مقالات این سری آموزشی
اگر به خاطر داشته باشید، چند ماه پیش مقالهای با عنوان ریدایرکت 301 چیست منتشر کردیم و در آن توضیح دادیم که ریدایرکت 301 چیست، چه کاربردی دارد و چگونه میتوان آن را اعمال کرد. حال تصور میکنیم زمان آن رسیده است که تاثیر ریدایرکت 301 در سئو سایت را بررسی کنیم. بسیاری از خوانندگان وبلاگ نوین سوالات بسیاری پیرامون تاثیر ریدایرکت 301 در سئو و رتبه سایتشان داشتند که بسیاری از آنها واقعاً منطقی به نظر میرسند.
در هر صورت، ریدایرکت کردن یک صفحه به صفحه دیگر یا ریدایرکت یک دامنه به دامنهای دیگر نیاز به تصمیمگیری و دقت بالایی دارد. همچنین، اگر وبمستر تسلط چندانی در سئو نداشته باشد، این نگرانی برایش وجود دارد که با اعمال ریدایرکت 301 ضربههای جبران ناپذیری به سایت او وارد شود (که البته این نگرانی کاملاً درک میشود!).
خب، اجازه بدهید به سراغ بررسی تاثیر ریدایرکت 301 در سئو برویم. اگر آشنایی چندانی با ریدایرکت 301 ندارید، پیشنهاد میکنم پیش از خواندن این مطلب، مقاله مرتبط با آموزش ریدایرکت 301 که در بالا معرفی کردیم را مطالعه کنید.
در گذشتۀ دور، قواعد و قوانین ریدایرکت 301 و 302 به شرح زیر بود:
- ریدایرکت 301 موجب کاهش 15 درصدی پیج رنک میشود. این موضوع را مت کاتز در سال 2013 تایید کرد. وی همچنین توضیح داد که چگونه ریدایرکت 301 دقیقاً مانند لینک دادن از صفحهای به صفحهی دیگر از میزان پیج رنک میکاهد.
- ریدایرکت 302 هیچگونه رتبهای را منتقل نمیکند. در حقیقت، ریدایرکت 302 ریدایرکت موقت هستند. بنابراین، طبیعی است که موتورهای جستجو در قبال آنها رفتار متفاوتی داشته باشند.
- تغییر پروتکل سایت (مهاجرت از HTTP به HTTPS) موجب از دست رفتن رتبه سایت میشود زیرا انجام این کار به معنای استفاده از تعداد زیادی ریدایرکت 301 است.
نیازی نیست که نگران باشید. همان طور که گفتیم این قوانین ریدایرکت مربوط به گذشته هستند. با این حال، وجود چنین قوانینی در گذشته، موجب شده است هنوز هم افرادی که قصد تغییر آدرس URL صفحات سایت خود را دارند؛ بابت از دست رفتن رتبه وب سایت کمی نگران باشند.
نتیجه چه شده است؟ نتیجه آن شده است که ترسِ از دست دادن رتبه و ترافیک سایت باعث شده است که بسیاری از وبمسترها از آدرسهای نامناسب برای سایت خود استفاده کنند یا از پروتکل HTTPS در سایت خود استفاده نکنند. اگر یادتان باشد همین چند وقت پیش بود که در مقالهای، تاثیر HTTPS بر سئوی سایت را بررسی کردیم.
در آن مقاله دیدیم که استفاده از HTTPS نه تنها به سایت شما ضرر نمیزند، بلکه برای سئوی سایت شما هم مفید است.
