پنگوئن، یعنی پنگوئن نسخه 3.0، در 17 اکتبر سال 2014 انجام شد. بنابراین هر سایتی که توسط این الگوریتم جریمه شده بود، نزدیک به دو سال است که منتظر فعالیت دوباره الگوریتم پنگوئن می باشد تا بتواند از شر جریمه های گوگل رها شود!
به گفته گوگل این تاخیرات به خاطرات سپرده خواهند شد. با آخرین بروزرسانی هایی که در این الگوریتم انجام شده است، اکنون پنگوئن به صورت Real-Time فعالیت می کند. همانطور که الگوریتم جستجوی گوگل دائماً در حال Crawl و Index وب سایت ها است، الگوریتم پنگوئن نیز در همان لحظه، فاکتورهای موجود در وب سایت ها را بررسی می کند. طی این فرآیند منظم، سایت ها ممکن است جریمه شوند یا از جریمه رهایی پیدا کنند. بهتر است بگوئیم، در اینجا خبر بد و خبر خوب یکی هستند!
همانطور که گوگل در وبلاگ خود بیان کرد:
با این تغییرات، داده های موجود در الگوریتم پنگوئن در لحظه تحلیل و به روز می شود. بنابراین تغییراتی که اعمال می گردد بسیار سریع تر از گذشته مشهود خواهد بود زیرا پس از خزش و ایندکس صفحات اعمال می شود.
دنبال یه کار پر درآمد از اینترنتی؟
تو دوره فرصتهای اینترنتی بهترین راه رو بهت نشون میدیم!شروع میکنم
برای مشاوره رایگان، همین الان با ما تماس بگیرید.021-58438داخلی 1
الگوریتم پنگوئن جدید بیشتر بر روی صفحه تمرکز دارد، نه کل وب سایت!
گوگل همچنین بیان کرده است که الگوریتم جدید پنگوئن بسیار جزئی تر و دقیق تر عمل کند. اینکه الگوریتم پنگوئن گوگل بیش از پیش دقیق تر (Granular) شده است بدین معناست که تک تک صفحات موجود در سایت را بررسی می کند و به جای تاثیر بر روی رنک کلی سایت، صفحه حاوی اسپم را شناسایی می کند.
در گذشته، جریمه های الگوریتم پنگوئن بر روی کل سایت اعمال می شد. خب، آیا دقیق تر شدن الگوریتم پتگوئن گوگل به این معنی است که این الگوریتم صفحه محور شده است؟ به نظر می رسد پاسخ هم آری است هم خیر! در این شرایط حتی اگر کل سایت عملکرد خوبی داشته باشد اما یکی از صفحات به صورت اسپم شناسایی شود باز هم بر روی رتبه بندی سایت تاثیر خواهد داشت. با این حال به این معنی نیست که تمام وب سایت شما جریمه می شود.
همچنین، گوگل بیان کرده است که دیگر بروزرسانی های الگوریتم پنگوئن را اعلام نمی کند. از آنجایی که الگوریتم پنگوئن نسخه 4.0 به صورت لحظه ای کار می کند و دائماً در حال فعالیت است، دیگر نیازی به تایید به روزرسانی ها وجود ندارد.
حتما بخوانید: آپدیت گورخر گوگل! چطور با zebra رفیق باشیم؟الگوریتم گوگل پنگوئن روی چه مواردی حساس است؟
تمرکز الگوریتم گوگل پنگوئن بیشتر از هر چیزی برروی بک لینکهای سایت شماست؛ بک لینکهای زیاد از سایتهای کم ارزش و یا غیر مرتبط، انکر تکستهای بیش از حد سئو شده و یا استفاده از کلمه یا عبارت یکسان برای تمام بک لینکها، در کنار استفاده بیش از حد کلمات کلیدی ممکن است موجب جریمه شما توسط الگوریتم گوگل پنگوئن شوند.
-
-
لینک سازی اسپم (Link Schemes):
-
با این وجود که لینکها هنوز هم در رتبه بندی گوگل از اهمیت ویژهای برخوردارند و گوگل بارها این موضوع را شفافسازی کرده، باید به خاطر داشته باشید در عین حال به افراد هشدار دادهاند که نباید انرژی خود را تنها بر روی لینک بیلدینگ صرف کنند.
