تصور کنید که صبح زود پشت میز کارتان نشسته‌اید و وبسایت‌های مختلف را برای پیدا کردن ایده تولید محتوا اسکرول می‌کنید. فکر پیدا کردن ایده‌ای که هم الهام بخش باشد و هم سرگرم کننده مدام در ذهنتان می چرخد. کاملاً درکتان می کنم!

اگر یک نگاه به حجم محتوایی که هر روز در حال تولید است بیندازیم، واضح است که رقابت در این دنیا خیلی سخت‌تر از گذشته است. اما جای نگرانی نیست. با نوین همراه باش تا 15 ایده تولید محتوای تست شده را بررسی کنیم. برای شروع آماده‌اید؟

تعریف محتوای خلاقانه

محتوای خلاقانه به چه محتوایی می‌گویند؟

بیایید برای اولین قدم، مفهوم محتوای خلاقانه را مرور کنیم. تعریف شما از محتوای خلاقانه چیست؟ محتوای خلاقانه را می‌توان به یک اثر هنری تشبیه کرد. اثری که یا ایده جدیدی دارد و یا اجرای متفاوت و منحصر به فرد! برای مثال محتوای آموزش آشپزی با استاپ‌موشن در بین محتواهای ساده آموزش آشپزی، توجه خیلی بیشتری از مخاطب خود می‌گیرد.

محتوای خلاقانه در هر فرمتی قابل اجرا است. می‌تواند یک پادکست باشد، یک مقاله در سایت، یا یک پست اینستاگرامی و...

حالا هدف از خلق این محتوا چیست؟ محتوای خلاقانه یک ارتباط دو سر سود بین شما و مخاطبتان است و هدف عمیق‌تر کردن این ارتباط است. علاوه بر این که محتوا برای مخاطب شما مفید و سرگرم کننده است، به شما هم کمک می‌کند تا به اهداف تجاری خودتان برسید. در هر حال، شما که برای رضای خدا محتوا تولید نمی‌کنید؟!

عناصر محتوای خلاقانه

نکته مهم در خلق محتوای خلاقانه توجه به جنبه سرگرمی محتوا در کنار مفید بودن آن است.

بیایید با یک مثال قضیه را روشن‌تر کنیم:

یک وب‌مستر را تصور کنید که به تازگی متوجه شده کاربران تنها چند ثانیه در صفحات سایت می‌مانند و سایت را ترک می‌کنند. این وب‌مستر کاملاً از کیفیت محتوای سایت مطمئن است. پس مشکل کجاست؟ درست حدس زدید. نبود سرگرمی! در حال حاضر که سرانه مطالعه در ایران روزی 15 دقیقه است، نمی‌توان از مخاطب انتظار داشت که یک مقاله بلند بالای کسل‌کننده را تا انتها بخواند؛ هرچقدر هم که مفید باشد. کلید حل این مشکل را در ادامه مقاله یاد می‌گیریم. صبور باشید!

بهترین ایده‌های تولید محتوا

تیم نوین 15 ایده تولید محتوا را برای شما با دقت گلچین کرده است که خیالتان از نتیجه بخشی آن‌ها راحت باشد. ایده‌ها را در هر پلتفرمی می‌توانید اجرا کنید. تنها تفاوت در نحوه اجرای این ایده‌ها است. برای مثال یکی از ایده‌ها «معرفی جایگزین‌ها» است. معرفی جایگزین‌ها را هم می‌توان به صورت ریلز اجرا کرد و هم به عنوان مقاله در سایت. برویم سراغ ایده‌ها؟

1. از داستان سرایی تصویری استفاده کنید

داستان‌سرایی تصویری به معنای این است که رسانه‌های تصویری مختلف مثل ویدئو، عکس، تصویرسازی، اینفوگرافیک و انیمیشن را همراه یک داستان کنیم.

حالا ممکن است بپرسید: «چه نیازی به این همه تصویر است؟» بگذارید با شما روراست باشم؛ گاهی تصویر از هزاران کلمه با ارزش‌تر است! رسانه‌های تصویری قدرت بالایی در جلب توجه و انتقال پیام دارند چون مغز انسان تصاویر را خیلی سریع‌تر از متن پردازش می‌کند. همه این‌ها باعث می‌شود که داستان سرایی تصویری پیام را جذاب‌تر و ماندگارتر منتقل کند.