حتما بخوانید: ۱۳ روش کسب درآمد از تولید محتوا که باید بدانید
قوانین جدید ریدایرکتهای 3XX
احتمالاً گوگل به دلیل جنبههای منفی ریدایرکت که موجب عدم استفاده زیاد از این قابلیت میشد، اقدام به تغییر برخی قوانین مربوط به آن کرد:
- در ماه فوریه، جان مولر، مدیر ارشد گوگل، اعلام کرد که ریدایرکت های 301 یا 302 و مهاجرت از پروتکل HTTP به HTTPS، دیگر موجب از دست رفتن رتبه صفحات نخواهد شد. ظاهراً گوگل با تغییر این قواعد سعی دارد تا مدیران وبسایتها را به استفاده از پروتکل HTTPS تشویق کند.
- Gary Illyes در مصاحبه با مجله SEO World توضیح داد: فرقی ندارد وبمسترها از چه ریدایرکتی استفاده میکنند، گوگل در نهایت PageRank را منتقل میکند.
- همچنین، Gary Illyes در اواسط سال 2016 در توییتر خود اعلام کرد که دیگر در هنگام استفاده از ریدایرکتها، PageRank سایت از دست نخواهد رفت.
با توجه به اینکه گوگل برای وب سایتهایی که از پروتکل HTTPS استفاده میکنند رتبه بهتری در نظر میگیرد، این احتمال قوت بیشتری به خود گرفته است؛ اما آیا با وجود این تغییرات تمام نگرانیها برطرف خواهد شد؟ در پاسخ باید گفت بله و خیر!
اگر کمی عاقلانه به ماجرا نگاه کنیم باید هنوز هم در استفاده از ریدایرکت ها محتاط باشیم زیرا بر اساس اعلام گوگل پس از اجرای این تغییرات، تنها رتبه صفحات کاهش نمییابد. این در حالی است که هنوز مشخص نیست ریدایرکت صفحات وبسایت، چه تأثیراتی بر روی دیگر فاکتورهای سئو خواهد گذاشت.
دو نمودار زیر قواعد و شرایط قدیمی و جدید گوگل در رابطه با ریدایرکت 3xx را نشان میدهد.
با توجه به قواعد جدید، بد نیست که به برخی ابهامات پاسخ دهیم تا درک روشنتری از تاثیر ریدایرکت 301 در سئو داشته باشیم.
سؤال: آیا میتوانیم بدون نگرانی از کاهش ترافیک از ریدایرکت 301 برای انتقال هر آدرسی استفاده کنیم؟
پاسخ: خیر
با وجود اینکه گوگل دیگر صفحات را به دلیل ریدایرکت جریمه نمیکند و از رتبه آنها نمیکاهد، اما به یاد داشته باشید که PageRank تنها یکی از صدها سیگنالی است که گوگل بهمنظور رتبهبندی صفحات مورد استفاده قرار میدهد.
حتما بخوانید: فرایند اجرای گام به گام هک رشدبهطور ایده آل، اگر شما با استفاده از ریدایرکت 301 یک صفحه را به صفحه مشابه انتقال دهید، بهطوری که تنها URL تغییر کند، بر اساس تئوری جدید انتظار میرود که هیچ ترافیکی از وبسایت شما کاسته نشود؛ به عبارت دیگر، هر چه میزان تغییرات میان دو صفحه افزایش یابد، هنوز هم احتمال از دست رفتن ترافیک وجود دارد.
در نتیجه، چندان انتظار نداشته باشید که با ریدایرکت به صفحات نامربوط رتبه و ترافیک پیشین بهطور کامل حفظ شود.
به گفته گلن گیب، بازاریاب دیجیتال با بیش از 22 سال تجربه، گوگل با ریدایرکت به صفحات نامربوط، همانند Soft 404 رفتار میکند. بهمنظور اطلاع بیشتر، بد نیست بدانید که معمولاً وقتی صفحهای را باز میکنید که وجود خارجی ندارد از سوی سرور کد وضعیت 404 ارسال میشود. این کد به ربات موتور جستجو میگوید که صفحه مورد نظر وجود ندارد و در نتیجه، محتوای آن نباید ایندکس شود.