فرض کنیم شما یک سایت پنج صفحهای داشته باشید که هیچ سیگنالی از شبکه اجتماعی اجتماعی یا پیج رنک در آن وجود ندارد و در عین حال ۵۰۰۰ بک لینک برای سایت خود ایجاد کردهاید. عملکرد سئو چنین وب سایتی غیر معمول است. گوگل از خود خواهد پرسید چرا چنین سایتی که هیچ فعالیت اجتماعی و مارکتینگی ندارد، چنین لینک بیلدینگ قوی دارد؟
از طرفی دیگر، اگر شما یک سایت معتبر داشته باشید و به شدت بر روی آن کار کنید، مثلاً محتوای خوب تولید کنید، صفحات متعددی بسازید، سیگنالهای شبکههای اجتماعی معتبر کسب کنید و لینکهای متنی متعدد ایجاد نمایید، به دست آوردن ۵۰۰۰ لینک برای وب سایت شما کاملاً طبیعی به نظر میرسد. اگر فعالیت در شبکههای اجتماعی و روابط عمومی را به تمامی فعالیتهای بالا اضافه کنید، یک الگوی معتبر برای کسب و کار خود خواهید داشت.
بنابراین لینک بیلدینگ برای سئو بسیار مهم است، اما لینک تنها یک مورد از فاکتورهای متعددی است که توسط گوگل مورد بررسی قرار میگیرد و نمیتواند به تنهایی نشان دهنده اعتبار و هویت یک سایت باشد. در حقیقت، به دست آوردن تعداد زیادی لینک ممکن است به خاطر فعالیتهای بازاریابی عالی باشد. بنابراین بهتر است به دنبال روشهای لینک بیلدینگ پیشرفته برای خود باشید. در این شرایط متوجه خواهید شد که در یک مسیر درست حرکت میکنید.
-
-
پر کردن صفحه با کلمات کلیدی (Keyword Stuffing):
-
اگر با علم سئو آشنایی داشته باشید، حتماً عبارت Keyword Stuffing را شنیدهاید. زمانی که کلمات کلیدی خود را پیدا کردید، سعی کنید بیش از حد بر روی آن تاکید نکنید. لزومی ندارد از کلیدواژه مورد نظرتان در هر جمله استفاده کنید! به خاطر داشته باشید که استفاده بیش از حد از یک کلمه کلیدی در محتوا نتیجه معکوس خواهد داشت و هیچ کمکی به رتبه بندی سایتتان نمیکند.
خواندن چنین متنی بسیار دشوار است و هیچ کاربری علاقه ندارد محتوایی که تنها برای موتورهای جستجو نوشته شده است را مطالعه کند. همچنین، اگر محتوای خود را بیش از حد برای موتورهای جستجوگر بهینه سازی کنید باید با گوگل پنالتی دست و پنجه نرم کنید. با استفاده از افزونه Yoast به راحتی میتوانید از چگالی کلمات کلیدی در متنتان مطلع شوید. پلاگین Yoast به شما می گوید که ۲.۵% از متن شما باید بر روی کلمه کلیدی مورد نظرتان تمرکز داشته باشد. در صورتی که چگالی کلمات کلیدی بیش از این مقدار باشد، پلاگین Yoast به شما هشدار خواهد داد. در صورتی که با نحوه عملکرد این افزونه آشنایی ندارید، میتوانید راهنمای کامل افزونه Yoast SEO را در وبلاگ نوین مطالعه کنید.
آیا سایت من توسط گوگل پنگوئن جریمه شده است؟
هنگامی که الگوریتمهای گوگل پنگوئن متوجه میشوند برای دستکاری رتبه وبسایت خود در حال ساخت محتوا و بکلینکهای اسپم هستید، سایت شما را برای کلمه کلیدی یا کلمات کلیدی که هدف قرار دادهاید مجازات میکند؛ یک مشخصه ویژه مجازات الگوریتم گوگل پنگوئن این است که بر اساس صفحه عمل میکند. (معمولاً بروی صفحۀ اصلی تاثیر می گذارد، اما بعضاً میتواند بروی زیر صفحات نیز تاثیر گذار باشد) به این معنی که صفحه مجازات شده میتواند رتبه خود را از دست بدهد در حالی که دیگر صفحات وب سایت رتبه و عملکرد بسیار خوبی دارند.