فرض کنید که یک بلاگر سفر هستید و می‌خواهید تجربه عالی خودتان از سفر به یک شهر تاریخی را به اشتراک بگذارید. برای شروع با یک ویدئوی کوتاه از مناظر شهر شروع می‌کنید. سپس توضیحات خودتان درباره شهر را با تصاویر مختلف استوری می‌کنید. در انتها هم با یک ولاگ کوتاه پرونده این سفر را برای مخاطبینتان می‌بندید. تبریک می‌گویم. شما تجربه دل‌انگیز خود از سفر را، با تکنیک داستان سرایی تصویری به اشتراک گذاشتید.

یا به این موضوع توجه کرده‌اید که ورق زدن کتاب‌های کودک چقدر لذت‌بخش است؟ این روش باعث می‌شود که مخاطب به شکل بصری درگیر محتوا باشد و دائم برای رفتن به ادامه مطلب ترغیب شود.

ایده تولید محتوا با داستان سرایی

حالا چطور این تکنیک را در وبسایت خود اجرا کنیم؟ می‌توانید با اضافه کردن تصاویر و ویدئوهای مختلف و مرتبط به موضوع، محتوای متنی مقاله را تقویت کنید. برای مثال مقاله را با یک ویدئو که در آن خلاصه‌ای از مطالب مقاله را ارائه می‌دهد، شروع کنید. خبر خوب این که، این کار به بهبود سئوی سایت شما هم کمک می‌کند.

2. محصولات و خدمات مختلف را مقایسه کنید

تا حالا گذرتان به مقاله‌های مقایسه گوشی دیجی کالا خورده است؟ در این مقاله‌ها دیجی کالا دو یا چند گوشی با رنج قیمتی یکسان را با هم مقایسه می‌کند. نتیجه این است که مخاطب می‌تواند برای خرید انتخاب بهتری داشته باشد و حتی ترغیب شود که گوشی انتخابی خود را از دیجی کالا بخرد. چه از این بهتر؟

استوری اینستاگرام، بازاریابی به سبک نوین!حتما بخوانید: استوری اینستاگرام، بازاریابی به سبک نوین!

ساده بخواهیم بگوییم، در این نوع محتوا، شما محصولات و یا خدمات را از جنبه‌های مختلفی مثل کیفیت، قیمت، ویژگی‌ها، نظرات کاربران و... مقایسه می‌کنید و به مخاطب خود کمک می‌کنید تا تصمیم بگیرد.

ایده مقایسه محصولات و خدمات

این نوع محتوا را می‌توان در هر قالبی اجرا کرد. از استوری و ریلز اینستاگرام گرفته تا پادکست، مقالات سایت و... به عنوان آخرین نکته، استفاده از نمودارهای مختلف و تصاویر متنوع در این ایده، برای توضیح بهتر خیلی کمک کننده است.

3. راهنمای مفصل بنویسید!

یک بلاگر در زمینه طراحی جواهرات را تصور کنید که ناگهان به ذهنش می‌رسد محتوایی خلاقانه درباره نگهداری سنگ‌های قیمتی تولید کند. محتوای این بلاگر ما، شامل توضیح جامع درباره تمام سنگ‌ها و نحوه نگهداری دقیق تک‌تک این سنگ‌ها هست. نتیجه این که دنبال‌کننده‌های این بلاگر که همگی به سنگ‌های قیمتی علاقه‌مند هستند، به شدت از این محتوا استقبال می‌کنند.

ایده تولید محتوایی که در این جا با آن رو به رو هستیم، «راهنمای مفصل» است. راهنمای مفصل شامل ارائه توضیحات جامع برای علاقه‌مندان به یک موضوع خاص است. برای مثال راهنمای مفصل تعمیر دوچرخه برای علاقه‌مندان به دوچرخه! و یا راهنمای مفصل درباره سئوی سایت و...