تا پیش از این، ارسال کد وضعیت (به جز 404 یا ریدایرکت صفحاتی که وجود خارجی ندارد) برای رباتهای گوگل مشکلساز میشد زیرا در این حالت ربات گوگل، زمان خود را برای یافتن صفحهای که وجود ندارد هدر میدهد و به موجب آن، سایر لینکهای وبسایت را دیرتر بررسی میکند. این حالت Soft 404 نام دارد و ظاهراً در شرایط جدید، ریدایرکت به صفحات غیرمرتبط تفاوتی با وضعیت Soft 404 ندارد.
حتما بخوانید: تمام آنچه باید در رابطه با بازاریابی ویروسی بدانید!
سؤال: آیا استفاده از ریدایرکت 302 بهجای 301 ایمنتر است؟
پاسخ: باز هم خیر!
به عقیده بسیاری، تغییر رفتار گوگل در قبال ریدایرکت 302 (ریدایرکت موقت) به دلیل اشتباه وبسایتها در اجرای ریدایرکتهای 301 و 302 بهجای یکدیگر است که موجب بروز خساراتی به رتبه صفحات میشود.
با وجود آنکه میدانیم ریدایرکت 302 پیج رنک صفحات را منتقل میکنید، با این حال هنوز ابهاماتی درباره ریدایرکت 302 داریم:
- نخست آنکه ما هنوز به طور دقیق نمیدانیم که ریدایرکتهای 301 و 302 به طور کامل شبیه به هم باشند. پیش از این، ریدایرکت 302 تنها در صورت گذشت زمان قابل توجه، PageRank صفحات را انتقال میداد. در مقابل ریدایرکت 301 ترافیک و رتبه صفحات را به سرعت به آدرس جدید منتقل میکرد. حال در شرایط جدید، ما دقیقاً نمیدانیم که گوگل چگونه ریدایرکت 302 را انجام میدهد.
- ریدایرکت 302 یک استاندارد وب است و گوگل، تنها بازیکن این میدان محسوب نمیشود. از گذشته تاکنون ریدایرکت 302 به معنای تغییر مسیر موقت بوده است و سایر موتورهای جستجو نظیر Bing، Baidu و DuckDuckGo و حتی شبکههای اجتماعی نظیر فیسبوک و توییتر در مقایسه با گوگل، نگاه متفاوتی به ریدایرکت 302 دارند.
رند فیشکین، مدیر سایت MOZ، در سال 2016 طی یک رشته توییت به خوبی این قضیه را جمعبندی کرده است:
درست است که گوگل اعلام کرد ریدایرکتهای 3XX از این پس PageRank را منتقل میکنند، اما شما فرضیات مختلف را امتحان کنید. پیج رنک مهمترین سیگنال رتبهبندی در گوگل نیست. درست است که اکنون ریدایرکت 301 و 302 هر دو پیج رنک را منتقل میکنند، اما باز هم ممکن است که ترافیک شما کاهش یابد. بارها اتفاق افتاده است که گوگل اطلاعیهای این چنینی را منتشر کرده که کاملاً با آنچه در عمل اتفاق میافتد متفاوت است.
دنبال یه کار پر درآمد از اینترنتی؟
برای مشاوره رایگان، همین الان با ما تماس بگیرید.
سؤال: آیا با مهاجرت به پروتکل HTTPS تمام ترافیک وب سایت انتقال مییابد؟
پاسخ: احتمالاً
نکتهای که درباره انتقال سایت بر روی پروتکل HTTPS وجود دارد این است: فرآیندی کاملاً پیچیده دارند!
گوگل تمایل دارد تا تمامی وبسایتها به پروتکل HTTPS مهاجرت کنند. به این منظور، آنها حتی رتبههای بهتری برای وب سایتهایی که از این پروتکل استفاده میکنند در نظر میگیرند تا مدیران وبسایتها به انجام این تغییرات ترغیب شوند.