شدت مجازات توسط الگوریتم گوگل پنگوئن بسیار متغیر است. برای مثال از اُفت چند پلهای رتبه صفحه تا از ایندکس خارج شدن صفحه را شامل میشود. در صورتی که الگوریتم گوگل پنگوئن شما را تنبیه کند، متوجه تغییرات زیر خواهید شد:
- سایتتان برای یک کلمه کلیدی (یا گروهی از کلمات کلیدی) دچار کاهش ترافیک خواهد شد. برای مثال: صفحه سایت شما برای یکی از کلمات کلیدی از رتبۀ ۲ گوگل به رتبۀ ۳۶۴ تنزل پیدا میکند!
- صفحهای که شامل کلمه کلیدی به خصوص میباشد، از ایندکس گوگل خارج خواهد شد (de-indexed) در حالیکه بقیه صفحات سایت در گوگل ایندکس شده باقی میماند.
- ممکن است در بخشهای “Search Queries” یا “Manual Actions” در گوگل وبمستر سایت خود، پیغامی با مضمون "لینک سازی غیر طبیعی" دریافت کنید.
در برخی موارد، صفحاتی از سایتتان که قرار نیست در رتبه بندی گوگل قرار بگیرند به علت تنبیه توسط الگوریتم گوگل پنگوئن در رنکینگ گوگل قرار خواهند گرفت. به عنوان مثال صفحه "تماس با ما" در وب سایت شما به جای "صفحۀ اصلی" برای کلمه کلیدی اصلی شما نشان داده خواهد شد!
چگونه جریمه الگوریتم گوگل پنگوئن را رفع کنیم؟
الگوریتم گوگل پنگوئن گوگل در درجه اول لینکسازیهای غیر طبیعی مرتبط با سایت شما را شناسایی میکند، بدین منظور باید لینکهایی که به صفحات شما آسیب میرسانند را حذف کنید. اما چه لینکهایی برای سایت ما مناسب نیستند؟ پاسخ به این سوال را قبلاً در مقالهای با عنوان بک لینکهای خوب و بک لینکهای بد گفتهایم که میتوانید مطالعه کنید.
برای خارج شدن از جریمه الگوریتم گوگل پنگوئن ابتدا لازم است بکلینکهایی که به خاطر آن تنبیه شدهاید را شناسایی کنید. این قسمت بسیار مهم هست و باید با دقت فراونی انجام گردد. بدین منظور به روش زیر فهرست کامل بکلینکهای سایت خود را دانلود کنید:
1. وارد داشبورد گوگل وبمستر خود شوید و از قسمت سمت چپ، به منوی Links to Your Site بروید.
2. در بخش Who links the most برروی گزینه more کلیک کنید.
3. در صفحه جدیدی که برایتان باز میشود، روی گزینه Download more sample links کلیک نمایید و سپس پسوند فایل را انتخاب کنید.
در این لیست نام تمام دامنههایی که به صفحات سایت شما بکلینک دادهاند را مشاهده میکنید. میبایست سایتها را تک تک چک کنید، آنهایی را که اسپم هستند، شناسایی کنید و در یک فایل جداگانه وارد نمایید.
نهایتاً فایل ساخته شده را به به ابزار Disavow links گوگل معرفی نمایید. باید صبر کنید تا ربات خزنده گوگل متوجه این تغییرات شوند. این روند ممکن است از ۳ ساعت تا ۳ ماه طول بکشد که به فرکانس جستجوی ربات و تعداد بکلینکهای حذفی شما بستگی دارد. در برخی موارد، اگر وب سایت شما به صورت دستی جریمه شده است، درخواست تجدید نظر الزامی است.
جمع بندی
استفاده از بک لینک و کلمات کلید اسپمگونه هیچ معنی و تاثیری بر روی سئو ندارند. زمانی مزارع لینکی و کپی کلمات کلیدی در یک صفحه بر روی سئو تاثیر بسیار مثبت داشتند، اما این کار سبب شد تعداد بسیار زیادی سایت بدون داشتن محتوای مناسب، تعداد زیادی لینک داشته باشند.
متاسفانه، ما در دنیایی زندگی میکنیم که بسیاری از کسب و کارها به دنبال سئو ارزان برای وبسایت خود هستند و همیشه عدهای وجود دارند که پاسخگوی چنین تقاضایی باشند. این نیاز به سئوی ارزان قیمت باعث شده است که سئوکاران مجبور شوند به این خواستهها تن دهند و خ ما میدانیم که سئوی ارزان برابر با سئو با کیفیت نیست. اما به نظر میرسد که گوگل با انتشار الگوریتم گوگل پنگوئن جدید، قصد دارد سئوی بیکیفیت را برای همیشه از بین ببرد.