4. برای مبتدیان راهنما داشته باشید

شاید پیش خودتان بگویید که این ایده هم که باز راهنما است! اما راهنما برای مبتدیان با راهنمای مفصل دو فرق اساسی دارد که هرگز نباید نادیده گرفت. اول اینکه راهنمای مبتدیان به زبان خیلی‌خیلی ساده‌تر از راهنمای مفصل نوشته و یا گفته می‌شود. فرق دوم هم در این است که نیازی نیست که اندازه راهنمای مفصل جامع ارائه شود.

زبان ساده و قابل فهم مهم‌ترین ویژگی این ایده است که به مخاطب کمک می‌کند کم‌کم دانش خودش را افزایش دهد. چرا؟ چون که مخاطب شما در شروع نیازی به دانستن اطلاعات زیاد و پیشرفته ندارد! نشان دادن یک مسیر یادگیری به همراه اصول اولیه کافی است.

فرض کنیم که شما یک عکاس ماهر هستید و مخاطبین خودتان را دارید. آیا تمام مخاطبین شما هم عکاس هستند؟ قطعاً نه! اما در علاقه آن‌ها به عکاسی شکی نیست. تولید یک راهنما برای مبتدیان درباره اصول اولیه عکاسی، جذاب‌ترین ایده تولید محتوا برای شما است.

ایده راهنما برای مبتدیان

5. به دغدغه کاربران پاسخ دهید

مخاطبین شما نیازها و تجربیات متفاوتی دارند و با توجه به این نیازها و تجربیات، سوالات مختلفی درباره حوزه شما، در ذهنشان شکل می‌گیرد. پاسخ به این سؤالات و دغدغه‌ها یکی از ایده‌های جذاب تولید محتوا است. صبر کنید تا با یک مثال بیشتر توضیح دهم.

یک اینفلوئنسر سفر را تصور کنید که به تازگی به شهر شیراز سفر کرده است. در ذهن مخاطبین این اینفلوئنسر مجموعه‌ای از سؤالات و دغدغه‌ها درباره سفر به شیراز شکل می‌گیرد. مثل این که چه زمانی برای سفر به شیراز مناسب است؟ شیراز چه مکان‌های دیدنی دارد؟ نام بهترین هتل‌های شیراز چیست؟ و...

پاسخ به این دغدغه‌های رایج در یک مقاله و یا به صورت رشته استوری در اینستاگرام یک ایده هیجان انگیز به نظر می‌رسد. اما باید حواستان به این موضوع باشد که مجموعه سؤالاتی که در سایتتان پاسخ می‌دهید کاملاً مرتبط با حوزه فعالیت شما باشد!

6. بهترین روش را معرفی کنید

«بهترین روش پاک کردن لکه از روی لباس»، «بهترین روش داشتن پوست خوب» و...

مطمئنم شما خودتان از آن دسته افرادی هستید که تابه‌حال بر روی یکی از این عناوین کلیک کرده‌اید. پس متوجه این موضوع شده‌اید که این ایده تولید محتوا تا چه حد می‌تواند جذاب باشد؟

تولید محتوا با این ایده، در موضوع‌های مختلفِ حوزه‌ای که در آن فعالیت می‌کنید می‌تواند مخاطبین زیادی را به سمت شما جذب کند. برای مثال اگر در حوزه آشپزی فعالیت می‌کنید می‌توانید محتواهایی با عنوان «بهترین روش نگهداری غذا» و یا «بهترین روش پخت سبزیجات» و... خلق کنید و از استقبال مخاطبینتان لذت ببرید.

ورودی گوگل خود را بدون لینک سازی و با تولید محتوا افزایش دهیدحتما بخوانید: ورودی گوگل خود را بدون لینک سازی و با تولید محتوا افزایش دهید

این ایده باید به شکلی اجرا شود که مخاطب احساس کند با خواندن و یا دیدن محتوای شما چیز جدیدی یاد گرفته است. برای جذابیت بیشتر می‌توانید روش نوآورانه‌ای برای حل چالش‌های روزمره ارائه دهید. استفاده از تصاویر با کیفیت را هم فراموش نکنید!