در گذشته وبمسترها به دلیل کاهش رتبه و ترافیک مجموع صفحات که ناشی از تعداد زیادی ریدایرکت 301 بود، چندان تمایلی به تغییر پروتکل نداشتند. در نتیجه با توجه به اینکه گوگل دیگر برای ریدایرکت 301 از رتبه و ترافیک صفحات نمیکاهد، به نظر میرسد که این مهاجرت خطری برای وبسایت نداشته باشد.
با این حال، باید بدانید که انتقال سایت بر روی پروتکل HTTPS امکان ریسک بالایی به همراه دارد. مطمئناً اعمال تغییرات در هر پروژه بزرگی، خطرات خاص خود را به دنبال دارد. بنابراین، بهتر است شما هم برای انتقال سایت خود بر روی پروتکل HTTPS، به دقت عمل کنید.
حتما بخوانید: آموزش تصویری نصب گوگل آنالیتیکس برای آنالیز سایت
آیا قوانین جدید ریدایرکت 301 واقعاً قابل اجراست؟
در حالی که مشخص نیست، گوگل دقیقاً در چه زمانی تغییرات جدید را اعمال کرده است، اما نتایج حاصل از تستهای صورت گرفته نشان میدهد که شرایط جدید واقعاً در حال اجرا هستند.
نزدیک به دو سال است که از تغییرات وبسایت Moz.com میگذرد. این تغییرات تنها به پروتکل HTTPS خلاصه نمیشود، بلکه دامنهای کاملاً جدید را نیز شامل میشود. بهجز URL ها، هر جنبه دیگر سایت نظیر عنوان صفحات، محتوا و تصاویر، مشابه و دستنخورده باقی مانده است. بر اساس معیارهای قدیمی ریدایرکت باید انتظار کاهش 15 درصدی رتبه صفحات Moz.com را داشته باشیم، اما در تصویر زیر بهخوبی مشاهده میکنید که چه اتفاقی برای ترافیک وبسایت MOZ رخ داده است.
همان طور که مشاهده میکنید با مهاجرت به پروتکل HTTPS مدیران سایت MOZ با افت ترافیک روبرو شدند، اما بلافاصله پس از آن، ترافیک وبسایتشان افزایش چشمگیری یافت. این موضوع احتمالاً به دلیل امتیازی است که گوگل به وبسایتهایی با پروتکل HTTPS میدهد.
هرچند بهطور دقیق نمیتوان تمامی این رشد را به این موضوع مرتبط دانست. در هر حال، اگرچه این نمودار کوچک راه مناسبی برای اثبات قاطعانه تغییرات حاصل از قوانین ریدایرکت 301 (و سایر ریدایرکتهای 3XX) نیست، اما میتواند جنبهای مثبت از تاثیر ریدایرکت 301 در سئو را نشان دهد.
نتیجهگیری
با وجود تغییرات مثبت اعمال شده از سوی گوگل بر ریدایرکت های 3xx، همچنان نکاتی وجود دارد که در هنگام اجرای انواع ریدایرکت بهتر است آنها را مد نظر داشته باشید:
- تمام ریدایرکت ها درصدی از ریسک را به همراه دارند.
- در حالی که در شیوه جدید، تمام ریدایرکت های 3XX رتبه وب سایت را انتقال میدهند، از ریدایرکت 301 همچنان بهعنوان بهترین روش ریدایرکت دائمی یاد میشود (البته ممکن است همه مورتوهای جستجو، رفتار یکسانی نسبت به ریدایرکت 301 نداشته باشند).
- به یاد داشته باشید که PageRank تنها یکی از فاکتورهای مورد نظر گوگل برای رتبهبندی صفحات وبسایت است.
- افزون بر این، بهجز PageRank، تمام قوانین مربوط به ریدایرکت بدون تغییر باقی مانده است؛ بنابراین اگر به صفحهای غیرمرتبط ریدایرکت دهید یا وب سایتی خریداری کنید و هزاران صفحه را به صفحه اصلی خود انتقال دهید، به احتمال زیاد نتایج دلخواه خود را کسب نخواهید کرد.