من به شخصه امیدوارم الگوریتم گوگل پنگوئن بتواند به این نوع روش های لینک بیلدینگ پایان دهد. الگوریتم گوگل پنگوئن جدید شاید به کمی زمان نیاز داشته باشد، اما مطمئناً روند لینک بیلدینگ را متحول خواهد کرد. پیشنهاد من به شما این است که پیش از آنکه فرآیند لینک سازی تان را آغاز کنید، اول مطمئن شوید محتوای ارزشمندی برای لینک ساختن در اختیار دارید. اگر میخواهید اطلاعات دقیقتری از فرآیند لینک بیلدینگ به دست آورید، پیشنهاد میکنم راهنمای لینک بیلدینگ برای افراد مبتدی که در 7 فصل برایتان تهیه کردیم را مطالعه کنید.
دنبال متخصص دیجیتال مارکتینگی؟
بهترین متخصصها رو در تمام زمینهها از بین دانشجوهای نوین استخدام کن.
همراه با رزومه، اطلاعات
تماس و نمونهکار
پرویز رمضانی
خیلیم عالی ممنون خیلی اطلاعات خوب و مفیدی بود ممنون از زحمت شما برای تهیه این متن.
اصغر لطفی
ممنونم
یک سری لینکهای داخلی خود وب سایت هم هستند که ناخواسته ایجاد شده و به یکباره و در تعداد زیاد در کنسول اضافه شدند
مثلاً
site.com/login.php?to= postid/title ….
و برای همه لینکهای وب سایت ی همچین لینکی ایجاد شده. اینها رو میشه از همین روش پاک کرد ؟ یا اینکه روش دیگه ای داره؟
ممنون میشم راهنمایی کنید.
سجاد اسکندری
دمتون گرم
رضا
متاسفانه گوگل سرچ کنسول اطلاعات دامنه ی صفحه ی اصلی رو که به ما لینک داده نمایش نمیده،
همچنین ابزارهایی مثل linkminer هم تعداد زیادی لینک اسپم که به ما دادن رو شناسایی کرده اما همه اونها در گوگل سرچ کنسول نمایش داده نشده و بالعکس یک سری که در سرچ کنسول هست اونجا نیست،
ahref هم بررسی کردم باز اونجا یک سری دیگه هست که فقط اونجا شناسایی شده !
نتیجه اینکه خیلی لینک های اسپمی برای سایت ما درست شده توسط هرکس غیر از ما که ممکنه خیلی هاشو ندونیم !
اگر سایتی رو اسپم تشخیص بدیم دامنه اصلی رو به diswow گوگل معرفی کنیم مشکلی نیست ؟
در حال حاضر ترافیک ما سقوط شدیدی کرده !
علتش ممکنه همین لینک های اسپم باشه،
ممنون میشم راهنمایی کنید،
زهرا شتردار
سلام یک سری سایت هندی آشغال! هستند که به همه سایت ها لینک میدهند و گوگل خودش میتونه بفهمه که مشکل شما نیستید در صورتیکه رقبا شما اینکارو کردند یا اینکه سئوکاذتون لینک بی کیفیت ساخته از دیس اوو با احتیاطاستفاده کنید!
اکیید میکنم حتی دس اوو کردن کیلویی لینک ها گوگل رو نسبت به شما حساس میکنه
حسین بابائی
سلام
هر لینک اسپمی که تشخیص دادید disavow کنید. خیر مشکلی نیست.
acgih
سلام.
مقاله جامعی بود. فکر کنم به یک سوال اساسی که در ذهنم بود جواب پیدا کردم که چرا سایتم با عبارت کلیدی حذف شده است.
من کلیه بک لینک های اسپم همراه با ساب دامینش هارو disavow کردم ولی تغییری در جایگاه حاصل نشد.(این کار را حدود 10 بار و به مدت دو سال انجام دادم)
قبلا (دو سال پیش) با عبارت کلیدی در صفحه اول بودم ولی الان رفتم صفحه 5 و 6 ولی پست های وبسایتم همیشه در صفحه اول هستند.
محمد حسین قوامی
سلام. خب جریمه شدن سایتتون تو پایین اومدن رتبهتون توی گوگل قطعن تاثیر داره اما بالا بودن سایت به ۲۰۰ فاکتور مهم رتبه بندی وب سایت تو گوگل بستگی داره (بکلینکها فقط یه بخشی ازش هستند) که قبلن تو سایت دربارهاش نوشتیم میتونین مطالعه بکنین.