7. درباره تاریخچه موضوعات خاص بنویسید

داستان و تاریخچه برندهای معروف، مفاهیم مهم و... را بنویسید. داستان‌ها همیشه برای مخاطبین جذاب هستند، به خصوص وقتی درباره یک برند یا چیز معروف باشند. آیا کسی هست که به شنیدن نحوه شکل گیری برند معروف اپل علاقه‌ای نداشته باشد؟ و یا داستان آغاز شرکت گوگل، برای چه کسی خسته کننده است؟

حالا که متوجه جذابیت این ایده شدید بیایید با همدیگر یاد بگیریم که چگونه می‌توانیم به بهترین شکل این ایده را اجرا کنیم.

اولین قدم برای اجرای این ایده انتخاب یک موضوع مرتبط با حوزه کاری شماست. اگر در فضای دیجیتال مارکتینگ فعالیت می‌کنید، می‌توانید به سراغ تاریخچه دیجیتال مارکتینگ بروید. اگر در حوزه آرایشی فعالیت می‌کنید می‌توانید تاریخچه برندهای معروف آرایشی مثل شیگلم را تعریف کنید. شما در چه حوزه‌ای فعالیت می‌کنید و به نظر شما تاریخچه چه موضوع مرتبطی می‌تواند برای مخاطب جذاب باشد؟

بیان نکات کوتاه و جذاب می‌تواند شیوه ارائه شما را در این ایده متفاوت کند. استفاده از تصاویر برای توضیح بهتر را هم توصیه می‌کنیم.

بیان تاریخچه موضوعات خاص

8. افراد موفق را معرفی کنید

تا حالا این تجربه را داشتید که با خواندن زندگینامه یک فرد موفق به فکر فرو روید؟ مطالعه زندگینامه افراد موفق و این که چگونه با پشتکار و تلاش به موفقیت رسیدند، شمع انگیزه را روشن می‌کند! حالا تصور کنید که شما هم می‌توانید با معرفی چنین داستان‌هایی، الهام‌بخش دیگران باشید و به آن‌ها انگیزه دهید. چه از این بهتر؟

برای اجرای این ایده ابتدا باید افراد شاخص حوزه‌ای که در آن فعالیت می‌کنید را پیدا کنید. این افراد می‌توانند ورزشکار، دانشمند، هنرمند، کارآفرین و... باشند.

استفاده از نقل‌قول‌ها، مصاحبه‌های اختصاصی و تصاویر می‌تواند محتوای شما را غنی‌تر کند. در این ایده با فعال کردن بخش نظرات اجازه دهید مخاطبین احساس خود پس از خواندن مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارند.

9. از اشتباهات رایج بگویید

اشتباهات رایج در واقع خطاهایی هستند که اکثر افراد در موضوع‌های مختلف حداقل یک بار آن را انجام می‌دهند. این اشتباهات می‌توانند هر چیزی باشند! مثل اشتباه در استفاده از مترهای نواری، یا حتی استفاده از نخ دندان یا لوازم آرایشی و...

فرض کنیم که شما یک نقاش هستید و یکی از رایج‌ترین اشتباهاتی که افراد در نقاشی انجام می‌دهند شروع رنگ آمیزی قبل از تکمیل طراحی است. با استفاده از این اشتباه رایج می‌توانید یک محتوای خلاقانه برای مخاطبین خودتان که دوستدار نقاشی هستند، تولید کنید. 9 اشتباه رایج در بازاریابی شبکه‌های اجتماعی، مقاله‌ای است که ما برای تولید آن از همین ایده استفاده کردیم. مطالعه آن درک بهتری از این ایده به شما می‌دهد.

10. فیلم و کتاب معرفی کنید

فیلم‌ها و کتاب‌های معروف در هر حوزه‌ای برای علاقه‌مندان آن حوزه بسیار جذاب است. قبول دارید؟ فرض کنید در حوزه کاری خودتان یک کتاب محبوب دارید. حالا می‌توانید از داستان و شخصیت‌های آن برای تولید محتوای خود استفاده کنید.

Audible یکی از مثال‌های موفق این حوزه است. این برند توانسته با معرفی فیلم در قالب مقاله، پادکست و ویدئو، تجربه بی‌نظیری را برای کاربران خود به وجود بیاورد. چرا شما نتوانید؟!