- بهترین حالت ریدایرکت، هنگامی است که به جز URL سایر قسمتهای صفحه بدون تغییر باقی بمانند.
- به نظر میرسد که تغییر پروتکل به HTTPS در حال حاضر خطری برای PageRank ایجاد نمیکند، اما ممکن است مسائل دیگری نظیر Crawling و Indexing بر ترافیک و رتبهبندی تأثیرات منفی داشته باشند. هرچند مسئولان گوگل اعلام کردهاند که در رتبهبندی وب سایتهای که از پروتکل HTTPS استفاده کنند تأثیرات مثبتی را لحاظ خواهند کرد.
- تغییر URL برای رسیدن به اهداف سئو، شامل حذف برخی پارامترهای کوئری، بهبود ساختار ساب فولدرها، قراردادن کلمات کلیدی در URL و خوانا کردن URL برای انسانها است. چنین تغییراتی اکنون از ریسک پایین برخوردار هستند. با این حال، بهتر است که شما همیشه جانب احتیاط را رعایت کنید.
امیدوارم خواندن این مقاله برایتان مفید بوده باشد. در صورتی که درباره تاثیر ریدایرکت 301 در سئو سوالی دارید میتوانید از طریق قسمت دیدگاهها آن را با ما در میان بگذارید.
منبع: Moz
دنبال متخصص دیجیتال مارکتینگی؟
بهترین متخصصها رو در تمام زمینهها از بین دانشجوهای نوین استخدام کن.
همراه با رزومه، اطلاعات
تماس و نمونهکار
حسن یوسفی
سلام وقت بخیر
در سایتم یک پست تایپ ساخته بودم که نام آن wordpressLearn بود یعنی با L بزرگ، بعد برای این پست تایپ 17 پست آموزشی قرار داده بودم، الان آمدم و نامک این پست تایپ را از wordpressLearn به wordpresslearn تغییر دادم و سایتم با خطای 404 مواجه شد اما با ذخیره کردن پیوند یکتا سایت، خطای 404 برطرف شد، آیا این کار تغییر url اشتباه بوده؟
اگر صفحاتی که در صفحه اول گوگل باشند، با این کار ارزش خود را از دست می دهند؟
ممنون میشوم به هر دو سوالم پاسخ بدهید.
سبا حیدری
سلام و وقتت بخیر!
در مورد سوالت، تغییر نامک (slug) یک پست تایپ میتونه باعث تغییر URL تمام پستهای مربوط به اون پست تایپ بشه، که همونطور که تجربه کردی، میتونه باعث خطای 404 بشه. اینکه بعد از ذخیره کردن پیوند یکتا (permalinks) خطا برطرف شده، نشون میده که وردپرس تغییرات رو بهدرستی اعمال کرده.
اما در مورد ارزش صفحات در گوگل، بله، تغییر URL میتونه تأثیر منفی داشته باشه، بهخصوص اگر اون صفحات قبلاً در نتایج گوگل رتبه خوبی داشته باشن. بهتره که قبل از تغییر URL، به این نکته دقت کنی و اگر ضروریه، حتماً ریدایرکت 301 از URL قدیمی به جدید تنظیم کنی تا ارزش و رتبه صفحاتت حفظ بشه.
امیدوارم جوابها کمککننده بوده باشه! هر سوال دیگهای داشتی، در خدمتم.
شیخ
سلام خسته نباشید من یه سایت فروشگاهی دارک که با سی ام اس خصوصی نوشته شده و حالا می خوام ببرمش روی وردپرس. سوالم اینه تکلیف این لینک کالاهای گذشته چی میشه و لینکه اگر ریدایرکت کنم حدود هزارتا کالا مشکلی برای سی ام اس جدید ایجاد میکنه؟
حسین بابائی
سلام
شما میتونید آدرس محصولات و هر صفحهای رو به همون شکل در وبسایت جدید با هر سیستمی حفظ کنید. برای انتقال دامنه هم میتونید از سرچ کنسول استفاده کنید. هیچ نیازی به ریدایرکت نیست.