در اجرای این ایده نقد و بررسی صادقانه را فراموش نکنید چون اعتماد مخاطب را به شما افزایش می‌دهد. در جریان هستید که جلب‌اعتماد مخاطب کار بسیار دشواری است؟

هنگام معرفی، به تأثیرات فرهنگی و اجتماعی فیلم و کتابی که معرفی می‌کنید هم بپردازید. در انتهای محتوا هم می‌توانید نظر خودتان درباره فیلم و کتاب را بنویسید و نظر مخاطب را بخواهید، تا ارتباطتان با مخاطب را صمیمی‌تر کنید.

ایده معرفی فیلم و کتاب معروف

11. درباره جایگزین‌ها بنویسید

تا حالا شده موقع آشپزی یکی از مواد اولیه را نداشته باشید و در اینترنت جایگزین آن را سرچ کنید؟ ایده معرفی جایگزین‌ها به همین اندازه حیاتی، مهم و جذاب است! به عنوان مثال در حوزه نقاشی می‌توانید جایگزین رنگ‌های خاص را از طریق ترکیب رنگ‌های دیگر به علاقه‌مندان نقاشی معرفی کنید. یا اگر کسب و کارتان مربوط به محصولات بهداشتی است، ترکیب آب و سرکه به عنوان جایگزین تمیزکننده شیشه را معرفی کنید.

پادکست چیست و چطور پادکست بسازیم؟حتما بخوانید: پادکست چیست و چطور پادکست بسازیم؟

شاید این سؤال برایتان به وجود آمده باشد که با معرفی جایگزین محصولاتی که می‌فروشید، خریداران خود را از دست می‌دهید! اما اصلاً اینطور نیست. اتفاقاً شما دقیقاً باید در جایی که رقبا علاقه‌ای به تولید محتوا ندارند، تولید محتوا کنید. چرا که نشان دادن صداقت واقعی به مخاطبینتان بسیار ارزشمند است و این‌گونه اعتماد آن‌ها را به دست می‌آورید.

این موضوع را همیشه به یاد داشته باشید چون باعث رشد برند شما می‌شود. به عنوان یک مثال واقعی مارکوس شریدان فردی بود که توانست با همین تکنیک کسب و کار خودش را به سود نجومی برساند! اگر داستان او را نمی‌دانید این مقاله را از دست ندهید!

12. تجربه‌های شخصی‌تان را بگویید

تصور کنید که شما یک کارآفرین هستید که با چالش‌های زیادی روبرو شده‌اید. حتی در ابتدا شکست‌های زیادی خوردید و به فکر ترک کار افتادید. اما با پشتکار و تلاش، توانستید به موفقیت‌های بزرگی دست یابید. حالا، شما تصمیم گرفته‌اید که داستان خود را با دیگران به اشتراک بگذارید تا به آن‌ها نشان دهید که چگونه می‌توان از شکست‌ها درس گرفت و به موفقیت رسید! متوجه هستید که اجرای این ایده چقدر می‌تواند ارتباط بین شما و مخاطبینتان را قوی‌تر کند؟

بیان داستان‌های موفقیت و شکست خودتان، نه تنها به شما کمک می‌کند تا به عنوان یک فرد معتبر و قابل اعتماد شناخته شوید، بلکه می‌تواند الهام‌بخش و آموزنده نیز باشد.

13. اصطلاحات صنعت کاری خود را معرفی کنید

در این ایده ما با ساده‌سازی مفاهیم و کلمات تخصصی کارمان، کمک می‌کنیم تا مخاطب به درک بهتری از حوزه تخصصی ما برسد. اجرای این ایده بسیار ساده و برای مخاطبین بسیار جذاب است. فقط باید حواستان باشد که برای اصطلاحات، توضیحاتی ساده و قابل فهم ارائه دهید. حتی می‌توانید برای توضیح از زبان طنز استفاده کنید. برای مثال به توضیح اصطلاح SEO و نرخ پرش در حوزه کاری ما توجه کنید:

  • SEO یا بهینه سازی موتور جستجو همان تلاش برای این است که وبسایت شما در صفحه اول گوگل بیاید. مثل زمانی که تلاش می‌کنید در امتحان نمره بهتری بگیرید!
  • نرخ پرش سایت، افرادی هستند که وارد مهمانی می‌شوند و مهمانی به مذاقشان خوش نمی‌آید و سریع از آن خارج می‌شوند!

برای این که درک بهتری از این ایده پیدا کنید می‌توانید به مقاله اصطلاحات دیجیتال مارکتینگ ما هم سری بزنید. به‌روزرسانی مداوم محتوا همراه با پیشرفت صنعت هم، نکته خیلی مهمی است که باید به آن توجه کنید. آماده‌اید به سراغ ایده بعدی برویم؟

آموزش اصطلاحات حوزه کاری

14. استفاده از ابزارهای مختلف را آموزش دهید

در هر حوزه کاری ابزارهای مختلفی وجود دارند که مخاطبین به یادگیری آن‌ها علاقه دارند. به عنوان مثال در حوزه طراحی داخلی AutoCAD، در حوزه طراحی گرافیگ Photoshop، در حوزه موسیقی FL Studio و...

مهم‌ترین نکته اجرای این ایده درک و شناخت مخاطب است! آیا مخاطب شما یک فرد مبتدی است و یا تجربه کار در حوزه شما را دارد؟

مرحله دوم تعیین کردن هدف خودتان از آموزش این ابزار است. مثلاً شما موضوع آموزش ابزار سرچ کنسول را انتخاب کرده‌اید. آیا قصد دارید تحلیل گزارش‌های سرچ کنسول را به مخاطب خود آموزش دهید و یا شناسایی مشکلات سئو از طریق این ابزار را؟ شاید هم بخواهید صفر تا صد این ابزار را آموزش بدهید. این کاملاً بستگی به شما و نیاز مخاطبتان دارد.

نکته آخر هم این که با آپدیت‌های ابزار، محتوای خود را هم به روز کنید.

15. درباره ترندهای حوزه کاری خود حرف بزنید

این ایده را با چند مثال برایتان توضیح می‌دهیم.

 طراحی یک دفتر کار خانگی موضوعی است که این روزها در حوزه طراحی داخلی بسیار ترند شده است. حال فرض کنید شما به عنوان یک طراح داخلی، جدیدترین و کاربردی‌ترین نکات طراحی یک دفتر کار خانگی را با مخاطب خود به اشتراک بگذارید. این ایده دقیقاً نیاز مخاطب است!

و یا پوشاک پایدار (طراحی و تولید لباس با روش‌های دوست‌دار طبیعت)، یک موضوع ترند در حوزه مد و فشن است که به شدت محبوب شده است. کافه‌های حیوانات خانگی هم ترند دیگری است که برای بسیاری از علاقه‌مندان به حیوانات خانگی جذاب است. در حوزه کاری شما چه ترندهای جذابی وجود دارد؟

مثلاً زمانی که هوش مصنوعی ترند شده بود، ما محتوایی با موضوع هوش مصنوعی در دیجیتال مارکتینگ تولید کردیم، که این مقاله با استقبال مخاطبین ما رو به رو شد.

نکته مهم ترندهای روز این است که تلاش کنید همیشه در حوزه کاری خودتان به روز باشید. با اجرای این ایده به عنوان یک برند پیشرو و به روز در ذهن مخاطب خود شکل می‌گیرید.

لب کلام

وقت جمع بندی است! تا اینجا با کلی ایده جذاب برای تولید محتوای اثرگذار و خلاقانه آشنا شدیم. حالا که این مقاله را خواندید وقت آن رسیده که دست به کار شوید!

ایده‌هایی مثل داستان‌سرایی تصویری، ترندهای روز، معرفی افراد موفق، همه و همه به شما کمک می‌کنند تا با قدرت خیال‌پردازی و نوآوری، محتوایی خلق کنید که هم الهام‌بخش باشد و هم سرگرم‌کننده!

پس در هر حوزه‌ای که فعالیت می‌کنید، از این ایده‌ها استفاده کنید و برند خودتان را به یاد ماندنی‌تر کنید. فراموش نکنید که هر محتوایی که خلق می‌کنید شما را یک قدم به اهدافتان نزدیک‌تر می‌کند. حالا شما برای ما بنویسید. چه ایده تولید محتوای دیگری وجود دارد که برای خلق یک محتوای خلاقانه کاربردی است؟