علی
با سلام بعد از ریدایرکت 301 آیا نیاز هست دوباره صفحه Inspect شود؟؟
حسین بابائی
سلام
خیر نیاز نیست
محمد جواد
سلام
وقت شما بخیر
با تشکر از مقالات خوب شما
در سایت تعدادی لینک هست که اصلا ایندکس نشده و در سایت مپ وجود ندارد؛
آیا نیاز به ریدایرکت 301 وجود دارد و یا استفاده از خطای 410 بهتر است؟
آیا ریدایرکت 301 امتیاز منفی را هم منتقل میکند؟
آیا تعداد بالای ریدایرکت 301 مشکلی ایجاد نمیکند؟
سپاس از راهنمایی شما
حسین بابائی
سلام
اگر مشکل ایندکس نشدن هست که مشکل دیگری هست که باید حل بشه و نیازی به ریدایرکت کردن نیست.
عزیز
سلام بر تیم عالی تحریریه نوین بلاگ. یک سوالی برایم پیش آمد. من به دلیل محتوای تکراری بسیاری از صفجات برچسب ها را به صفحهی برچسبهای مرتبط ریدایرکت کردم و بعد برچسب ریدایرکت شده را حذف کرد. حالا معمولا چه مدت باید بگذرد تا خود ریدایرکت را نیز حذف کنم؟ چون الاندر وردپرسم تقریبا بیش از 300تا ریدایرکت دارم.
رضا
سوال خوبی هست و سوال من هم هست که بعد از چه مدت ریدایرکت قدیمی رو حذف کنیم؟
به مرور ریدایرکت قدیمی ترافیک خودش رو از دست میده.
متشکرم
سمیرا سرباز
سلام، باید با ابزارهایی مثل سرچ کنسول یا گوگل آنالیتکس ترافیکش رو چک کنید و هر وقت که دید کاهش قابل توجهی پیدا کرده حذفش کنید.
حسام
در ماه فوریه، جان مولر مدیر ارشد گوگل، اعلام کرد که ریدایرکت های 301 یا 302 و مهاجرت از پروتکل HTTP به HTTPS، دیگر موجب از دست رفتن رتبه صفحات خواهد شد.
اشتباه تایپی داره پاراگراف بالا نخواهد شد نوشته شه خواهد شد
سهیل رهبری
ممنون حسام جان، اصلاح میشه.
مجید
سلام و خستنه نباشید ما یک سایت قدیمی داشتیم مربوط به 15 سال پیش که جدیدا به سایت جدید منتقل کردیم ولی ریدایرکت 301 انجام نشده….برخی از صفحات ما در گوگل ایندکس شده و در صفحه های دوم یا سوم است که باید ریدایرکت شود ولی بقیه لینک های ما رتبه خوبی بین صفحات ندارند … سوال من اینست که آیا نیاز است که ما صفحاتی که رتبه خوبی در گوگل ندارند ( ولی در گوگل ایندکس شده اند ) را هم ریدایرکت کنیم ؟؟ یعنی آیا این صفحات مشخصه ای دارند که در ایندکس شدن سریع تر صفحات وبسایت جدید به ما کمک کنند ؟؟ این نکته رو هم بگم که محتوای سایت جدید مانند سایت قبلی است .
ممنون
رامین محمودی
سلام مجید جان.
بله بهتره که همه مطالب سایت تون رو ریدایرکت کنید. اگر مقالات مرتبط با ریدایرکت (به خصوص ریدایرکت 301) را مطالعه کرده باشید، می دونید که ریدایرکت کردن حتی میتونه رتبه صفحاتتون رو افزایش بده.